AsdFlow Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Hejka, chciałbym zrobić piwo gdzie drożdże "wzmocniły" by chmiele (Citra). Nie mam jeszcze mieszadła i kolby więc pozostają mi suchary do wyboru. Z moich poszukiwań udało mi się znaleźć: - LalBrew Verdant IPA - LalBrew New England - Mangrove Jack's Hophead Ale M66 Co waszym zdaniem najlepiej będzie pasowało? Duża mętność piwa jako efekt uboczny była by też mile widziana. Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śmiały Browar Piwniczny Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Fermentowałem niskoalkoholowe APA drożdżami Mangrove M66. Chmieliłem na aromat citrą. Aromat fajny, ale nie zaryzykuję stwierdzenia że drożdże go podkręciły. Zmętnienie niskie do bardzo niskiego. Miałem wrażenie lekkiego aromatu siarki w gotowym, kilkunastotygodniowym piwie. Ogólnie nic szczególnego, nie wracałem do tych drożdży ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Verdant IPA są super, robię na nich wszystkie NEIPA / APA. Zmętnienie wzorowo ze stylem, jest owocowo i soczyście. Ostrzegam przed laniem brzeczki pod sam brzeg, bo te drożdże lubią agresywnie fermentować i wychodzić rurką. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsdFlow Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 1 hour ago, ciezkicoswybrac said: Verdant IPA są super, robię na nich wszystkie NEIPA / APA. Zmętnienie wzorowo ze stylem, jest owocowo i soczyście. Ostrzegam przed laniem brzeczki pod sam brzeg, bo te drożdże lubią agresywnie fermentować i wychodzić rurką. Pamiętasz może w jakiej tem trzymałeś? Lepiej jest trzymać się górnej granicy czy dolnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zaczynam w 19'C, potem stopniowo o 0,5'C aż do 23'C. AsdFlow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dodam jeszcze od siebie, że fermentują szybko. I naprawdę polecam z różnymi chmielami, nie tylko cytrusy, ale inne aromaty owocowe także. Jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Potwierdzam, Verdant Ipa, najlepsze suche drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Mangrove M66 nie polecam bardziej do jakieś IPY typowej bo u mnie był totalnie klarowne w bulti a dwa coś Mi akurat na nich też to piwo nie wyszło, raczej się utleniło jeszcze w kuble bo zrobiło się już w kuble znacząco ciemniejsze. Mam dwie paki New Englad ale nie mam czasu zrobić warki ostatnio, na FM55 ostatnio zrobiłem NEIPe mniejszą bez startera i wyszło mega dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się