Skocz do zawartości

[WODA] Dyskusje


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Z alkaliczności (jako CaCO3) możesz wyliczyć ilość dwuwęglanów HCO3-

I tak właśnie zrobiłem - wyszło mi że mam 165 HCO3 mg/l

 

Z twartości ogólnej (też jako CaCO3, ale zupełnie inne) możesz wyliczyć ilość kationów Ca i Mg

Faktycznie, ale akurat tego liczyć nie potrzebuję bo mam podane.

 

Twardość tworzą praktycznie wyłacznie Ca++ i Mg++

No tak, sam to też napisałem,

ale chodziło mi o to że teoretycznie w "skład" twardości ogólnej którą mam podaną wchodzi jeszcze twardość niewęglanowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale chodziło mi o to że teoretycznie w "skład" twardości ogólnej którą mam podaną wchodzi jeszcze twardość niewęglanowa

Nie musisz się tym przejmować, skoro masz podaną zawartość kationów.

 

Po prostu część kationów jest sparowane anionami HCO3- i te da się wytrącić jako osad, a część anionami SO4- i Cl- i te niechętnie wychodza z roztworu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki coder.

 

Pewnie w głębokie modyfikacje składu wody bawić się nie będę, ale lepiej być świadomym, co się w kranie ma.

Na pewno jednak spróbuję znacząco zmiękczyć wodę jak będę warzył Pilsa, porównując efekt końcowy z piwami uwarzonymi wcześniej na wodzie średnio twardej.

 

Nasunęło mi się jeszcze pytanie. Wiemy że ph brzeczki podczas warzenia spada no więc pytanie czy w trakcie gotowania brzeczki wytrąci się też CaCO3?

 

Edit:

Przy okazji całościowy + za opracowanie tematu wody na Wiki i b. przydatne streszczenia z "New Brewing Lager Beer" Grega Noonana

Edytowane przez skybert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasunęło mi się jeszcze pytanie. Wiemy że ph brzeczki podczas warzenia spada no więc pytanie czy w trakcie gotowania brzeczki wytrąci się też CaCO3?

Zapewne tak, ale dużo CaCO3 łatwo się rozpuści z powrotem w kwaśnej brzeczce. Należało by uprzednio przegotować wodę i zdekantować, co jest nieco uciążliwe. Ja kupiłem mały zestawik do RO i mieszam moją kranówkę z wodą destylowaną, obliżając alkaliczność adekwatnie do rodzaju piwa jakie robię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja po gotowaniu, gdy temp. spadnie do ok. 80 dekantuję brzeczkę do fermentatora przez worek filtrujący, więc jest szansa, że wytrącony CaCO3 nie zdąży się z powrotem rozpuścić i albo zostaje w garze z chmielinami albo zatrzyma się w worku filtracyjnym.

To półśrodek, wiem, ale przy takim postępowaniu mimo wolnie, chcąc nie chcąc obniżamy twardość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszedłem dzisiaj na www.mpwik.rzeszow.pl aby poczytać o parametrach kranówy w Rzeszowie. Dostawca wody podaje nawet sporo jej parametrów, ale w sposób dla nas nieprzydatny, gdyż podawane "widełki" od/do konkretnych parametrów są zbyt duże np. :

- odczyn PH 6,8 do 8,1

- zasadowość ogólna od 2,7 do 5,9

- twardość ogólna 10,19 do 18,42 (stopnie niemieckie)

- itd.

Tak duże rozbieżności powodują, że nie można oprzeć się na tych wynikach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszedłem dzisiaj na www.mpwik.rzeszow.pl aby poczytać o parametrach kranówy w Rzeszowie. Dostawca wody podaje nawet sporo jej parametrów, ale w sposób dla nas nieprzydatny, gdyż podawane "widełki" od/do konkretnych parametrów są zbyt duże np. :

- odczyn PH 6,8 do 8,1

- zasadowość ogólna od 2,7 do 5,9

- twardość ogólna 10,19 do 18,42 (stopnie niemieckie)

- itd.

Tak duże rozbieżności powodują, że nie można oprzeć się na tych wynikach.

Podana jest też wartość średnia :o

Rozbieżności między min i max są ale to nie zmienia faktu aby móc wywnioskować mniej więcej co nam w kranie płynie.

Zauważ też że te różnice wcale nie są takie duże, wspomniana przez Ciebie twardośc ogólna to 10,19 do 18,42 co wg tabeli daje ciągle wodę średnio twardą bo mieści się w widełkach 10-20.

Wiem że te przedziały są umowne ale browar to przecież nie apteka.

 

Przypuszczam że różnice w składzie wody podane przez mpwik w skali kwartalnej od czegoś zależą (pory roku, miesiąca? - tu mamy dane za październik, listopad i grudzień) i nie zmieniają się z dnia na dzień. Zadzwonie do nich w przyszłym tyg. i się zapytam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Skład kranówki w Bielsku-Białej:

 

- Twardość - 28 mg CaCO3/dm3

- wapń - 8,1 mg Ca/dm3

- magnez - 1,13 mg Mg/d,3

- chlorki - <5 mgCi-/dm3

- siarczany - 9 mgSO4/ dm3

- fluorki - 0,06 mg F/dm3

- azotany - <3,0 mg/dm3

 

Co sądzicie o tej wodzie? Jeżeli 1 stopień niemiecki to ok. 17 mg CaCO3, to wychodzi mi, że woda jest miękka. Niepokoi mnie zawartość wapnia-poniżej 50.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dołączę się do wątku bo dzisiaj odebrałem badanie wody z mojej studni 30m wiercona w granicie , a więc

żelazo 0,43

mangan 0,210

twardość 174

azotany 6,9

azotyny 0,024

PH 6,7

i to by było na tyle , woda chyba nie bardzo twarda ale za to martwi mnie mangan

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :beer:

 

Hrapek skąd masz te informacje? Z Aquy?

Tak jest. Napisałem maila do ich laboratorium centralnego i odpisali. Drodzy są, ale jednak do czegoś się nadają.

Skoro woda w BB taka dobra, to teraz czeka mnie zabawa w suplementację wapna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gipsem ma się rozumieć??

Dla piw chmielowych gipsem' date=' dla słodowych CaCl2, dla ciemnych kredą.[/quote']

Albo korzystajac z kalkulatora, kopiowac wode z miejsca z ktorego pochodzi dany styl.

Czyli mieszanke tego co napisal Coder.

 

EDIT:

Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody.

Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow :beer:

 

Burton Pale Ale

Gips piwowarski 5,07g

Siarczan magnezu 1.91g

chlorek sodu 0,68g

 

Woda uniwersalna.

Gips piwowarski 2,3g

Chlorek wapnia 1.19g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 0,43g

 

Wytrawne Pale Ale

Gips piwowarski 4,77g

Chlorek wapnia 2.45g

Siarczan magnezu 1.41g

chlorek sodu 0,69g

 

Slodkie Pale Ale

Gips piwowarski 2,5g

Chlorek wapnia 2.19g

Siarczan magnezu 1.41g

chlorek sodu 0,69g

 

Bitter

Gips piwowarski 4,11g

Chlorek wapnia 1.55g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 0,94g

 

Mild

Gips piwowarski 1,95g

Chlorek wapnia 3.15g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 1,19g

kreda 0.14g

 

Porter angielski

Gips piwowarski 1g

Chlorek wapnia 3.02g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 2,47g

kreda 0.55g

 

Stout

Gips piwowarski 0,74g

Chlorek wapnia 4.69g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 1,83g

kreda 0.55g

 

Lager

Gips piwowarski 0,57g

Chlorek wapnia 0,91g

Siarczan magnezu 0.09g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żelazo 0,43

mangan 0,210

...

martwi mnie mangan

Zaleca się, żeby mangan był poniżej 0.05 mg/l a żelazo poniżej 0.2. Ich nadmiar powoduje spowolnienie scukrzania, przyciemnienie koloru piwa i przyspiesza starzenie piwa. A w bardzo dużych stężeniach daje posmak krwi, metaliczny.

 

A wszystko to wiem ze świetnego artykułu, który właśnie znalazłem w sieci:

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php/How_to_read_a_water_report#bicarbonate.2Fcarbonate_.28HCO3-.2F_CO32-.29

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gipsem ma się rozumieć??

Dla piw chmielowych gipsem' date=' dla słodowych CaCl2, dla ciemnych kredą.[/quote']

Albo korzystajac z kalkulatora, kopiowac wode z miejsca z ktorego pochodzi dany styl.

Czyli mieszanke tego co napisal Coder.

 

EDIT:

Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody.

Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow ;)

 

Burton Pale Ale

Gips piwowarski 5,07g

Siarczan magnezu 1.91g

chlorek sodu 0,68g

 

Woda uniwersalna.

Gips piwowarski 2,3g

Chlorek wapnia 1.19g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 0,43g

 

Wytrawne Pale Ale

Gips piwowarski 4,77g

Chlorek wapnia 2.45g

Siarczan magnezu 1.41g

chlorek sodu 0,69g

 

Slodkie Pale Ale

Gips piwowarski 2,5g

Chlorek wapnia 2.19g

Siarczan magnezu 1.41g

chlorek sodu 0,69g

 

Bitter

Gips piwowarski 4,11g

Chlorek wapnia 1.55g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 0,94g

 

Mild

Gips piwowarski 1,95g

Chlorek wapnia 3.15g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 1,19g

kreda 0.14g

 

Porter angielski

Gips piwowarski 1g

Chlorek wapnia 3.02g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 2,47g

kreda 0.55g

 

Stout

Gips piwowarski 0,74g

Chlorek wapnia 4.69g

Siarczan magnezu 0.9g

chlorek sodu 1,83g

kreda 0.55g

 

Lager

Gips piwowarski 0,57g

Chlorek wapnia 0,91g

Siarczan magnezu 0.09g

@Makaron: Te wszystkie ilości podajesz dla wody destylowanej czy wstukałeś do kalkulatora parametry mojej wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żelazo 0' date='43

mangan 0,210

...

martwi mnie mangan[/quote']

Zaleca się, żeby mangan był poniżej 0.05 mg/l a żelazo poniżej 0.2. Ich nadmiar powoduje spowolnienie scukrzania, przyciemnienie koloru piwa i przyspiesza starzenie piwa. A w bardzo dużych stężeniach daje posmak krwi, metaliczny.

 

A wszystko to wiem ze świetnego artykułu, który właśnie znalazłem w sieci:

 

http://braukaiser.com/wiki/index.php/How_to_read_a_water_report#bicarbonate.2Fcarbonate_.28HCO3-.2F_CO32-.29

Ciekawe ile manganu i żelaza mają wody źródlane. Pewnie też sporo. Takimi detalami przejmował już się nie będę. Najwyżej wyjdzie mi piwo o smaku kaszanki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody.

Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow :)

Makaron ponowię pytanie Hrapka: to są ilości dla wody destylowanej czy modyfikacja parametrów wody Hrapka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.