maniek929 Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Siemka,Przychodzę do was z pytaniem i proszę o radę.Mam kociołek klarstein 3xl robię w nim często warki 55l, ale też często warzę dwa razy, co zajmuje pół dnia. Chciałbym skrócić zdeka czas warzenia i wpadłem na pomysł tylko nie wiem czy dobry.Posiadam kega 50l z grzałkami miał to być projekt po kadź zacierno-filtracyjną ale w międzyczasie trafił się właśnie ów klarstein wiec keg poszedł w kąt. Myślałem żeby wykorzystać kega do zacierania i wysładzania a brzeczkę gotować w klarsteinie, po wysładzaniu mógłbym umyć kega i zacząć kolejne zacieranie. Chyba że ktoś podrzuci jakiś lepszy pomysł na usprawnienie procesu poza zakupem drugiego kociołka, bo mnie żona z haty wyp** rowadzi Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września A nie lepiej odwrotnie? Zacierać w garnku a gotować w kręgu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września Anteks, wydaje mi się że keg ma mniejszą objętość niż mundschenk 3xl który jest 65l. W sumie muszę to w końcu sprawdzić jaką realnie ma objętość keg.Więc chyba sprawniej w 50l kegu będzie zacierać oraz wysładzać, a brzeczkę spuszczać grawitcyjnie do kociołka W sumie to mam mentlik w głowie i sam nie wiem jak to najlepiej rozwiązać Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września Zacierał bym w kociołku (z racji na automatyzację procesu), a gotowanie w kegu., no chyba że możesz zautomatyzować zacieranie w kegu, to wtedy faktycznie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września No mam mieszadło, co prawda do serów ale zmiana łopaty to nie problem.I fałszywe dno muszę zamówić i keg do zacierania/wysładzania byłby gotowyNo i myślę nad złożeniem craftbeerpi do swojego browaru, raspberry i płytkcę cbpi już mam. Myślę że długie zimowe wieczory nadają czas na zbudowanie sterownika.Ale muszę jeszcze przemyśleć właśnie zacieranie w kociołku a warzenie w kegu, tylko muszę zmierzyć jaką realnie ma pojemnośc keg, bo nie obcinałem go, tylko wycinałem wieko i mam zaspawane otwory które były między wiekiem a obręczą.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września W tej sytuacji zacieraj w kegu a gotuj w kociołku-masz w nim 65l. W kegu na pewno zdecydowanie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września A jakie masz pojemności fermentorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 30l petainery, spokojnie te 27l w nich fermentuję pod ciśnieniem.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września Zacierałbym w kegu, a gotował w kociołku. Po dekiel wejdzie 48 litrów zacieru w stosunku 3:1 z 12 kg słodów. Jak słód wchłonie wodę, słup zacieru obniży się o około 2 cm. Jakiego masz kega? Gdzieś powinienem mieć jeszcze fałszywe dno do kega typ euro. Jak będziesz robił mieszadło do kega, to pomiędzy łopatami, FD zostaw 3 - 4 mm przestrzeni, mieszadło nie będzie wciskać ziarna i łuski w szczeliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Czy w kadzi zacierej fałszywe dno musi być ? Ewentualne za i przeciw fałszywe dno vs filtratorCzy wystarczy filtrator z oplotu ? Wzmocniony żeby leżał na dnie i łopaty mieszadła go nie podrywały ?W kadzi będę tylko zacierał i wysładzał, reszta będzie się odbywać w kociołku automatycznymWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2 godziny temu, maniek929 napisał(a): Czy w kadzi zacierej fałszywe dno musi być ? Ewentualne za i przeciw fałszywe dno vs filtrator Czy wystarczy filtrator z oplotu ? Wzmocniony żeby leżał na dnie i łopaty mieszadła go nie podrywały ? W kadzi będę tylko zacierał i wysładzał, reszta będzie się odbywać w kociołku automatycznym Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Moim zdaniem to zależy od systemu grzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Dwie grzałki od sprawka po bokach kegaWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada No to FD, bo z oplotem/sprężyną zacier będzie miał kontakt z grzałkami i się będzie przypalał - co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Nie koniecznie, grzałki są jakieś +/-10cm od dna kegaPisałem do sprawka w sprawie FD, tulejki i mieszadła. Może coś jeszcze ma. A jak nie to będę szukał dalejWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Zgadzam sie ze Zasadą, zacier na tych grzałkach może sie przypalać a i rozmieszac by były równe temp będzie ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Wszyscy chwalili grzałki sprawka, w połączeniu z mieszadłem myślę że nie powinno się przypalać ze sterowaniem na cbpiNo ale moje założenie jest teoretyczne w założeniu o opinie z forum bo nie pracowałem na nich jeszczeWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi