uups Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 w sobotę warzyłem RIS a i pierwszy raz natrafiłem na problem z filtrowaniem brzeczki po gotowaniu , nie chciała lecieć , coś tam po troszku jakaś masakra , myślałem że się przytkało coś ale nie ,filtrowałem ręcznie przez gazę .Przy dnie jeszcze raz sprawdziłem zawór i filtr z oplotu , wszystko czyste i teraz mam pytanie , czy winowajcą może być gęsta brzeczka ? 20blg i za bardzo schłodzona ? nie wiem dlaczego tak się stało i co było przyczyną tak złej filtracji ...pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Poczytaj ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Poczytaj ten temat. To chyba jednak nie jest ten temat. Uups miał problem z filtracją brzeczki po gotowaniu. Nie wydaje mi się, żeby 20°Blg to była na tyle gęsta brzeczka żeby nie przelecieć przez gazę, ale że tak powiem HGW. Ja nigdy nie miałem tego problemu, z tego prostego powodu, że nie filtruję brzeczki po gotowaniu. Po chłodzeniu z reguły wszystkie osady są ładnie osadzone na dnie. Po przelaniu do fermentora zostaje jakies 0,5-1,5litra które po dodatkowym odstaniu butelkuję jako rezerwę do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 @Stasiek mnie uprzedził rzeczywiście nie na temat ale też nie chodzi mi o to że nie leciało przez gazę , tylko że przez oplot ni hu hu . W sobotę będę warzył następnego i już się cykam dwie warki wcześniej robiłem specjalne 19,5blg i było wszystko ok założę dłuższy wężyk może to pomoże . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 (edited) Przy wysokim Blg jest więcej osadów gorących niż przy standardowym, a przy większej ilości błocka filtracja może utknąć. Robię tak jak pisał Stasiek, zero problemów. Edited November 15, 2010 by bogdan62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 pod warunkiem że chmielimy granulatem , ale chyba wiem jaka była przyczyna hm .. przecież to był 13sty Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Nie chodzi mi o chmiel, przełom brzeczki o wysokim Blg daje dużo farfocli, nieraz jest ich tak dużo, że można wyławiać sitkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 przełom po gotowaniu ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 przełom po gotowaniu ?? Nie bardzo łapię pytajniki, uzyskujesz przełom w innym momencie niż gotowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 (edited) powiem szczerze , myślałem że przełom uzyskuje się w czasie zacierania edit. już się douczyłem :cool2: Edited November 15, 2010 by uups Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Poczytaj o przełomie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Przepraszam za zamieszanie z tym linkiem, pokiełbasiło mi się. Miałem podobny problem po gotowaniu w kegu z filtratorem z rurki CU. Chmieliłem tylko granulatem i było bardzo dużo osadów po gotowaniu. Musiałem dekantować wężykiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Na samym poczatku moich praktyk piwowarskich niejaki mark33 doradził mi filtrowanie po gotowaniu za pomocą sterylizowanej damskiej półpończoszki... tego się trzymam, zawsze z pozytywnym efektem... ręczny whirlpool i ściągam "górą"... chmielę wyłącznie granulatami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Że się tak zapytam - skoro można nie filtrować, to po co filtrować i zawracać sobie głowę sterylnością filtratora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Pewnie kwestia gustu... nie lubię błotka chmielowego w fermentorze, ani czekać zbyt długo, aż się ustoi, więc leję przez pończoszkę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Przy naszej 25 warce opisywaliśmy sito do cedzenia brzeczki po gotowaniu. Używamy go z powodzeniem od ponad 30 warek, sprawuje się doskonale, żadnych problemów z odkażaniem. Polecamy to rozwiązanie. goroncopozdrawiamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now