Mariusz_CH Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Czego nie, skoro zmiękcza wodę? Edytowane 28 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) No przecież zmiękcza. Taki filtr musi mieć obudowę. A jak ta będzie nawet z żelaza, a nie z plastku, to wtedy się okaże, że i żelazo zmiękcza wodę. Edytowane 28 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 W zasadzie widzę, że nie warto bawić się kredą. Ogólnie trudny temat. Już lepiej korygować ph wody, wykorzystywać gips czy wodę RO. Tyle chyba wystarczy, żeby poprawić smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 No przecież zmiękcza. Taki filtr musi mieć obudowę. A jak ta będzie nawet z żelaza, a nie z plastku, to wtedy się okaże, że i żelazo zmiękcza wodę. Przeczytaj prosze jeszcze raz mój post Zwłaszcza odnośnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 W zasadzie widzę, że nie warto bawić się kredą. Ogólnie trudny temat. Już lepiej korygować ph wody, wykorzystywać gips czy wodę RO. Tyle chyba wystarczy, żeby poprawić smak piwa. Tak. Jest to nieekonomiczne i żmudne. Choć kreda ma w tym wszystkim znaczenie trzeciorzędne. Gotując można zniwelować twardość węglanową do ok. 30 ppm. Jednak aby zrobić trzeba intensywnie gotować wodę pod przykryciem ok. 20 minut. Potem odczekać z pół godziny aby wszystko ładnie opadło i dekantować z nad osadu i warto by jeszcze przepuścić przez sączki bibułowe (moze być filtr do kawy) by zebrać osad, który nie opadł. No roboty w ciul, a filtr RO wystarczający na nasze potrzeby to ok. 100 zł. Raz taką próbę z gotowaniem 5 litrów wody.Faktycznie ładnie się zmiękczyła (oceniałem organoleptycznie), ale by przygotować w ten sposób całą wodę do warzenia nie miał bym samozaparcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Faktycznie ładnie się zmiękczyła (oceniałem organoleptycznie), Kurde byłbyś mi potrzebny zamiast pH-metru w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) .....Choć kreda ma w tym wszystkim znaczenie trzeciorzędne. Cóż, bardziej doświadczeni w tym temacie myślą inaczej. Nie mam powodu, żeby nie wierzyć. Sam nie próbowałem bo stosuję wodę z RO. Źródło Piwowar, autor coder. Gotując można zniwelować twardość węglanową do ok. 30 ppm. Jednak aby zrobić trzeba intensywnie gotować wodę pod przykryciem ok. 20 minut. Potem odczekać z pół godziny aby wszystko ładnie opadło i dekantować z nad osadu i warto by jeszcze przepuścić przez sączki bibułowe (moze być filtr do kawy) by zebrać osad, który nie opadł. No roboty w ciul, a filtr RO wystarczający na nasze potrzeby to ok. 100 zł. Raz taką próbę z gotowaniem 5 litrów wody. Tu dość ciekawie autor pisze o zmiękczaniu wody.: http://www.demo.un.pl/solniczka/artykuly/twardosc2.htm#Najprostsza%20metoda%20zmi%C4%99kczania%20-%20gotowanie Edytowane 29 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Źródło Piwowar, autor coder. Tam wcale nie jest napisane, że kreda zmiękcza wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) I nikt tutaj tak nie twierdzi. Natomiast można jej użyć z powodzeniem do zmiękczenia przy przegotowywaniu wody. Edytowane 29 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Faktycznie ładnie się zmiękczyła (oceniałem organoleptycznie), Kurde byłbyś mi potrzebny zamiast pH-metru w terenie Zwykły test z mydłem. Woda twarda bardzo słabo się pieni, miękka bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 analizuję sprawozdanie z badań dostarczone z wodociągów... nie wszystko jest jasne. Czy dobrze rozumiem pozycję: "Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu mg/l CaCo3 = 142" to byłaby twardość ogólna, tak? Wychodziłaby miękka woda. Czy może chodzi tu o alkaliczność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 To jest twardość ogólna wyrażona przez odpowiadającą jej ilość węglanu wapnia. Wychodzi ok. 8 stopni niemieckich czyli jak napisałeś woda miękka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 dzięki! Niestety nie podali twardości węglanowej, będę musiał ją sobie zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Kierunek sklep akwarystyczny albo znajomy akwarysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 tak trzeba będzie zrobić. swoją drogą, ciekawe jaka jest dokładność tych testerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 1 stopień niemiecki. Szału nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zawsze można "wkraplać" w dwa raz większą próbkę uzyskując większą dokładność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Czy mógłby mi ktoś doradzić czy dodawać coś do mojej wody? Tutaj są wyniki badań: http://www.tw.tarnow...yniki-bada.html Są trzy ujęcia i nie mogę uzyskać informacji skąd aktualnie mam wodę. Generalnie to zbijam tylko pH. Czy jest coś co mogę poprawić w wodzie? Dorzuciłem ostatnio też generalnie tak "na pałe" chlorku wapnia do Black IPA bo gdzieś wyczytałem, że może złagodzić smaki od ciemnych słodów. Co mogę dodać do piw ciemnych, jasnych, lub chmielowych przy uwzględnieniu wody, którą posiadam? Edytowane 12 Listopada 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 To i ja sie podłączę. Jakie parametry wody mogą negatywnie wpływać na aromat/smak chmielu. Zauważyłem, ze moja woda gryzie sie szczególnie z amerykańskim chmielem a zwłaszcza z chmieleniem na zimno. AIPA uwarzona na wodzie z carrefoura w 5L bankach to zupełnie poprawny aromat i smak. Czy jest jakiś parametr wody, który mozna by podejrzewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Głównie wysoka zawartość siarczanów (ale też dodatkowo w połączeniu z dużą zawartością sodu) oraz duża zawartość jonów wodorowęglanowych mogą sprawiać, że goryczka jest szorstka i nieprzyjemna. Oczywiście warto rozpatrywać siarczany również w stosunku do chlorków - duża przewaga siarczanów będzie powodowała to samo. Edytowane 12 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Tylko, ze to nie kwestia goryczki a bardziej aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Jedyne co mi przychodzi do głowy to zawartość wapnia - poteoretyzujmy: Wapń wpływa na flokulację drożdży. Jeśli było go dużo, więcej drożdży opadło na dno przed chmieleniem na zimno. Jak było go mało, więcej drożdży pływało w piwie w trakcie chmielenia, opadły dopiero później zabierając część aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Tylko, ze to nie kwestia goryczki a bardziej aromatu. Myślę, że jedno z drugim może mieć coś wspólnego, ale to niech się wypowiedzą inni. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zawartość wapnia - poteoretyzujmy: Wapń wpływa na flokulację drożdży. Jeśli było go dużo, więcej drożdży opadło na dno przed chmieleniem na zimno. Jak było go mało, więcej drożdży pływało w piwie w trakcie chmielenia, opadły dopiero później zabierając część aromatu. Artur, przeważnie zawartość wapnia w wodzie jest na średnim poziomie i rzadko kiedy zbliża się do min. lub max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 No to mówię, że teoretyzuję dlaczego jeden z parametrów wody może mieć taki wpływ. Czy tak było w tym wypadku - nie wiadomo, jest wiele rzeczy, które mogą pójść nie tak i różnica wcale nie musi wynikać z wody, zwłaszcza że powtarzalność warek w warunkach domowych jest na granicy autosugestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Jakby jeszcze ktoś by mógł by mi doradzić to będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się