Wiktor Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Ilość dwuwęglanów wapnia HCO3 mg/l = alkaliczność w [mg CaCO3/l] * 61/50 skąd wziąłeś liczby 61/50? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Z alkaliczności (jako CaCO3) możesz wyliczyć ilość dwuwęglanów HCO3- I tak właśnie zrobiłem - wyszło mi że mam 165 HCO3 mg/l Z twartości ogólnej (też jako CaCO3, ale zupełnie inne) możesz wyliczyć ilość kationów Ca i Mg Faktycznie, ale akurat tego liczyć nie potrzebuję bo mam podane. Twardość tworzą praktycznie wyłacznie Ca++ i Mg++ No tak, sam to też napisałem, ale chodziło mi o to że teoretycznie w "skład" twardości ogólnej którą mam podaną wchodzi jeszcze twardość niewęglanowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Ilość dwuwęglanów wapnia HCO3 mg/l = alkaliczność w [mg CaCO3/l] * 61/50 skąd wziąłeś liczby 61/50? Stąd: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Modyfikacja_sk.C5.82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 ale chodziło mi o to że teoretycznie w "skład" twardości ogólnej którą mam podaną wchodzi jeszcze twardość niewęglanowa Nie musisz się tym przejmować, skoro masz podaną zawartość kationów. Po prostu część kationów jest sparowane anionami HCO3- i te da się wytrącić jako osad, a część anionami SO4- i Cl- i te niechętnie wychodza z roztworu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Dzięki coder. Pewnie w głębokie modyfikacje składu wody bawić się nie będę, ale lepiej być świadomym, co się w kranie ma. Na pewno jednak spróbuję znacząco zmiękczyć wodę jak będę warzył Pilsa, porównując efekt końcowy z piwami uwarzonymi wcześniej na wodzie średnio twardej. Nasunęło mi się jeszcze pytanie. Wiemy że ph brzeczki podczas warzenia spada no więc pytanie czy w trakcie gotowania brzeczki wytrąci się też CaCO3? Edit: Przy okazji całościowy + za opracowanie tematu wody na Wiki i b. przydatne streszczenia z "New Brewing Lager Beer" Grega Noonana Edytowane 12 Marca 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Nasunęło mi się jeszcze pytanie. Wiemy że ph brzeczki podczas warzenia spada no więc pytanie czy w trakcie gotowania brzeczki wytrąci się też CaCO3? Zapewne tak, ale dużo CaCO3 łatwo się rozpuści z powrotem w kwaśnej brzeczce. Należało by uprzednio przegotować wodę i zdekantować, co jest nieco uciążliwe. Ja kupiłem mały zestawik do RO i mieszam moją kranówkę z wodą destylowaną, obliżając alkaliczność adekwatnie do rodzaju piwa jakie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Ja po gotowaniu, gdy temp. spadnie do ok. 80 dekantuję brzeczkę do fermentatora przez worek filtrujący, więc jest szansa, że wytrącony CaCO3 nie zdąży się z powrotem rozpuścić i albo zostaje w garze z chmielinami albo zatrzyma się w worku filtracyjnym. To półśrodek, wiem, ale przy takim postępowaniu mimo wolnie, chcąc nie chcąc obniżamy twardość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Wszedłem dzisiaj na www.mpwik.rzeszow.pl aby poczytać o parametrach kranówy w Rzeszowie. Dostawca wody podaje nawet sporo jej parametrów, ale w sposób dla nas nieprzydatny, gdyż podawane "widełki" od/do konkretnych parametrów są zbyt duże np. : - odczyn PH 6,8 do 8,1 - zasadowość ogólna od 2,7 do 5,9 - twardość ogólna 10,19 do 18,42 (stopnie niemieckie) - itd. Tak duże rozbieżności powodują, że nie można oprzeć się na tych wynikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Wszedłem dzisiaj na www.mpwik.rzeszow.pl aby poczytać o parametrach kranówy w Rzeszowie. Dostawca wody podaje nawet sporo jej parametrów, ale w sposób dla nas nieprzydatny, gdyż podawane "widełki" od/do konkretnych parametrów są zbyt duże np. :- odczyn PH 6,8 do 8,1 - zasadowość ogólna od 2,7 do 5,9 - twardość ogólna 10,19 do 18,42 (stopnie niemieckie) - itd. Tak duże rozbieżności powodują, że nie można oprzeć się na tych wynikach. Podana jest też wartość średnia :o Rozbieżności między min i max są ale to nie zmienia faktu aby móc wywnioskować mniej więcej co nam w kranie płynie. Zauważ też że te różnice wcale nie są takie duże, wspomniana przez Ciebie twardośc ogólna to 10,19 do 18,42 co wg tabeli daje ciągle wodę średnio twardą bo mieści się w widełkach 10-20. Wiem że te przedziały są umowne ale browar to przecież nie apteka. Przypuszczam że różnice w składzie wody podane przez mpwik w skali kwartalnej od czegoś zależą (pory roku, miesiąca? - tu mamy dane za październik, listopad i grudzień) i nie zmieniają się z dnia na dzień. Zadzwonie do nich w przyszłym tyg. i się zapytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Skład kranówki w Bielsku-Białej: - Twardość - 28 mg CaCO3/dm3 - wapń - 8,1 mg Ca/dm3 - magnez - 1,13 mg Mg/d,3 - chlorki - <5 mgCi-/dm3 - siarczany - 9 mgSO4/ dm3 - fluorki - 0,06 mg F/dm3 - azotany - <3,0 mg/dm3 Co sądzicie o tej wodzie? Jeżeli 1 stopień niemiecki to ok. 17 mg CaCO3, to wychodzi mi, że woda jest miękka. Niepokoi mnie zawartość wapnia-poniżej 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Bardzo miękka, bardzo dobra do warzenia. Ale ja uzupełniałbym Ca do min. 50 ppm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 (edytowane) Gipsem ma się rozumieć?? Edytowane 20 Lipca 2010 przez hrapek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Cześć Hrapek skąd masz te informacje? Z Aquy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 dołączę się do wątku bo dzisiaj odebrałem badanie wody z mojej studni 30m wiercona w granicie , a więc żelazo 0,43 mangan 0,210 twardość 174 azotany 6,9 azotyny 0,024 PH 6,7 i to by było na tyle , woda chyba nie bardzo twarda ale za to martwi mnie mangan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Gipsem ma się rozumieć?? Dla piw chmielowych gipsem, dla słodowych CaCl2, dla ciemnych kredą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Cześć Hrapek skąd masz te informacje? Z Aquy? Tak jest. Napisałem maila do ich laboratorium centralnego i odpisali. Drodzy są, ale jednak do czegoś się nadają. Skoro woda w BB taka dobra, to teraz czeka mnie zabawa w suplementację wapna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Gipsem ma się rozumieć?? Dla piw chmielowych gipsem' date=' dla słodowych CaCl2, dla ciemnych kredą.[/quote'] Albo korzystajac z kalkulatora, kopiowac wode z miejsca z ktorego pochodzi dany styl. Czyli mieszanke tego co napisal Coder. EDIT: Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody. Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow Burton Pale Ale Gips piwowarski 5,07g Siarczan magnezu 1.91g chlorek sodu 0,68g Woda uniwersalna. Gips piwowarski 2,3g Chlorek wapnia 1.19g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 0,43g Wytrawne Pale Ale Gips piwowarski 4,77g Chlorek wapnia 2.45g Siarczan magnezu 1.41g chlorek sodu 0,69g Slodkie Pale Ale Gips piwowarski 2,5g Chlorek wapnia 2.19g Siarczan magnezu 1.41g chlorek sodu 0,69g Bitter Gips piwowarski 4,11g Chlorek wapnia 1.55g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 0,94g Mild Gips piwowarski 1,95g Chlorek wapnia 3.15g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 1,19g kreda 0.14g Porter angielski Gips piwowarski 1g Chlorek wapnia 3.02g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 2,47g kreda 0.55g Stout Gips piwowarski 0,74g Chlorek wapnia 4.69g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 1,83g kreda 0.55g Lager Gips piwowarski 0,57g Chlorek wapnia 0,91g Siarczan magnezu 0.09g Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 żelazo 0,43mangan 0,210 ... martwi mnie mangan Zaleca się, żeby mangan był poniżej 0.05 mg/l a żelazo poniżej 0.2. Ich nadmiar powoduje spowolnienie scukrzania, przyciemnienie koloru piwa i przyspiesza starzenie piwa. A w bardzo dużych stężeniach daje posmak krwi, metaliczny. A wszystko to wiem ze świetnego artykułu, który właśnie znalazłem w sieci: http://braukaiser.com/wiki/index.php/How_to_read_a_water_report#bicarbonate.2Fcarbonate_.28HCO3-.2F_CO32-.29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Gipsem ma się rozumieć?? Dla piw chmielowych gipsem' date=' dla słodowych CaCl2, dla ciemnych kredą.[/quote'] Albo korzystajac z kalkulatora, kopiowac wode z miejsca z ktorego pochodzi dany styl. Czyli mieszanke tego co napisal Coder. EDIT: Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody. Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow Burton Pale Ale Gips piwowarski 5,07g Siarczan magnezu 1.91g chlorek sodu 0,68g Woda uniwersalna. Gips piwowarski 2,3g Chlorek wapnia 1.19g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 0,43g Wytrawne Pale Ale Gips piwowarski 4,77g Chlorek wapnia 2.45g Siarczan magnezu 1.41g chlorek sodu 0,69g Slodkie Pale Ale Gips piwowarski 2,5g Chlorek wapnia 2.19g Siarczan magnezu 1.41g chlorek sodu 0,69g Bitter Gips piwowarski 4,11g Chlorek wapnia 1.55g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 0,94g Mild Gips piwowarski 1,95g Chlorek wapnia 3.15g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 1,19g kreda 0.14g Porter angielski Gips piwowarski 1g Chlorek wapnia 3.02g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 2,47g kreda 0.55g Stout Gips piwowarski 0,74g Chlorek wapnia 4.69g Siarczan magnezu 0.9g chlorek sodu 1,83g kreda 0.55g Lager Gips piwowarski 0,57g Chlorek wapnia 0,91g Siarczan magnezu 0.09g @Makaron: Te wszystkie ilości podajesz dla wody destylowanej czy wstukałeś do kalkulatora parametry mojej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 żelazo 0' date='43mangan 0,210 ... martwi mnie mangan[/quote'] Zaleca się, żeby mangan był poniżej 0.05 mg/l a żelazo poniżej 0.2. Ich nadmiar powoduje spowolnienie scukrzania, przyciemnienie koloru piwa i przyspiesza starzenie piwa. A w bardzo dużych stężeniach daje posmak krwi, metaliczny. A wszystko to wiem ze świetnego artykułu, który właśnie znalazłem w sieci: http://braukaiser.com/wiki/index.php/How_to_read_a_water_report#bicarbonate.2Fcarbonate_.28HCO3-.2F_CO32-.29 Ciekawe ile manganu i żelaza mają wody źródlane. Pewnie też sporo. Takimi detalami przejmował już się nie będę. Najwyżej wyjdzie mi piwo o smaku kaszanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 wiesz w moich piwach nie czuję metalu , a ze starzeniem to też nie wiem bo idzie na bierząco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Cześć Za kalkulatorem mniej wiecej dla nastepujacych potrzeb. Ilosc na 10 litrow wody.Oczywiscie to jest wizja piw z perspektywy brytyjczykow Makaron ponowię pytanie Hrapka: to są ilości dla wody destylowanej czy modyfikacja parametrów wody Hrapka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Byla to woda Hrapka, ale dla wody destylowanej nie bylyby specjalnie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Dzięki Makaron za chciejstwo wyliczeń. +1! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Czy istnieje taki kalkulator dla wody do piw belgijskich? Ewentualnie zadowoliłbym się jakąś prostą tabelą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się