Tomasz1981 Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Witam wszystkich piwowarów. Mam pytanie odnośnie pojemnika na drożdże z FermZilla gen 3. Czy ktoś kto posiada takowy napotkał się z problemem nakręcania pokrywki na zbiorniczek? Strasznie ciężko idzie i nie można dokręcić do końca zgodnie z instrukcją, a o pozniejszym odkręcaniu to już nie ma mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 16 minut temu, Tomasz1981 napisał(a): Witam wszystkich piwowarów. Mam pytanie odnośnie pojemnika na drożdże z FermZilla gen 3. Czy ktoś kto posiada takowy napotkał się z problemem nakręcania pokrywki na zbiorniczek? Strasznie ciężko idzie i nie można dokręcić do końca zgodnie z instrukcją, a o pozniejszym odkręcaniu to już nie ma mowy. te gwinty to "zło", All Rounder lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Też o tym czytałem i zdecydowałem się na fermentor bez pojemnika. Udało mi się zakupić Apollo Snub Nose -po dwóch fermentacją nie widzę, żeby brak możliwości odebrania gesty był problemem. Poza tym m na to pewien pomysł - może coś z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Zakupiłem takie dwa. Na sucho nie miałem opisywanego przez Ciebie problemu. Fakt, idzie ciężko, ale nie tak, by niemożna było by dokręcić i odkręcić. Obecnie jeden mam podpięty do fermentora klarstein, poprzez przełącznik i fermentuję od początku z otwartym zaworem. Po fermentacji, sprawdzę czy nie będę miał takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 7 godzin temu, Tomasz1981 napisał(a): Witam wszystkich piwowarów. Mam pytanie odnośnie pojemnika na drożdże z FermZilla gen 3. Czy ktoś kto posiada takowy napotkał się z problemem nakręcania pokrywki na zbiorniczek? Strasznie ciężko idzie i nie można dokręcić do końca zgodnie z instrukcją, a o pozniejszym odkręcaniu to już nie ma mowy. Spróbuj zastosować na gwinty smar silikonowy albo zwykłą wazelinę. Poczujesz różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 (edytowane) 22 godziny temu, Tomasz1981 napisał(a): Witam wszystkich piwowarów. Mam pytanie odnośnie pojemnika na drożdże z FermZilla gen 3. Czy ktoś kto posiada takowy napotkał się z problemem nakręcania pokrywki na zbiorniczek? Strasznie ciężko idzie i nie można dokręcić do końca zgodnie z instrukcją, a o pozniejszym odkręcaniu to już nie ma mowy. Ten pojemnik to tragedia. Gwint ciezko odkrecic, a ostatnio to zaczelo cieknac z bocznych zlączy. Ja przestalem korzystac z tego i zmajstrowalem wlasna konstrukcje: Wspawany triclamp 2 cale i zlacze ball lock Edytowane 10 Listopada 2023 przez paulox81 monodem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 14 godzin temu, paulox81 napisał(a): Ten pojemnik to tragedia. Gwint ciezko odkrecic, a ostatnio to zaczelo cieknac z bocznych zlączy. Ja przestalem korzystac z tego i zmajstrowalem wlasna konstrukcje: Wspawany triclamp 2 cale i zlacze ball lock Czy ten przewód grzewczy na 1 zdjęciu to jedyne źródło ciepła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 46 minut temu, monodem napisał(a): Czy ten przewód grzewczy na 1 zdjęciu to jedyne źródło ciepła? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Pomysł na osadnik drożdżowy, bardzo fajny. Daj znać jak się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) 5 godzin temu, smola napisał(a): Pomysł na osadnik drożdżowy, bardzo fajny. Daj znać jak się sprawdza. Wlasnie testuje pierwszy raz, nic nie cieknie, demontaz to 4 srubki, banalnie prosta obsluga, neutralne materialy: szklo borokrzemowe i stal nierdzewna, dla mnie same zalety. Zlacze ball lock do przedmuchania CO2 przed chmieleniem na zimno. Edytowane 11 Listopada 2023 przez paulox81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Gdzie kupiłeś to szkło borokrzemowe i te niebieskie uszczelki? Podasz wymiary tego szkła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października W gen 3.2 rozwiązali całość na triclampach - tylko trzeba by kupić zawór dolny z gen 3.2, bo tam jest 3"-3", a w gen 3 3"-2". Mam 3.2 i polecam - w końcu bezproblemowa Fermzilla . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października W dniu 2.10.2024 o 21:00, kamilnurek napisał(a): Gdzie kupiłeś to szkło borokrzemowe i te niebieskie uszczelki? Podasz wymiary tego szkła? Na allegro u sprzedawcy "mojamaszyna" RURA SZKLANA BOROKRZEMOWA Średnica zewnętrzna 110 mm Średnica wewnętrzna 100 mm grubość ścianki 5,0 mm wysokość 100 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Takie pytanko żeby odczepić ten pojemnik to pewnie trzeba upuścić ciśnienie z tanka? Ew w tym nowym 600ml by można poluzować jeden gwint? Właśnie zamówiłem ten nowy i jestem ciekaw użytkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października Udostępnij Opublikowano 12 Października Tak, jeśli chcesz bezstratnie odebrać gęstwę, to musisz spuścić z tanka. Jeśli Ci nie zależy, to możesz po odcięciu motylkiem jakoś spuścić z pojemnika jakimś zaworkiem na króćcu - ja mam zamiast tych nakrętek fermzillowe wyjścia płyn/gaz, bo te nakrętki nie są najlepsze na świecie - raz mi wystrzeliła i cała warka poszła na podłogę. Jeśli chcesz odebrać dużo gęstwy, to nie spuszczaj zaworem awaryjnym na pokrywie, bo wszystko z pojemnika zostanie zassane z powrotem do tanka, tylko stopniowo spuszczaj kontrolerem ciśnienia - trwa to trochę, ale jesteś w stanie odebrać wtedy prawie pełny pojemnik gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 13 Października Udostępnij Opublikowano 13 Października @Willow ok dzięki za odpowiedź, zamówiłem sobie te złączki ale myślałem czy nie zostawić 1 korka , ale idą do śmieci😁 wolał bym nie mieć takiej imprezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 13 Października Udostępnij Opublikowano 13 Października No, serio nie warto. A złącza i tak Ci się przydadzą do przepłukania dwutlenkiem (wtedy dajesz na górny króciec szybkozłączkę "gaz", żeby było ujście) i wprowadzenie ciśnienia przy podmiance zbiirniczków np. przy chmieleniu na zimno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 15 Października Udostępnij Opublikowano 15 Października Na dole chyba na gaz chociaż one są uniwersalne a na górze zawór do upuszczania, co do chmielenia zainwestowałem w hop bongo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Nie ma różnicy - one się różnią tylko kolorem. Co do chmielenia na zimno, to miałem na myśli właśnie bonga - zbierasz gęstwę, podstawiasz pusty pojemnik, zrzucasz chmiel i jak skończysz chmielenie na zimno, to ciśnieniujesz ten pusty i otwierasz zawór - cały chmiel elegantzko spada do niego i masz prostszy rozlew . Co do bonga - UWAGA, on NIE JEST autoklawowalny, mimo że producent twierdzi, że jest. Zabił go cykl ochronny do sterylizacji plastików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi