uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 w sobotę warzyłem RIS a i pierwszy raz natrafiłem na problem z filtrowaniem brzeczki po gotowaniu , nie chciała lecieć , coś tam po troszku jakaś masakra , myślałem że się przytkało coś ale nie ,filtrowałem ręcznie przez gazę .Przy dnie jeszcze raz sprawdziłem zawór i filtr z oplotu , wszystko czyste i teraz mam pytanie , czy winowajcą może być gęsta brzeczka ? 20blg i za bardzo schłodzona ? nie wiem dlaczego tak się stało i co było przyczyną tak złej filtracji ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Poczytaj ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Poczytaj ten temat. To chyba jednak nie jest ten temat. Uups miał problem z filtracją brzeczki po gotowaniu. Nie wydaje mi się, żeby 20°Blg to była na tyle gęsta brzeczka żeby nie przelecieć przez gazę, ale że tak powiem HGW. Ja nigdy nie miałem tego problemu, z tego prostego powodu, że nie filtruję brzeczki po gotowaniu. Po chłodzeniu z reguły wszystkie osady są ładnie osadzone na dnie. Po przelaniu do fermentora zostaje jakies 0,5-1,5litra które po dodatkowym odstaniu butelkuję jako rezerwę do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 @Stasiek mnie uprzedził rzeczywiście nie na temat ale też nie chodzi mi o to że nie leciało przez gazę , tylko że przez oplot ni hu hu . W sobotę będę warzył następnego i już się cykam dwie warki wcześniej robiłem specjalne 19,5blg i było wszystko ok założę dłuższy wężyk może to pomoże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) Przy wysokim Blg jest więcej osadów gorących niż przy standardowym, a przy większej ilości błocka filtracja może utknąć. Robię tak jak pisał Stasiek, zero problemów. Edytowane 15 Listopada 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 pod warunkiem że chmielimy granulatem , ale chyba wiem jaka była przyczyna hm .. przecież to był 13sty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Nie chodzi mi o chmiel, przełom brzeczki o wysokim Blg daje dużo farfocli, nieraz jest ich tak dużo, że można wyławiać sitkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 przełom po gotowaniu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 przełom po gotowaniu ?? Nie bardzo łapię pytajniki, uzyskujesz przełom w innym momencie niż gotowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) powiem szczerze , myślałem że przełom uzyskuje się w czasie zacierania edit. już się douczyłem :cool2: Edytowane 15 Listopada 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Poczytaj o przełomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Przepraszam za zamieszanie z tym linkiem, pokiełbasiło mi się. Miałem podobny problem po gotowaniu w kegu z filtratorem z rurki CU. Chmieliłem tylko granulatem i było bardzo dużo osadów po gotowaniu. Musiałem dekantować wężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Na samym poczatku moich praktyk piwowarskich niejaki mark33 doradził mi filtrowanie po gotowaniu za pomocą sterylizowanej damskiej półpończoszki... tego się trzymam, zawsze z pozytywnym efektem... ręczny whirlpool i ściągam "górą"... chmielę wyłącznie granulatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Że się tak zapytam - skoro można nie filtrować, to po co filtrować i zawracać sobie głowę sterylnością filtratora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Pewnie kwestia gustu... nie lubię błotka chmielowego w fermentorze, ani czekać zbyt długo, aż się ustoi, więc leję przez pończoszkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Przy naszej 25 warce opisywaliśmy sito do cedzenia brzeczki po gotowaniu. Używamy go z powodzeniem od ponad 30 warek, sprawuje się doskonale, żadnych problemów z odkażaniem. Polecamy to rozwiązanie. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się