bmalkow Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Mam zestaw IPA Premium 17°Blg z Piwodzieja. Zatanawia mnie plan zacierania: 53-62?C - 15' 67?C - 120' 72?C - 10' 78?C mash out Pomijając pierwsze 15 minut to główna część zacierania wygląda jak zacieranie jednotemperaturowe. Skoro ma ono trwać 120 minut to po kiego grzyba jeszcze 10 minut w 72°C? Czy coś tam jeszcze zostanie do przetworzenia? A może lepiej zastosować step mash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Mam zestaw IPA Premium 17°Blg z Piwodzieja.Zatanawia mnie plan zacierania: 53-62?C - 15' 67?C - 120' 72?C - 10' 78?C mash out Pomijając pierwsze 15 minut to główna część zacierania wygląda jak zacieranie jednotemperaturowe. Skoro ma ono trwać 120 minut to po kiego grzyba jeszcze 10 minut w 72°C? Czy coś tam jeszcze zostanie do przetworzenia? A może lepiej zastosować step mash? Jeżeli przepisy wymyślał sam szef Piwodzieja to jest bardzo duża szansa, że dobrze zrobisz jak mu uwierzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Spokojnie możesz zrobić jednotemperaturowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Można by powiedzieć, że nic nie da, ale przy piwo to strasznie skomplikowany mechanizm i pozornie nieistotne czynności mogą powodować róznice. Jak mi wyjdzie dobre piwo, to potem staram się nawet zacier mieszać w tą samą stronę, żeby wszystko było identycznie. Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania, przecież często trafiają do początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania, przecież często trafiają do początkujących. Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę? Myślę, że chodzi o to aby zacier był rzadszy, ale wtedy wystarczy 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania' date=' przecież często trafiają do początkujących.[/quote']Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. Ja jako drugą warkę taki zestaw uwarzyłem . Teraz stoi na cichej i chyba wieczorem zabutelkuję . Nie było problemu z zacieraniem . Smak bardzo obiecujący,ale czy wyjdzie w jakimś stylu czy tylko dobre piwko, tego nie wiem.Dopiero zaczynam,więc póki co dla mnie style piwa to tylko nazwy:). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Ale te zestawy sklepowe to moim zdaniem powinny mieć prostsze schematy zacierania' date=' przecież często trafiają do początkujących.[/quote']Ten to jeszcze pikuś - instrukcja do pszeniczniaka z CP proponuje dekokcję. A co jest tak trudnego w dekokcji? Zwłaszcza z tego co pamiętam to CP proponuję pojedynczą dekokcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Gdy początkujący piwowar spędzi 9 godzin przy garnku, a rodzina nie dostanie obiadu to może się skończyć jego przygoda z warzeniem. A przy zacieraniu infuzyjnym roboty o połowę mniej, a efekt podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 A co ma dać te 10' 72?C? Zostanie co jeszcze skrobii do zamiany przez alfa amylazę? Myślę' date=' że chodzi o to aby zacier był rzadszy, ale wtedy wystarczy 5 min.[/quote'] żeby był zacier rzadszy wystarczyło by dolać gorącej wody ja tak robię bo alfa amylaza woli rzadszy zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Gdy początkujący piwowar spędzi 9 godzin przy garnku, a rodzina nie dostanie obiadu to może się skończyć jego przygoda z warzeniem. A przy zacieraniu infuzyjnym roboty o połowę mniej, a efekt podobny. Co racja to racja po moim ostatnim pilsie anteksa:okey: dwuwarowym obiad jadłem o 22 dobrze że reszta rodzinki sobie coś przyrządziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się