pawel123h1 Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 Witam mam kilka pytań odnośnie wysładzania i zacierania piwa domowego Chodzi o to czy można robić to w jednym garnku Pomysł mam taki mam gar 60l z kranem spustowym myślałem żeby jeszcze przed zacieraniem wkręcić mu od środka filtrator sprężynowy i po zatarciu podgrzać do 78 i odczekać 15 minut aż słody osiądą i bezpośrednio z tego garka wysładzać do innego Pytanie czy jest to możliwe czy jak zakręcę filtr to podczas zacierania nie będzie problemów i czy tak można zrobić ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 Możesz, w czasach przed automatami używano kegów, garnków "lidlowych". Tam właśnie na dno wkladano wężyk z oplotu lub ponacinaną rurkę miedzianą pawel123h1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek75 Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. pawel123h1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 3 minuty temu, Kwiatek75 napisał(a): Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. Jak to wbijanie ominąć? pawel123h1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 8 minut temu, anteks napisał(a): Jak to wbijanie ominąć? Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało. pawel123h1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 30, 2024 Share Posted May 30, 2024 6 minut temu, korzen16 napisał(a): Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało. na moim zdjęciu widać nacięcia oraz to że rurkę należy położyć nacięciami do dołu pawel123h1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 3, 2024 Share Posted June 3, 2024 Cześć. W dniu 30.05.2024 o 14:02, Kwiatek75 napisał(a): Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć. Ale Ty to tak na poważnie napisałeś? Jeśli możesz rozwiń myśl: trzeba uważać żeby podczas wysładzania ... Pytam o to dlatego, że filtrator będzie w zacierze już podczas zacierania i wydaje mi się że tu już może wystąpić problem wbijania się słodu w szparki filtratora ... Odpowiadając koledze Pawel123h1, chciałbym powiedzieć ze uwarzyłem z 80 warek w garze 50l, z filtratorem z rurki miedzianej fi 10mm z nacięciami, któryż to filtrator był zamontowany niemal na stałe w garze zaciernym i był zanurzony w zacierze od początku do końca procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now