Koora Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Widzę że niewiele osób zagląda do działu z charakterystyką drożdży. Doszło mi kilka niewiadomych. Od dnia 30 września do dziś blg stoi na poziomie 6 na refraktometrze. Z początkowych 12. I jeżeli było by to( apteczne czy też zwane chlorofenolowe) zakażenie dzikimi drożdżami czy blg nie powinno spadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 No to wyszedl Ci pastry sour. Zatarlo sie wysoko albo moze duzy udzial slodow specjalnych? Mi sie ostatnio tak zrobilo, ze dalem za malo wody do zacierania w kociolku ( a w zasadzie to za duzo slodu wstpalem) i pozniej dolewalem z czajnika do kosza. To mi sie zakleilo i pewnie zacieralo sie duzo wyzej niz chcialem. O dziwo wydajnosc wysoka, ale z 15 zeszlo do 4.5 i zdechlo. I stalo tak. I stalo. I zabutelkowalem i wypilismy za jednym posiedzeniem wszystkim smakowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Po przeliczeniu daje tam coś około 2blg. Chodzi o smrody z fermentacji czy ten typ tak ma czy może odrazu w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonixis Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 W oryginale chyba najpierw się zakwasza a potem gotuje i dodaje sól a tu musiałbyś coś pozmieniać bo pewnie miałeś po dodaniu soli wysokie pH+7 na start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Te drożdże najpierw robią fermentację mlekową, po okolo 48h zaczyna się dopiero fermentacja alkoholowa. Piwo w smaku kwaśne jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Cześć, mam zamiar użyć tych drożdzy do fermentacji Berliner Weisse. I tu moje pytanie. Czy po fermentacji wystarczy wymyć sprzęt w enzybrew 10, a później w chemipro, żeby uniknąć zakażenia nastepnych warek? Czy taki koktajl zabije resztki drożdży? W opisie jest napisane żeby traktować je jak dzikusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Zabutelkowane już tydzień. Da się wypić jednak jako baza do owoców to bylo by to. Apteki brak, blg tak jak przy butelkowaniu. Może się coś tam po kilku tygodniach ułoży. A już chciałem wylać w białego mumina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się