pawel123h1 Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Witam mam kilka pytań odnośnie wysładzania i zacierania piwa domowego Chodzi o to czy można robić to w jednym garnku Pomysł mam taki mam gar 60l z kranem spustowym myślałem żeby jeszcze przed zacieraniem wkręcić mu od środka filtrator sprężynowy i po zatarciu podgrzać do 78 i odczekać 15 minut aż słody osiądą i bezpośrednio z tego garka wysładzać do innego Pytanie czy jest to możliwe czy jak zakręcę filtr to podczas zacierania nie będzie problemów i czy tak można zrobić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Możesz, w czasach przed automatami używano kegów, garnków "lidlowych". Tam właśnie na dno wkladano wężyk z oplotu lub ponacinaną rurkę miedzianą pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek75 Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja 3 minuty temu, Kwiatek75 napisał(a): Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. Jak to wbijanie ominąć? pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja 8 minut temu, anteks napisał(a): Jak to wbijanie ominąć? Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało. pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja 6 minut temu, korzen16 napisał(a): Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało. na moim zdjęciu widać nacięcia oraz to że rurkę należy położyć nacięciami do dołu pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Czerwca Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Cześć. W dniu 30.05.2024 o 14:02, Kwiatek75 napisał(a): Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. Ale Ty to tak na poważnie napisałeś? Jeśli możesz rozwiń myśl: trzeba uważać żeby podczas wysładzania ... Pytam o to dlatego, że filtrator będzie w zacierze już podczas zacierania i wydaje mi się że tu już może wystąpić problem wbijania się słodu w szparki filtratora ... Odpowiadając koledze Pawel123h1, chciałbym powiedzieć ze uwarzyłem z 80 warek w garze 50l, z filtratorem z rurki miedzianej fi 10mm z nacięciami, któryż to filtrator był zamontowany niemal na stałe w garze zaciernym i był zanurzony w zacierze od początku do końca procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się