Piotrek83 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witam. Mógł by ktoś zerknąć na parametry mojej wody w Łodzi. Do tej pory warzyłem na wodzie z butelek 5L z marketu. Jutro będę warzył APA więc woda będzie bez modyfikacji, ale następny będzie pilsner i tu mógł bym podjąć się modyfikacji. Prosił bym o wskazówki do pilsa jak i APA. pH 7,1-7,8 Twardość ogólna 198-214 mgCaCO3/l Twardość niemiecka 11,09-11,98 dH Twardość węglanowa 187-193 mgCaCO3/l Ca 70-75 mg/l Mg 5,8-6,8 mg/l Na 4,90-6,58 mg/l Siarczyny 21-26 mg/l Chlorki 10-11 mg/l Poniżej link do parametrów wody udostępnionych przez dostawce. http://www.zwik.lodz.pl/jakosc-i-technologia/wskazniki-jakosci-wody-produkowanej-przez-zwik/ Pozdrawiam Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Do pilsa to masz za dużą twardość węglanową, więc albo odwórcona osmoza, albo rozcieńczanie wodą destylowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Jakie modyfikacje polecicie do stouta, ~10% zasypu słody palone, 15 litrów. Woda to biedronkowa OAZA Myślałem żeby podbić wodorowęglany, ale do jakiego poziomu i czym najlepiej? Kredą czy sodą oczyszczoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Wklep skład wody i zasyp do kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Jak pH nie spadnie poniżej 5,2 to ja bym nic nie sypał. Jeśli coś musisz wpisać to spróbowałbym sodę oczyszczoną, chyba łatwiej dostępna (przynajmniej ja mam w domu), a sodu i tak masz mało. Tylko trzeba uważać, żeby nie przekroczyć zalecanych wartości. To też możesz przeliczyć w kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Witam Czy do warzenia piwa mogę użyć wody z zasobnika cwu podgrzanej do 65% (bojler) a następnie dalsze grzanie wykonać palnikiem gazowym pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Nie widzę przeciwwskazań o ile bojler masz czysty i nie ładuje ci on do wody jakiegoś syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Nie widzę przeciwwskazań o ile bojler masz czysty i nie ładuje ci on do wody jakiegoś syfu. Bojler nowy założony 2 miesiące temu także myślę że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Lej spokojnie. Zaoszczędzisz czas na grzanie wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Lej spokojnie. Zaoszczędzisz czas na grzanie wody. oki, dziękuje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) może ktoś doradzić czy taka woda jest ok pod kątem IPA wszelakiej maści ? aha wartości są 3 ale babeczka z wodociągów mówiła że to pasuje uśrednić są 3 SUWy Edytowane 14 Października 2017 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 może ktoś doradzić czy taka woda jest ok pod kątem IPA wszelakiej maści ? aha wartości są 3 ale babeczka z wodociągów mówiła że to pasuje uśrednić są 3 SUWy Spoko miękka woda z przewagą siarczanów. Do ipa jest spoko, chociaż możesz sypnąć gipsu piwowarskiego. A jak już chcesz na bogatosci zrobić sobie profil to: brewersfriend water chemistry advance calculator. Korzystam z tegoWysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 dziękówa, nie no tego kalkulatora to szczerze nie ogarniam za tępy jestem ledwo ten beersmitha pokapowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Czołem. Proszę o poradę, do którego stylu podany profil wody najbardziej odpowiada : Ca 7,5 mg/l Mg 1,9 Na 6,9 Cl 6,5 So4 12,5 Alkaliczność 0,5 pH 7,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Godzinę temu, Joosto napisał: Czołem. Proszę o poradę, do którego stylu podany profil wody najbardziej odpowiada : Ca 7,5 mg/l Mg 1,9 Na 6,9 Cl 6,5 So4 12,5 Alkaliczność 0,5 pH 7,1 W jakich jednostkach jest ta "alkaliczność"? Jeśli mval/l to bardzo dobra miękka woda. Idealna na jasnego pilsa lub jako baza do modyfikacji solami. Chlorek wapnia, gips i sól epsom, któryś z linkowanych w wątku kalkulatorów i możesz mieć wszystko. Edytowane 17 Października 2017 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Tak. Jednostka to mval/l Dziękuję serdecznie. Edytowane 17 Października 2017 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Mam pewną trudność w interpretacji tego, co wylicza mi BeerSmith 2 oraz informacji, jakie są dostępne w raporcie o składzie wody z krakowskiego ujęcia wody Raba. Po przepisaniu informacji z raportu http://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/maj2017/jakocwody.pdf uzupełnionych o informację o zawartości HCO3 (którą otrzymałem na życzenie), BeerSmith analizuje to następująco: Effective Hardness, która jak się domyślam odpowiada twardości ogólnej z raportu o twardości wody http://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/maj2017/_twardocwodyj.pdf to 32 ppm as CaCO3, a we wspomnianym raporcie jest to 128 ppm as CaCO3, 4x więcej. BeerSmith liczy to z zawartości jonów Mg i Ca. To spora różnica. Jak to interpretować? Błąd w programie, czy źle czytam te informacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Panowie i Panie mam pytanie odnośnie mojej wody, zrobiłem ostatnio małe badanie i wyszły mi takie parametry. Czy da się coś na tej wodzie zrobić, albo coś z nią zrobić, żeby się nadawała do użytku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Panowie i Panie mam pytanie odnośnie mojej wody, zrobiłem ostatnio małe badanie i wyszły mi takie parametry. Czy da się coś na tej wodzie zrobić, albo coś z nią zrobić, żeby się nadawała do użytku? Nie wiele masz w tym raporcie. Tak na prawdę tylko twardość. Musisz wydebic raport zawierający: siarczany, chlorki, wodoroweglany, magnez, sód i ph. Na tą chwilę wiadomo że masz bardzo twarda wodę. Mieszkasz w górach? Czajnik non stop zakamieniony?Co do piwa stouty powinny wychodzi Ci porzadne. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 2 godziny temu, BelgLover napisał: Co do piwa stouty powinny wychodzi Ci porzadne. Piszesz tak bo gdzieś przeczytałeś czy sam zrobiłeś kilka stoutów na twardej wodzie i wyszły dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Manganu masz 10x za dużo w stosunku do wartości która minister zdrowia dopuszcza do spożycia przez ludzi. Nie wiem jaki wpływ ma przedawkowanie manganu - ale ta norma znikąd się nie wzięła. To Twoja kranówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Kranówka nie, ale woda ze studni głębinowej, wiem że za dużo informacji tutaj nie ma, ale właśnie na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że poziom żelaza i tego manganu jest za wysoki. Ogólnie woda prosto z kranu smakuje taką metalicznością / krwistością. I chyba czuć to w piwie, nie wiem, czy przegotowanie takiej wody coś da. Jak ciężko będzie coś z tym zrobić, to będę musiał myśleć o innej wodzie Edytowane 17 Listopada 2017 przez lentek91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Przegotowanie nie pomoże. Może jakieś filtry by dały radę, ale ja bym tej wody nie używał. Tym bardziej że jest twarda - w kranie nawet jeśli masz o podobnej twardości to przynajmniej zdatną do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 bart3q, ta sama woda jest w kranie, bo ze studni cały dom jest zaopatrywany. Po przegotowaniu wody i jej ostudzeniu (przez około 2-3 godziny) na dnie garnka po zdekantowaniu wody, miałem dosyć dużo takiego zółto-szarego osadu. Czyli pewnie będę musiał szukać wody z innego źródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 4 godziny temu, lentek91 napisał: bart3q, ta sama woda jest w kranie, bo ze studni cały dom jest zaopatrywany. Po przegotowaniu wody i jej ostudzeniu (przez około 2-3 godziny) na dnie garnka po zdekantowaniu wody, miałem dosyć dużo takiego zółto-szarego osadu. Czyli pewnie będę musiał szukać wody z innego źródła Nie używaj tej wody do robienia piwa. Sam mam wodę w domu ze studni głębinowej puszczoną przez stację uzdatniającą i dodatkowo przez filtr węglowy ale się nie odważyłem jej używać do piwa nawet po przegotowaniu. Po pierwsze nie wiesz co przyniesie napływ do studni - ile manganu/żelaza. Raz woda poleci klarowna a drugim razem mętna od manganu czy czerwona od żelaza. Po drugie, bakterie grupy coli raz są a raz ich nie ma. To jest jedna, wielka loteria. Lepiej już kupić Oazę w Biedronce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lentek91 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Właśnie zaczynam szukać alternatywy, bo ostatnie piwka są takie średnie, nie są złe, ale coś ta woda niestety wniosła. Mam możliwość wzięcia kranówki o takich parametrach. Do jakich piw będzie dobra, a do jakich warto ją będzie uzdatnić i czym? Stosunek chlorków do siarczanów ma prawie 1:1, więc dobra woda dla piw jasnych goryczkowych? listopad2017-1.pdf Edytowane 17 Listopada 2017 przez lentek91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się