Skocz do zawartości

Philly sour, może dzikusy, brak spadku Blg


Koora

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że niewiele osób zagląda do działu z charakterystyką drożdży.

 

Doszło mi  kilka niewiadomych.

 

Od dnia 30 września do dziś blg stoi na poziomie 6 na refraktometrze. Z początkowych 12.

 

I jeżeli było by to( apteczne czy też zwane chlorofenolowe) zakażenie dzikimi drożdżami czy blg nie powinno spadać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wyszedl Ci pastry sour. Zatarlo sie wysoko albo moze duzy udzial slodow specjalnych? Mi sie ostatnio tak zrobilo, ze dalem za malo wody do zacierania w kociolku ( a w zasadzie to za duzo slodu wstpalem) i pozniej dolewalem z czajnika do kosza. To mi sie zakleilo i pewnie zacieralo sie duzo wyzej niz chcialem. O dziwo wydajnosc wysoka, ale z 15 zeszlo do 4.5 i zdechlo. I stalo tak. I stalo. I zabutelkowalem i wypilismy za jednym posiedzeniem wszystkim smakowalo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, mam zamiar użyć tych drożdzy do fermentacji Berliner Weisse. I tu moje pytanie. Czy po fermentacji wystarczy wymyć sprzęt w enzybrew 10, a później w chemipro, żeby uniknąć zakażenia nastepnych warek? Czy taki koktajl zabije resztki drożdży? W opisie jest napisane żeby traktować je jak dzikusy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.