Saperinho1337 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Witam moja warka nr #6 Köelsh którą uwarzylem 3.11.23 , skonczylem ok godziny 19:30 , po 5 godzinach drożdże ruszyły (safale s33) , temp fermetacji 16 stopni otoczenia , temp zadania drozdzy : 19 stopni , ale po okolo 22 godzinach fermentacja sie zatrzymala , teraz nam dylemat , przenosic to w cieplejsze miejsce ( ok 19 stopni temp otoczenia? Czy zostawic w spokoju na dluzszy czas? , w instrukcji warzenia bylo napisane : fermentowac w 18/19 stopniach (chodzi juz o stopnie fermentującej brzeczki) , i nie wiem co zrobic z jednej strony zlapały laga , z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków estrów itp , a koelsh to piwo wlasnie takie deikatne , klarowne , co mam zrobic ? Przenosic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 38 minut temu, Saperinho1337 napisał(a): z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 A ja bym nie przenosił. Tak po 5 dniach minimum do 19C. Skąd wiesz że po 2 dniach masz koniec fermentacji? Tylko kveiki szybko pracują. A i tak nie warto butelkować ich szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Godzinę temu, smola napisał(a): Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś. Rzeczywiscie zadalem w 19 stopniach , ale warunki nie pozwalają mi zejsc niżej , mówisz zeby przenosic ale w ile stopni? 19? 42 minuty temu, INTseed napisał(a): A ja bym nie przenosił. Tak po 5 dniach minimum do 19C. Skąd wiesz że po 2 dniach masz koniec fermentacji? Tylko kveiki szybko pracują. A i tak nie warto butelkować ich szybko. No wlasnie tu rodzi sie dylemat , bo drożdże juz zlapaly laga , nie wiem czy przenieść , czy dac im spokój jeszcze na 2 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) Wyczułem też siarkowodór teraz , ale to chyba naturalne że drożdże go produkują prawda ? Edytowane 5 Listopada 2023 przez Saperinho1337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 To piwo fermentuje dwa dni czy coś pomyliłem?Co znaczy że masz laga?Skąd wiesz że piwo masz przefermentowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saperinho1337 Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 12 minut temu, INTseed napisał(a): To piwo fermentuje dwa dni czy coś pomyliłem? tak fermentuje dwa dni Co znaczy że masz laga? Rzeczywiscie zle to ująlem po prostu piana zaczela opadac a rurka nie pracuje Skąd wiesz że piwo masz przefermentowane? no wlasnie nie wiem , nie sprawdzalem blg , bo nie chcialem tam zagladac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Przenieś w cieplejsze miejsce. W mnie S33 bardzo szybko startują i bardzo szybko kończą przy temperaturze fermentacji 17-18. Po około 30 h miałem już praktycznie po wyraźnej burzliwej, drożdże później tylko dojadały resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się