Jump to content

Philly sour, może dzikusy, brak spadku Blg


Recommended Posts

Widzę że niewiele osób zagląda do działu z charakterystyką drożdży.

 

Doszło mi  kilka niewiadomych.

 

Od dnia 30 września do dziś blg stoi na poziomie 6 na refraktometrze. Z początkowych 12.

 

I jeżeli było by to( apteczne czy też zwane chlorofenolowe) zakażenie dzikimi drożdżami czy blg nie powinno spadać?

Link to comment
Share on other sites

No to wyszedl Ci pastry sour. Zatarlo sie wysoko albo moze duzy udzial slodow specjalnych? Mi sie ostatnio tak zrobilo, ze dalem za malo wody do zacierania w kociolku ( a w zasadzie to za duzo slodu wstpalem) i pozniej dolewalem z czajnika do kosza. To mi sie zakleilo i pewnie zacieralo sie duzo wyzej niz chcialem. O dziwo wydajnosc wysoka, ale z 15 zeszlo do 4.5 i zdechlo. I stalo tak. I stalo. I zabutelkowalem i wypilismy za jednym posiedzeniem wszystkim smakowalo :)

Link to comment
Share on other sites

Cześć, mam zamiar użyć tych drożdzy do fermentacji Berliner Weisse. I tu moje pytanie. Czy po fermentacji wystarczy wymyć sprzęt w enzybrew 10, a później w chemipro, żeby uniknąć zakażenia nastepnych warek? Czy taki koktajl zabije resztki drożdży? W opisie jest napisane żeby traktować je jak dzikusy. 

Link to comment
Share on other sites

Zabutelkowane już tydzień.

Da się wypić jednak jako baza do owoców to bylo by to.

Apteki brak, blg tak jak przy butelkowaniu. Może się coś tam po kilku tygodniach ułoży.

A już chciałem wylać w białego mumina.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.