Pepis Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Witam forumowiczów. Planuję poczynić konstrukcję, w której będę chciał jednocześnie zacierać jak i wysładzać. Dno perforowane pojemnika do wysładzania (kolor brązowy) będzie śliśle przylegało do dna garnka, które jest płaskie (kolor czany). Po skończonym zacieraniu będę podnosił młóto i przez perforowane dno naczynia do wysładzania będę zbierał brzeczkę w dolnej części. Dno oczywiście będzie Może ktoś miał podobne doświadczenia i podpowie czy: 1. Dno perforowane nie będzie się zatykało? 2. jakiego kształtu i jakiej wielkości powinno mieć dno? 3. Czy są jakieś inne zagrożenia? Może jest jeszcze jakieś inne rozwiazanie na wysładzanie. Zalezy mi, aby po zacieraniu nie przenosić pojemnika z młótem z miejsca na miejsce, i ogólnie nie przekładać tego młóta do innego pojemnika. Jestem w stanie pogodzić się z gorszej jakości filtracją (bardziej mętną brzeczką) na rzecz takiego rozwiązania. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Nie taniej i prościej kupić używany kociołek zacierno warzelny ? No chyba że planujesz wybicie ponad 70l na raz Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Nie prościej biab? Czym będziesz grzał? Jakie wybicie? No i jaki budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 5 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Zbiornik, w którym gotuję (w zasadzie to garnek) już mam. Jego objętość to 100L. BIAB raczej odpada, bo będę chciał jeszcze wewnątrz zbiornika z perforowanym dnem zamontować mieszadło Ogólnie to mam dostęp do materiałów (stal nierdzewna) jak i spawacza. Cena jest drugorzędną sprawą. Edytowane 5 Kwietnia przez Pepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2 godziny temu, Pepis napisał(a): Zbiornik, w którym gotuję (w zasadzie to garnek) już mam. Jego objętość to 100L. BIAB raczej odpada, bo będę chciał jeszcze wewnątrz zbiornika z perforowanym dnem zamontować mieszadło Ogólnie to mam dostęp do materiałów (stal nierdzewna) jak i spawacza. Cena jest drugorzędną sprawą. W takim razie musisz zrobic kosz do wysładzania - kupa roboty. Żeby wyciągnąć kosz z młótem potrzebujesz podnośnik bloczkowy. Jak masz miejsce to prościej jest kupić sobie drugi garnek . W jednym wysładzasz a w drugim gotujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Wszystko jeszcze zależy jak duże warki chcesz gotowaćWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Zdaję sobie sprawę, że żeby to wyciągnąć to nie będzie takie proste. Posiadam wciągarkę elektryczną, którą będę to robił. Jak kupię drugi garnek to nie rozwiąże mojego problemu. Chciałbym uniknąć wyciągania/przekładania/przenoszenia czegokolwiek. Zarówno kosz do wysładzania jak i sam garnek będzie elektrycznie podnoszony wciągarką. Ma to umożliwić rozlanie brzeczki do fermentorów. Garnek będzie posiadał kranik, dzięki któremu będę mógł również zawrócić brzeczkę podczas wysładzania. Przy takiej sposobie warzenia nie przenoszę niczego. Nawet usuwając kosz nie będę musiał nic przenosić bo posiadam wciągarkę, która działa w dwóch płaszczyznach (porusza się lewo prawo na belce). Także wyciągając kosz odjadę sobie z nim na bok i postawię na ziemi. Pytanie tylko czy sito po zacieraniu nie będzie się zatykało? Jakie ono powinno być? Jaki kształt i wielkość szczelin? Z tego co widzialem to tego typu konstrukcje ma w ofercie speidel. Więc chyba jest na to jakiś działający sposób. Poniżej zamieszczam zdjecie poglądowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) Czyli nie dno a kosz. Na szybko znalazlem strone o klonie brewmeistera ale z telefonu nie jestem w stanie jej obszukać czy jest to adekwatne do Twojej sytuacji: https://arniew.wordpress.com/ Edit: e,.jednak ta strona jest o dwunaczyniowym rozwiązaniu czyli nieadekwatna. Tak to jest jak się gugla na slepo jeszcze. Edytowane 6 Kwietnia przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 10 minut temu, zasada napisał(a): Czyli nie dno a kosz. Na szybko znalazlem strone o klonie brewmeistera ale z telefonu nie jestem w stanie jej obszukać czy jest to adekwatne do Twojej sytuacji: https://arniew.wordpress.com/ Planowałem samo dno perforowane zrobić, a boki zostawić pełne. Wydaje mi się, że lepiej będzie jeżeli woda przejdzie przez całe złoże filtracyjne i ni będzie przeciekała bokami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Boki z siatki to raczej kiepski pomysł, zamiast wysładzać woda w górnej części ucieknie przez siatkeWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 5 minut temu, maniek929 napisał(a): Boki z siatki to raczej kiepski pomysł, zamiast wysładzać woda w górnej części ucieknie przez siatke Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Dokładnie tak, dlatego planowałem zrobić z sitki tylko dół kosza do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) Na HBT i na reddicie opisane jest klonowanie Speidla. Może cos dla siebie wyciągniesz. Idę po drugą kawę, zaczynam widzieć na oczy. Edytowane 6 Kwietnia przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis Opublikowano 6 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, zasada napisał(a): Tu typ opisuje klonowanie Speidla.oze cos dla siebie wyciągniesz. Ide po druga kawe, zaczynam widziec na oczy. Ogólnie to też spoko pomysł. Tylko w moim przypadku ja chciałbym grzać na taborecie gazowym, a nie elektrycznie. I tu chyba problemem będzie pompa cieczy. Ogólnie dla mnie tego typu rozwiązanie byłoby spoko, gdybym pompe cieczy umieścił nad koszem do wysładzania. Ale wtedy chyba będą problemy z zapowietrzniem się tej pompy. W sumie to coś by wymyślił... Nie zmienia to faktu, że jakiej metody mieszania podczas zacierania by nie wykorzystał, to nadal nie wiem jakiego kształtu/rozmiaru powinny być otwory w fałszywym dnie Edytowane 6 Kwietnia przez Pepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się