Slawulo Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Cześć wszystkim. Kupiłem refraktometr i robiłem kalibrację: wrzuciłem go na chwilę do lodówki i po wyjęciu czekałem, aż szybka będzie miała 20C, mierząc elektronicznym termometrem na podczerwień. Gdy pokazało się 20C dałem 3 krople wody i ustawiłem skalę na zero. Ale teraz gdy się ocieplił, pokazuje przy wodzie minus 2brx. Jak to powinno działać? Przecież po skalibrowaniu powinien pokazewac już dobrze w szerszym zakresie temperatur. Ciężko miec ciągle w domu równo 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lipca Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Czy termometr był wzorcowany? Jeśli nie to doopa Ps gdzie wyczytales taki sposób kalibracji? Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 25 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca Jest to najpopularniejszy z chińskich, ten z napisem ATC. W instrukcji jest napisane, żeby przed pierwszym użyciem go skalibrować w tem. 20C, a że w mieszkaniu mam z 25 dlatego ten pomysł z lodówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Lipca Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Spróbuj skalibrować go w temperaturze pokojowej. Później możesz sprawdzić np. na roztworze cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 27 Lipca Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Skalibruj go w takiej temperaturze, w jakiej będziesz używać. No i jak ktoś wspomniał, potrzebowałbyś jeszcze termometru kalibrowanego i to w okolicy 20°C bo przekłamania wcale nie są na termometrach liniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Ptrzecież ATC to chyba Automatic Temperature Compensation, u mnie nie ma różnicy, czy wodę mierzę w 20, czy 24C - zawsze jest 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi