daveb Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Cześć, Wczoraj przygotowałem 12l brzeczki (blg ok 12-14) w stylu hefe weizen. Ze względu na małą ilość nie robiłem starteru tylko bezpośrednio dodałem do schłodzonej brzeczki uprzednio wymieszany roztwór z fiołki. Całość zamieszałem, zamknąłem i wrzuciłem do chłodziarki na temp 18-19 stopni wczoraj o godzinie 18. Jednakże mamy dziś już prawie 10, a w pojemniku w ogóle nie ma śladu fermentacji. Pojemnik szczelny, na dnie dużo osadu. Drożdże jeszcze wystartują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Jak napowietrzyłeś i nie dałeś starych drożdży to pewnie wystartują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daveb Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Data ważności połowa sierpnia 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Ten "osad" to pewnie namnażające się drożdże. Nie rób nic i czekaj, wkrótce zapewne ruszą. Nawet w litrowym starterze musiałbyś odczekać może i koło doby na oznaki pracy drożdży, więc tymbardziej w 12 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daveb Opublikowano 21 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca Dobra nieważne fermentacja ruszyła z godzinę temu 😁 za szybko spanikowałem. Dzięki wszystkim za pomoc zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się