Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Witam. Jestem nowym piwowarem i mam pytanie do grona forumowiczów. Pacjent to Coopers Real Ale na jasnym płynnym słodzie. Początkowy brix to 1042. Po 10 dniach stanęło na 1008 i było tak przez 3 dni. Dałem na cichą na tydzień. Teraz jest z żelatyną w lodówce 2 dzień i super się oczyściło. Smak ma bardzo dobry i dużo lepszy od sklepowych jak na 1 moje piwko. Teraz pytanie kiedy rozlewać do butelek? Można nalewać takie zimne z lodówki czy wystawić piwo aby się ogrzało do 20°C i dopiero wtedy rozlewać? Do butelek pójdą po 2 dropsy Muntons. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Ja butelkuje od razu po wyjęciu z lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca A ile czasu trzymasz w lodówce? U mnie jest już tylko mgiełka i raczej jej chyba żelatyną nie usunę. No i czy można kapsle dezynfekować przy użyciu Oxi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Lepiej zimne, tylko wylicz nagazowanie w kalkulatorze z uwzględnieniem temperatury (pamiętaj, że po całkowitym zakończeniu fermentacji nie pojawia się nowy CO2 w piwie, więc warto brać na to poprawkę). Nadwęglan sodu jest słaby do dezynfekcji, a na etapie butelkowania może sprzyjać utlenieniu, choć przy refermentacji ryzyko jest mniejsze. Mówiąc krótko, to raczej przeżytek, są lepsze środki. Nadwęglan przydaje się czasem przy myciu, żeby oderwać trudno dostępne zabrudzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca U mnie w Norwegii mogę kupić tylko Oxi lub ten preparat. Jeżeli jest lepszy od oxi to go zamówię i poczekam z butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Ten Chemsan to chyba porównywalny środek ze Star Sanem, więc zapewne będzie o wiele lepszy niż nadwęglan sodu. Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 55 minut temu, Łachim napisał(a): Lepiej zimne, tylko wylicz nagazowanie w kalkulatorze z uwzględnieniem temperatury (pamiętaj, że po całkowitym zakończeniu fermentacji nie pojawia się nowy CO2 w piwie, więc warto brać na to poprawkę). Nadwęglan sodu jest słaby do dezynfekcji, a na etapie butelkowania może sprzyjać utlenieniu, choć przy refermentacji ryzyko jest mniejsze. Mówiąc krótko, to raczej przeżytek, są lepsze środki. Nadwęglan przydaje się czasem przy myciu, żeby oderwać trudno dostępne zabrudzenia. Czy w kalkulatorze mam podać temp piwa w jakim będzie leżakowało czy temp po wyjęciu z lodówki? Bo różnica w gr cukru jest spora. I jakie nasycenie do Real Ale dać? Bo jest to dla mnie czarna magia 😒 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Najwyższą temperaturę po ustaniu fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 42 minuty temu, Koora napisał(a): Najwyższą temperaturę po ustaniu fermentacji burzliwej. Bardzo dziękuję za przydatną informację 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Bardzo dziękuję za cenne informacje. Temat uznany za zakończony 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się