Skocz do zawartości

filtrowanie


uups

Rekomendowane odpowiedzi

w sobotę warzyłem RIS a i pierwszy raz natrafiłem na problem

z filtrowaniem brzeczki po gotowaniu , nie chciała lecieć , coś tam po troszku

jakaś masakra , myślałem że się przytkało coś ale nie ,filtrowałem ręcznie

przez gazę .Przy dnie jeszcze raz sprawdziłem zawór i filtr z oplotu , wszystko czyste

i teraz mam pytanie , czy winowajcą może być gęsta brzeczka ? 20blg i za bardzo schłodzona ?

nie wiem dlaczego tak się stało i co było przyczyną tak złej filtracji ...pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj ten temat.

To chyba jednak nie jest ten temat. Uups miał problem z filtracją brzeczki po gotowaniu.

Nie wydaje mi się, żeby 20°Blg to była na tyle gęsta brzeczka żeby nie przelecieć przez gazę, ale że tak powiem HGW. :)

Ja nigdy nie miałem tego problemu, z tego prostego powodu, że nie filtruję brzeczki po gotowaniu. Po chłodzeniu z reguły wszystkie osady są ładnie osadzone na dnie. Po przelaniu do fermentora zostaje jakies 0,5-1,5litra które po dodatkowym odstaniu butelkuję jako rezerwę do refermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Stasiek mnie uprzedził rzeczywiście nie na temat

ale też nie chodzi mi o to że nie leciało przez gazę ,

tylko że przez oplot ni hu hu .

W sobotę będę warzył następnego i już się cykam

dwie warki wcześniej robiłem specjalne 19,5blg i było wszystko ok

założę dłuższy wężyk może to pomoże .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wysokim Blg jest więcej osadów gorących niż przy standardowym, a przy większej ilości błocka filtracja może utknąć. Robię tak jak pisał Stasiek, zero problemów.

Edytowane przez bogdan62
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za zamieszanie z tym linkiem, pokiełbasiło mi się.

Miałem podobny problem po gotowaniu w kegu z filtratorem z rurki CU. Chmieliłem tylko granulatem i było bardzo dużo osadów po gotowaniu. Musiałem dekantować wężykiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy naszej 25 warce opisywaliśmy sito do cedzenia brzeczki po gotowaniu. Używamy go z powodzeniem od ponad 30 warek, sprawuje się doskonale, żadnych problemów z odkażaniem.

Polecamy to rozwiązanie.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.