Saperinho1337 Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 Witam moja warka nr #6 Köelsh którą uwarzylem 3.11.23 , skonczylem ok godziny 19:30 , po 5 godzinach drożdże ruszyły (safale s33) , temp fermetacji 16 stopni otoczenia , temp zadania drozdzy : 19 stopni , ale po okolo 22 godzinach fermentacja sie zatrzymala , teraz nam dylemat , przenosic to w cieplejsze miejsce ( ok 19 stopni temp otoczenia? Czy zostawic w spokoju na dluzszy czas? , w instrukcji warzenia bylo napisane : fermentowac w 18/19 stopniach (chodzi juz o stopnie fermentującej brzeczki) , i nie wiem co zrobic z jednej strony zlapały laga , z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków estrów itp , a koelsh to piwo wlasnie takie deikatne , klarowne , co mam zrobic ? Przenosic ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 38 minut temu, Saperinho1337 napisał(a): z drugiej przeniesienie jej moze skutkowac pojawieniem sie niechcianych związków Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 A ja bym nie przenosił. Tak po 5 dniach minimum do 19C. Skąd wiesz że po 2 dniach masz koniec fermentacji? Tylko kveiki szybko pracują. A i tak nie warto butelkować ich szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saperinho1337 Posted November 5, 2023 Author Share Posted November 5, 2023 Godzinę temu, smola napisał(a): Niechciane związki, to już pewnie będziesz miał. Zadałeś drożdże gdy brzeczka miała 19°C, a powinieneś w 16°C. Przenoś. Rzeczywiscie zadalem w 19 stopniach , ale warunki nie pozwalają mi zejsc niżej , mówisz zeby przenosic ale w ile stopni? 19? 42 minuty temu, INTseed napisał(a): A ja bym nie przenosił. Tak po 5 dniach minimum do 19C. Skąd wiesz że po 2 dniach masz koniec fermentacji? Tylko kveiki szybko pracują. A i tak nie warto butelkować ich szybko. No wlasnie tu rodzi sie dylemat , bo drożdże juz zlapaly laga , nie wiem czy przenieść , czy dac im spokój jeszcze na 2 tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saperinho1337 Posted November 5, 2023 Author Share Posted November 5, 2023 (edited) Wyczułem też siarkowodór teraz , ale to chyba naturalne że drożdże go produkują prawda ? Edited November 5, 2023 by Saperinho1337 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 To piwo fermentuje dwa dni czy coś pomyliłem?Co znaczy że masz laga?Skąd wiesz że piwo masz przefermentowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saperinho1337 Posted November 5, 2023 Author Share Posted November 5, 2023 12 minut temu, INTseed napisał(a): To piwo fermentuje dwa dni czy coś pomyliłem? tak fermentuje dwa dni Co znaczy że masz laga? Rzeczywiscie zle to ująlem po prostu piana zaczela opadac a rurka nie pracuje Skąd wiesz że piwo masz przefermentowane? no wlasnie nie wiem , nie sprawdzalem blg , bo nie chcialem tam zagladac Link to comment Share on other sites More sharing options...
draker Posted November 5, 2023 Share Posted November 5, 2023 Przenieś w cieplejsze miejsce. W mnie S33 bardzo szybko startują i bardzo szybko kończą przy temperaturze fermentacji 17-18. Po około 30 h miałem już praktycznie po wyraźnej burzliwej, drożdże później tylko dojadały resztki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now