Jump to content

Dno do wysładzania


Recommended Posts

Witam forumowiczów.

 

Planuję poczynić konstrukcję, w której będę chciał jednocześnie zacierać jak i wysładzać.

 

Dno perforowane pojemnika do wysładzania (kolor brązowy) będzie śliśle przylegało do dna garnka, które jest płaskie (kolor czany). Po skończonym zacieraniu będę podnosił młóto i przez perforowane dno naczynia do wysładzania będę zbierał brzeczkę w dolnej części. Dno oczywiście będzie

 

Może ktoś miał podobne doświadczenia i podpowie czy:

1. Dno perforowane nie będzie się zatykało?

2. jakiego kształtu i jakiej wielkości powinno mieć dno?

3. Czy są jakieś inne zagrożenia?

 

Może jest jeszcze jakieś inne rozwiazanie na wysładzanie. Zalezy mi, aby po zacieraniu nie przenosić pojemnika z młótem z miejsca na miejsce, i ogólnie nie przekładać tego młóta do innego pojemnika. Jestem w stanie pogodzić się z gorszej jakości filtracją (bardziej mętną brzeczką) na rzecz takiego rozwiązania.

 

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

image.png.6f8880c582744b07738017f6dae4df6c.png

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Zbiornik, w którym gotuję (w zasadzie to garnek) już mam. Jego objętość to 100L.

 

BIAB raczej odpada, bo będę chciał jeszcze wewnątrz zbiornika z perforowanym dnem zamontować mieszadło ;)

 

Ogólnie to mam dostęp do materiałów (stal nierdzewna) jak i spawacza. Cena jest drugorzędną sprawą.

Edited by Pepis
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Pepis napisał(a):

Zbiornik, w którym gotuję (w zasadzie to garnek) już mam. Jego objętość to 100L.

 

BIAB raczej odpada, bo będę chciał jeszcze wewnątrz zbiornika z perforowanym dnem zamontować mieszadło ;)

 

Ogólnie to mam dostęp do materiałów (stal nierdzewna) jak i spawacza. Cena jest drugorzędną sprawą.

W takim razie musisz zrobic kosz do wysładzania - kupa roboty. Żeby wyciągnąć kosz z młótem potrzebujesz podnośnik bloczkowy. Jak masz miejsce to prościej jest kupić sobie drugi garnek . W jednym wysładzasz a w drugim gotujesz. 

Link to comment
Share on other sites

Zdaję sobie sprawę, że żeby to wyciągnąć to nie będzie takie proste. Posiadam wciągarkę elektryczną, którą będę to robił.

 

Jak kupię drugi garnek to nie rozwiąże mojego problemu. Chciałbym uniknąć wyciągania/przekładania/przenoszenia czegokolwiek.

 

Zarówno kosz do wysładzania jak i sam garnek będzie elektrycznie podnoszony wciągarką. Ma to umożliwić rozlanie brzeczki do fermentorów.

Garnek będzie posiadał kranik, dzięki któremu będę mógł również zawrócić brzeczkę podczas wysładzania.

 

Przy takiej sposobie warzenia nie przenoszę niczego. Nawet usuwając kosz nie będę musiał nic przenosić bo posiadam wciągarkę, która działa w dwóch płaszczyznach (porusza się lewo prawo na belce). Także wyciągając kosz odjadę sobie z nim na bok i postawię na ziemi.

 

Pytanie tylko czy sito po zacieraniu nie będzie się zatykało? Jakie ono powinno być? Jaki kształt i wielkość szczelin?

Z tego co widzialem to tego typu konstrukcje ma w ofercie speidel. Więc chyba jest na to jakiś działający sposób. Poniżej zamieszczam zdjecie poglądowe.

 

 

 

image.thumb.png.9a17002983537b451af11f328aed0e53.png

 

 

 

 

warzelnia-ba-200-zt-gum-removebg-pr.png

Link to comment
Share on other sites

Czyli nie dno a kosz.

Na szybko znalazlem strone o klonie brewmeistera ale z telefonu nie jestem w stanie jej obszukać czy jest to adekwatne do Twojej sytuacji: https://arniew.wordpress.com/

 

Edit: e,.jednak ta strona jest o dwunaczyniowym rozwiązaniu czyli nieadekwatna. Tak to jest jak się gugla na slepo jeszcze.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, zasada napisał(a):

Czyli nie dno a kosz.

Na szybko znalazlem strone o klonie brewmeistera ale z telefonu nie jestem w stanie jej obszukać czy jest to adekwatne do Twojej sytuacji: https://arniew.wordpress.com/

 

Planowałem samo dno perforowane zrobić, a boki zostawić pełne.

 

Wydaje mi się, że lepiej będzie jeżeli woda przejdzie przez całe złoże filtracyjne i ni będzie przeciekała bokami.

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, maniek929 napisał(a):

Boki z siatki to raczej kiepski pomysł, zamiast wysładzać woda w górnej części ucieknie przez siatke

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
 

 

Dokładnie tak, dlatego planowałem zrobić z sitki tylko dół kosza do wysładzania.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na HBT i na reddicie opisane jest klonowanie Speidla.

 

Może cos dla siebie wyciągniesz. Idę po drugą kawę, zaczynam widzieć na oczy.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
1 godzinę temu, zasada napisał(a):

Tu typ opisuje klonowanie Speidla.oze cos dla siebie wyciągniesz. Ide po druga kawe, zaczynam widziec na oczy.

 

 

Ogólnie to też spoko pomysł. Tylko w moim przypadku ja chciałbym grzać na taborecie gazowym, a nie elektrycznie. I tu chyba problemem będzie pompa cieczy.

 

Ogólnie dla mnie tego typu rozwiązanie byłoby spoko, gdybym pompe cieczy umieścił nad koszem do wysładzania. Ale wtedy chyba będą problemy z zapowietrzniem się tej pompy.

 

 

 

W sumie to coś by wymyślił... ;)

 

 

Nie zmienia to faktu, że jakiej metody mieszania podczas zacierania by nie wykorzystał, to nadal nie wiem jakiego kształtu/rozmiaru powinny być otwory w fałszywym dnie :P

 

 

 

 

Edited by Pepis
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.