INTseed Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Czy filtrując wode przez dzbanek dafi otrzymam miękką wode? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 W dniu 10.08.2018 o 00:44, INTseed napisał: Czy filtrując wode przez dzbanek dafi otrzymam miękką wode? Tak, ja w ten sposób filtrowałem wodę do małych akwariów dla ryb słodkowodnych, filtracja przez dzbanek znacznie zmiękcza wodę. Jeśli masz twardą wodę to różnicę możesz też zauważyć przy samym gotowaniu wody - u mnie np. bez filtracji gotowanie wody w czajniku przez miesiąc skutkuje sporym osadem kamienia na dnie czajnika. Ten sam proces tylko z dodatkową filtracją przez dzbanek zanim najleję wody do czajnika zmniejsza osad o ponad połowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Czy może ktoś zerknąć i opowiedzieć mi o tej wodzie?https://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/tychy/Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 spoko woda. Polecam jeszcze napisać do wodociungów o info na temat twardości albo jak mają od razu HCO3 (ale pewnie nie mają) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Wszystko jest podane chybahttps://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/twardosc-wody/Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 niby jest ale mało precyzyjnie hco3 pewnie Ci wyjdzie w przedziale 90-160 więc teoretycznie powinieneś celować w piw "bursztynowe" ale to teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Prośba o wsparcie , jestem początkującym piwowarem który właśnie próbuje uwarzyć pierwszego pilsa , sprawdziłem wodę kranówę w wodniku są tam jedynie szczątkowe informacje : z (www.brewersfriend.com/water-chemistry/ ) nie daje rady więc podaje najistotniejsze info CaCO3/I 28mg czyli super mięka PH 7,3 zakupiłem: kwas fosforowy (obniżenie PH) czekam na przesyłkę gips piwowarski (podbicie goryczki) stosuje do 5g na warkę 20-22l chlorek wapnia (podbicie słodowości) stosuje do 5g na warkę 20-22l pytanie ile kwasu na każdy 1l wody do procesu by zbić PH z 7,3 do 5,5 -6 , jak będą oddziaływać na ph pozostałe modyfikatory tj chlorek wapnia / gips , wiem że jest kupa informacji w temacie, ale już mnie od nich głowa rozbolała, (temat rzeka) poprosiłbym o małą wskazówkę zanim zgryzę wodę np. jak dodasz 10ml do 30L to zbijesz PH z 7,3 do... przy założeniu że nie będziesz sypał tego i tego z góry dziękuje za podpowiedź http://www.wodnik.net.pl/pl/parametry-jakosci-wody ujęcie sosnówka Edytowane 30 Stycznia 2019 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) @beniamin76 nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Po takiej miękkości mozna powiedzieć, że Twoja woda jest bardzo podatna na modyfikacje. Tam w zasadzie będą śladowe ilości wapnia a co za tym idzie alkaliczność będzie na bardzo niskim poziomie. Kwas jeżeli będziesz używał, to co najwyżej do zbycia pH wody do wysladzanaia. Zerknij w dział artykuły i opracowania i tam ostatnio pojawił się wpis o wodzie w browarze domowym. Po przeczytaniu sam to wyliczysz sobie w kalkulatorze. Jakby.mial strzelać toasz.alkalicznosc na poziomie 10-15 CaCO3, wapń około 10ppm. W teorii woda, dość zbliżona do historycznej wody pilnenskiej, ale osobiście podbilbym alkaliczność i chlorki. Całkowicie zrezygnował z siarczanów. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez DanielN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Prawdopodobnie jest to twardość nieprzemijająca, mająca mały wpływ na pH zacieru. Kup test akwarystyczny do pomiaru twardości przemijającej w niemieckich stopniach kH i przelicz to na zawartość jonów HCO3- w ppm. Później ogarnij jakiś kalkulator do przeliczania pH zacieru w zależności od zasypu. Będziesz wtedy wiedział ile kwasu fosforowego dodać. Inaczej za każdym razem będziesz musiał kogoś pytać. Możesz kupić też paski do mierzenia pH obejmujące przedział 4,9-5,5. Są trochę niedokładne, ale mi pomogły w miarę wyczuć co się dzieje w zacierze i teraz rzadko je stosuję. Solami możesz się bawić, ale jak będziesz miał pełny skład jonów w wodzie. W raporcie, do którego podałeś link tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) do Hal 9000 , jestem w trakcie załatwiania gratów do pomiarów od Akwarysty podchodzącego profesjonalnie do tematu . Paski do mierzenia PH mam (tania chińszczyzna) , nawet do dupy się nie nadają (za wąskie i za szerokie w swoim spectrum ) . Kwas fosforowy jeszcze nie dotarł .Co do planów warzenia pilsa posłucham się DanielN i nie będę modyfikować wody , a jeśli ogarnę temat kalkulatorów to zbije ph dodając 1ml 75% fosforowego i może do 2 g chlorków wapnia na warkę 20l. Co do składu wody dotarłem do innego źródła , mianowicie do badań wody zbiornika z którego zasilana jest część mojego miasta. podgorzyn-sosnowka dolna woda.pdf wyniki badań potwierdziły NO3 około 4mg/l; No2 0 ; GD poniżej skali (0-53) ; KH ~ 30 ; i tu zdziwienie PH 6,4 lub ciut mniej , CL2 0,2 mg/l Edytowane 1 Lutego 2019 przez beniamin76 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Może ktoś polecić dobry chlorek wapnia? Bo te co dotychczas uzywalem to zawsze mi sie jakies nie teges. Dzieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 1 godzinę temu, Fenris napisał: Może ktoś polecić dobry chlorek wapnia? Bo te co dotychczas uzywalem to zawsze mi sie jakies nie teges. Dzieks a co znaczy nie teges? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 efekt nie był zadowalający Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 A używałeś bezwodnego, dwuwodnego czy sześciowodnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 W dniu 1.12.2018 o 01:54, Robert87 napisał: Czy może ktoś zerknąć i opowiedzieć mi o tej wodzie?https://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/tychy/ Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Robert jak widze ten raport to az mi zal ze juz w Tychach nie mieszkam.. Na Bawarii mamy taka twarda wode ze szkoda gadac. Daniel to juz sobie chyba wlosy z glowy wyrywa bo tak go mecze na temat tej wody zeby cos z niej uzyskac Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 W dniu 1.12.2018 o 01:54, Robert87 napisał: Czy może ktoś zerknąć i opowiedzieć mi o tej wodzie?https://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-klienta/jakosc-wody/tychy/ Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Robert jak widze ten raport to az mi zal ze juz w Tychach nie mieszkam.. Na Bawarii mamy taka twarda wode ze szkoda gadac. Daniel to juz sobie chyba wlosy z glowy wyrywa bo tak go mecze na temat tej wody zeby cos z niej uzyskac Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 4 godziny temu, MINIAK napisał: A używałeś bezwodnego, dwuwodnego czy sześciowodnego? bezwodnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 1 godzinę temu, Fenris napisał: bezwodnego To w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Robert jak widze ten raport to az mi zal ze juz w Tychach nie mieszkam..Na Bawarii mamy taka twarda wode ze szkoda gadac.Daniel to juz sobie chyba wlosy z glowy wyrywa bo tak go mecze na temat tej wody zeby cos z niej uzyskac Daj namiary to"przeleje" Ci wody:D gdzie mieszkałeś dokładnie? Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 11 minut temu, Robert87 napisał: 6 godzin temu, Hanys93 napisał: Robert jak widze ten raport to az mi zal ze juz w Tychach nie mieszkam.. Na Bawarii mamy taka twarda wode ze szkoda gadac. Daniel to juz sobie chyba wlosy z glowy wyrywa bo tak go mecze na temat tej wody zeby cos z niej uzyskac Daj namiary to"przeleje" Ci wody:D gdzie mieszkałeś dokładnie? Hehe Dokladnie to mieszkalem na Czulowie, ale wtedy jeszcze nie warzylem piwa. Pilo sie Tyskie i nie wglebialo sie w "smak piwa" Tematem piwa zainteresowalem sie dopiero w Niemczech i co najlepsze pakiet startowy byl prezentem na gwiazdke od mojej Zony Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 W Niemczech podoba mi się tylko to że krata piwa kosztuje 8euro. Wypijesz to pseudo piwo w 3 dni i masz kratę butelek Vichy razem z transporterem Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 9 godzin temu, MINIAK napisał: To w czym problem? Czy ktoś może napisać że używa takiego czy innego konkretnie chlorku i jest zadowolony ? Czy zawsze każdy musi prowadzić śledztwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Czym się objawia, że chlorek jest zły lub dobry? Ja mam taki, ale nie wiem czy jest dobry. Jest chlorkiem wapnia po prostu. https://allegro.pl/oferta/chlorek-wapnia-bezwodny-cz-d-a-250-g-7331252802?snapshot=MjAxOC0xMC0yOFQxMzo1NTozMy40ODlaO2J1eWVyOzI3MDliYTYyNmVlZjg0ZTQzOGFiMWU4MzA0OWE1YzRmMzI5MmFhYzAxYzE4YmY1MjllZmQyMTg5Yjc3OWUxMjE%3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Czy ktoś może napisać że używa takiego czy innego konkretnie chlorku i jest zadowolony ? Czy zawsze każdy musi prowadzić śledztwo ? Tu nie chodzi o śledztwo. Pozostałe chlorki poza bezwodnym gorzej się rozpuszczają, tworzą się kryształki itp. Reszta nie powinna mieć znaczenia. Ja dawno temu kupiłem spory zapas w AlePiwo i zastanawiam się na co można poza rozpuszczalnością narzekać. Alkaliczność i tak zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 10 godzin temu, Robert87 napisał: W Niemczech podoba mi się tylko to że krata piwa kosztuje 8euro. Wypijesz to pseudo piwo w 3 dni i masz kratę butelek Vichy razem z transporterem No ale za 8 euro ze skrzynka to kupisz najtansze piwo. Nie jest to wyborne piwo ale w Niemczech mozesz byc pewny jednego - zawartosc slodu wynosi 100% i to uwazam za plus nawet w najtanszych piwach. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi