Piotr2142 Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca (edytowane) Witam, mam problem nalewaniem piwa z kega, 3/4 szklanki to piana, keg stoi w lodówce wystaje tylko kran, przy poprzednim nie było tego problemu, wąż 3/8 1.5m kran z kompensatorem, próbowałem już zmniejszać temperaturę, upuścić gaz żeby zmniejszyć ciśnienie i dalej to samo, obecnie jest 1.1 bara i 3 stopnie , złączki ball lock cmb na jg, w przewodzie jest CO2(inaczej by się popsuło) tak myślę czy może to być uszkodzona uszczelka od rurki z płynem? Edytowane 3 Lipca przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca (edytowane) refermentacja, sztuczne nagazowanie? ps piwo przegazowane Edytowane 3 Lipca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca (edytowane) Też borykam się/borykałem się z tym problemem. U mnie pomogła wymiana uszczelek - kupiłem na ali zestawy (4x mały o-ring plus duża uszczelka pod dekiel) i jest zdecydowanie lepiej. Każde piwo jestem w stanie nalać (prawie) normalnie - tzn piana to <1/4 objętości (temperatura 19°C i około 2,50 bar). Po włożeniu do lodówki jest nawet lepiej (bez podpiętego reduktora). Nalewam bezpośrednio z kega - ball lock + kran, bez węża pomiędzy. Edit: Stąd kupowałem https://pl.aliexpress.com/item/1005005875473438.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.21ef1c243gOnrI&gatewayAdapt=glo2pol Edytowane 3 Lipca przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Przede wszystkim to kwestia nagazowania piwa, jak jest przegazowane to się będzie pienić aż gaz nie ujdzie, skoro poprzedni keg był ok to raczej nie wina sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca @x1dWłaśnie już upuszczałem gaz przez trzy dni do wartości 0.7 bara @arek-lin właśnie też tak przypuszczam, że uszczelka popuszcza i leci mi CO2 zwłaszcza, że już lałem tak piwo nagazowane do 1.5 bara bez problemu. @anteks nagazowane co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 13 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca (edytowane) Sprawa rozwiązana przyczyną była rurka od piwa 🙄 Edytowane 13 Lipca przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Jaka rurka? Ta w kegu, długa? Czy do nalewania/kran? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 19 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca @arek-lin ta w kegu długa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 19 Lipca Udostępnij Opublikowano 19 Lipca A co ją bolało? Mam podobny problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 23 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca @Cressi na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, jak się dokładniej przyjrzeć to kołnierz jest delikatnie nie równy, zewnętrzna część jest lekko niżej niż bliżej środka i na to wychodzi, że tyle starczyło żeby CO2 się przedostawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 4 godziny temu, Piotr2142 napisał(a): @Cressi na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, jak się dokładniej przyjrzeć to kołnierz jest delikatnie nie równy, zewnętrzna część jest lekko niżej niż bliżej środka i na to wychodzi, że tyle starczyło żeby CO2 się przedostawało Ale tam jest oring który uszczelnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi