Jump to content

Wysładzanie i zacieranie w jednym garnku


Recommended Posts

Witam mam kilka pytań odnośnie wysładzania i zacierania piwa domowego

 

Chodzi o to czy można robić to w jednym garnku 

 

Pomysł mam taki mam gar 60l z kranem spustowym  myślałem żeby jeszcze przed zacieraniem wkręcić mu od środka filtrator sprężynowy i po zatarciu podgrzać do 78 i odczekać 15 minut aż słody osiądą i bezpośrednio z tego garka wysładzać do innego

 

Pytanie czy jest to możliwe czy jak zakręcę filtr to podczas zacierania nie będzie problemów i czy tak można zrobić ??

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Kwiatek75 napisał(a):

Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć.

Jak to wbijanie ominąć?

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, anteks napisał(a):

Jak to wbijanie ominąć?

Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, korzen16 napisał(a):

Należy nacięcia wykonywać w poprzek rurki, a łuski z zacieru w złóż - jak tak robiłem i nic się nie wbijało.

na moim zdjęciu widać nacięcia oraz to że rurkę należy położyć nacięciami do dołu

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

 

W dniu 30.05.2024 o 14:02, Kwiatek75 napisał(a):

Można tak robić ale trzeba uważać żeby podczas wysładzania słód nie powbijał się w szparki filtratora bo i tak będzie trzeba wszystko wyjąć.

 

Ale Ty to tak na poważnie napisałeś? Jeśli możesz rozwiń myśl: trzeba uważać żeby podczas wysładzania ...

Pytam o to dlatego, że filtrator będzie w zacierze już podczas zacierania i wydaje mi się że tu już może wystąpić problem wbijania się słodu w szparki filtratora ...

 

Odpowiadając koledze Pawel123h1, chciałbym powiedzieć ze uwarzyłem z 80 warek w garze 50l, z filtratorem z rurki miedzianej fi 10mm z nacięciami, któryż to filtrator był zamontowany niemal na stałe w garze zaciernym i był zanurzony w zacierze od początku do końca procesu.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.