Makaron Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Taka woda powinna być bardzo miękka. Czyli dobra do lagerów, a po modyfikacji do każdego piwa. Z tym,że nie wiadomo dokładnie co w niej jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Jeżeli myślisz o źródełku w okolicach (naszej) Dąbrowy, to nie wiem czy Szymon (sn_phoenix) na niej czegoś nie warzył. Możesz się spytać. PS. Nasza woda jest generalnie bardzo dobra (trochę podkreślająca smaki chmielowe), chociaż lepsza do ciemniejszych nieco piw. Nie, chodzi mi o źródełko na Słowiku. Woda tam jest tak miękka, że wskaźniki do akwarium pokazywały mi kiedyś prawie zero. Ja mam w kranie wodę z Białogona, a ty pewnie z Zagnańska, i jest bardzo twarda, z tego co wiem nadaje się na Dortmundera, jednego nawet robiłem i wyszedł całkiem OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, u mnie jest taka woda w kranie: http://img687.imageshack.us/img687/667/zwoda.jpg Jak jej parametry mają się do warzenia pszeniczniaków? Wysokie ph mnie zwłaszcza niepokoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 pH wody jest kompletnie nieistotne, ważna jest jej twardość, a dokładniej alkaliczność rezydualna http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Alkaliczno.C5.9B.C4.87_rezydualna W Twoim przypadku woda jest bardzo twarda, a weizeny to piwa jasne, więc lepsza byłaby woda miękka. Ale w przypadku tego piwa nie ma to wielkiego znaczenia dla smaku piwa, tylko możesz mieć trudności z uzyskaniem prawidłowego pH zacieru, twarda woda niechętnie poddaje się działaniu składników zakwaszających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. O ile przegotowanie wody przed zacieraniem może zmniejszyć twardość? Czy kwasek cytrynowy można stosować do obniżania ph? Edytowane 6 Listopada 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź. O ile przegotowanie wody przed zacieraniem może zmniejszyć twardość? Czy kwasek cytrynowy można stosować do obniżania ph? Wczoraj mierzyłam twardość swojej wody testami akwarystycznymi. Z ciekawości zrobiłam analizę wody przegotowanej z czajnika. Woda przegotowana miała o połowę mniejszą twardość ogólną i 30% mniejszą twardość przemijającą, a dokładnie: GH przed gotowaniem - ok. 14 stopni niemieckich, GH wody z czajnika - 7 stopni niemieckich KH przed gotowaniem - ok. 9 stopni niemieckich, KH wody z czajnika - 6 stopni niemieckich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Mierzyłaś zaraz po przegotowaniu czy wg tego: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Zmi.C4.99kczanie_wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Mierzyłaś zaraz po przegotowaniu czy wg tego: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Zmi.C4.99kczanie_wody ? Miałam wystudzoną, przegotowaną wodę w czajniku, po prostu została z gotowania wody na herbatę. Nie przygotowywałam jej wg tego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) Nie wygodniej i taniej zamiast papierków do mierzenia ph używać tego? http://allegro.pl/listing.php/search?string=GHE+ph&category=0&sg=0 Edytowane 7 Listopada 2011 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Nie wygodniej i taniej zamiast papierków do mierzenia ph używać tego? http://allegro.pl/listing.php/search?string=GHE+ph&category=0&sg=0 Niestety nie, to test do gleby z dokładnością pomiaru co 1 stopień pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Ponadto obawiam się, ze brzeczka zakłóciłaby kolorystykę takiej próbki. Paski to naprawdę dobre i dokładne narzędzie, trzeba tylko pamiętać, że należy je uzywac na próbce schłodzonej do 20*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 U mnie jest taka woda. http://www.zukmilicz.pl/download/raport%20z%20badan%20wody%20ZUW%20Milicz%20przegladowy.pdf Plik pdf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Mam pytanie - jak dokładnie korzystać z tego kalkulatora? http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html Mam takie parametry wody: Zasadowość - 348 Twardość - 326 Ca - 92 Mg - 22 Na - 38 HCO3 - 1,22 x 348 = 424 SO4 - 25 Cl - 18 Jak rozumiem, mam wpisać na górze po lewej zasadowość, po prawej twardość, a w środku, jeżeli wody nie zmiękczam przed zacieraniem, nic nie wpisuję? Poniżej wpisuję wszystkie wartości, tylko w czwartej kolumnie jest carbonante CO3- czy wpisuję tu wartość HCO3 ? Po wpisaniu tych wszystkich parametrów kalkulator podaje, że mam dodać na 15 l wody 2,45 g gipsu oraz wyskakuje komunikat: Your intial carbonate level seems too high. Check carbonate reduction parameters. Co to właściwie oznacza? Jak w tym kalkulatorze obliczyć alkaliczność rezydualną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Masz naprawdę bardzo alkaliczną wodę, bez uzdatniania nadaje się dobrze tylko do stoutów, piwa jasne mogą na niej wychodzić słabo. W zasadzie ta woda nie nadaje się do poprawiania poprzez dodanie soli wapnia, jest za twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Do wczoraj mi smakowały Ta woda przypomina wodę mineralną, a Miejskie Wodociągi jeszcze wmamwia nam, że mamy się cieszyć: http://www.mwik.com.pl/index.php?go=11 (troche starsze wyniki, dlatego niektóre dane minimalnie się różnią). Powinni dodać do nazwy miejscowości końcówkę "Zdrój". Innymi słowy, nawet jak mam zamiar robić Pale Ale, Stouta lub Bittera, to niczego już nie dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Jeżeli piwa wychodza smaczne, to po co cokolwiek dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 To chyba normalne, że wraz ze zdobywaniem doświadczeń, staramy się udoskonalać nasz warsztat, także ingerując w te strefy, nad którymi wcześniej nawet byśmy się nie zastanowili. Nie ukrywam również, że czym dłużej warzę, tym bardziej jestem krytyczny w stosunku do moich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Cały czas warzyłeś smaczne piwa to zachciało sie Tobie analizy. To teraz masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Teraz przed warzeniem będe latać z wiaderkami do jakiegoś źródełka albo całkowicie przerzucę się na stouty;) Coder, czy w tym roku w Żywcu będzie skrzynka, do której można wrzucać piwa do oceny? Czas chyba poznać całą gorzką prawdę Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Tak, pewnie będzie. Największy problem z węglanami jest taki, że jak mocno nachmielisz piwo, to goryczka wychodzi tępa, nieprzyjemna. Helles może wyjść dobrze, ale pils już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Pozwolę sobie odświeżyć temat bo właśnie odebrałem wynik badania mojej wody. mętność- 0,31 barwa - 7 pH - 6,83 mangan- 0,030 twardość 100mg/l około 6 st. niemieckich amoniak- 0,07 mg/l azotyny- 0.008 azotany- 2,6 mg/l zasadowość- 1,9 W najbliższym czasie planuję warzyć oatmeal stouta więc chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w twardszą wodę sklepową, ale bazując na mojej jeszcze przeciętnej wiedzy to chyba całkiem niezła do lagerów.Zawsze byłem przekonany że mam wodę dużo twardszą, może to nie woda pilzneńska ale jak na kranówkę to chyba nie najgorsza?Jeżeli jestem w błędzie to proszę o komentarz bardziej doświadczonych piwowarów/-ki bo ciężko mi się wyznać na tych wszystkich kalkulatorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wodę masz faktycznie dość miękką - do lagerów jasnych jak znalazł. Jeżeli chcesz uwarzyć stouta, nie musisz się zaopatrywać w inną wodę ze sklepu. Jeżeli chcesz być zgodny ze stylem, wystarczy dodać gips piwowarski lub od biedy zwykłą kredę (węglan wapnia CaCO3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Do stoutow radzilbym Chlorek Wapnia i kreda (naprawde troszeczke) i siarczanu wapnia. Wszystko powinno byc w odpowiednich proporcjach. wlasnie z duza przewaga chlorku wapnia. Naprawde akurat w piwach brytyjskich jak bitter (przewaga siarczanu wapnia) i stout (przewaga chlorku wapnia) to naprawde ma duze znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Zawsze lepiej mieć taką wodę i dokupić sobie potrzebnych soli, niż twardą i z niej usuwać nadmiar. Nie widzę w tym zestawieniu Ca - ze względu na drożdże powinno go być conajmniej 50 ppm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 A moja woda ma PH 7,78 i twardość 12 stopni niemieckich. Nie wiem jak z twardością, ale PH chyba stanowczo za duże. Ostatnio po raz pierwszy dodałem słodu zakwaszającego i piwo wyszło lepsze niż zwykle (może z innych powodów, a może dlatego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się