Jump to content

Przenosić w cieplejsze miejsce ? Köelsh


Recommended Posts

Witam moja warka nr #6 

Köelsh którą uwarzylem 3.11.23 , skonczylem ok godziny 19:30 , po 5 godzinach drożdże ruszyły (safale s33) , temp fermetacji 16 stopni otoczenia , temp zadania drozdzy : 19 stopni , ale po okolo 22 godzinach fermentacja sie zatrzymala , teraz nam dylemat , przenosic to w cieplejsze miejsce ( ok 19 stopni temp otoczenia? Czy zostawic w spokoju na dluzszy czas? , w instrukcji warzenia bylo napisane : fermentowac w 18/19 stopniach (chodzi juz o stopnie fermentującej brzeczki) , i nie wiem co zrobic 

z jednej strony zlapały laga , z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków

estrów itp , a koelsh to piwo wlasnie takie deikatne , klarowne , co mam zrobic ? Przenosic ?

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, Saperinho1337 napisał(a):

z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków

Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, smola napisał(a):

Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś.

Rzeczywiscie zadalem w 19 stopniach , ale warunki nie pozwalają mi zejsc niżej , mówisz zeby przenosic ale w ile stopni? 19? 

42 minuty temu, INTseed napisał(a):

A ja bym nie przenosił. Tak po 5 dniach minimum do 19C. Skąd wiesz że po 2 dniach masz koniec fermentacji? Tylko kveiki szybko pracują. A i tak nie warto butelkować ich szybko.

No wlasnie tu rodzi sie dylemat , bo drożdże juz zlapaly laga , nie wiem czy przenieść , czy dac im spokój jeszcze na 2 tyg 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, INTseed napisał(a):

To piwo fermentuje dwa dni czy coś pomyliłem?

  
tak fermentuje dwa dni
Co znaczy że masz laga?

 

Rzeczywiscie zle to ująlem po prostu piana zaczela opadac a rurka nie pracuje 
Skąd wiesz że piwo masz przefermentowane?

no wlasnie nie wiem , nie sprawdzalem blg , bo nie chcialem tam zagladac 

 

Link to comment
Share on other sites

Przenieś w cieplejsze miejsce. W mnie S33 bardzo szybko startują i bardzo szybko kończą przy temperaturze fermentacji 17-18. Po około 30 h miałem już praktycznie po wyraźnej burzliwej, drożdże później tylko dojadały resztki. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.