maniek929 Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Siemka,Przychodzę do was z pytaniem i proszę o radę.Mam kociołek klarstein 3xl robię w nim często warki 55l, ale też często warzę dwa razy, co zajmuje pół dnia. Chciałbym skrócić zdeka czas warzenia i wpadłem na pomysł tylko nie wiem czy dobry.Posiadam kega 50l z grzałkami miał to być projekt po kadź zacierno-filtracyjną ale w międzyczasie trafił się właśnie ów klarstein wiec keg poszedł w kąt. Myślałem żeby wykorzystać kega do zacierania i wysładzania a brzeczkę gotować w klarsteinie, po wysładzaniu mógłbym umyć kega i zacząć kolejne zacieranie. Chyba że ktoś podrzuci jakiś lepszy pomysł na usprawnienie procesu poza zakupem drugiego kociołka, bo mnie żona z haty wyp** rowadzi Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września A nie lepiej odwrotnie? Zacierać w garnku a gotować w kręgu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września Anteks, wydaje mi się że keg ma mniejszą objętość niż mundschenk 3xl który jest 65l. W sumie muszę to w końcu sprawdzić jaką realnie ma objętość keg.Więc chyba sprawniej w 50l kegu będzie zacierać oraz wysładzać, a brzeczkę spuszczać grawitcyjnie do kociołka W sumie to mam mentlik w głowie i sam nie wiem jak to najlepiej rozwiązać Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września Zacierał bym w kociołku (z racji na automatyzację procesu), a gotowanie w kegu., no chyba że możesz zautomatyzować zacieranie w kegu, to wtedy faktycznie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września No mam mieszadło, co prawda do serów ale zmiana łopaty to nie problem.I fałszywe dno muszę zamówić i keg do zacierania/wysładzania byłby gotowyNo i myślę nad złożeniem craftbeerpi do swojego browaru, raspberry i płytkcę cbpi już mam. Myślę że długie zimowe wieczory nadają czas na zbudowanie sterownika.Ale muszę jeszcze przemyśleć właśnie zacieranie w kociołku a warzenie w kegu, tylko muszę zmierzyć jaką realnie ma pojemnośc keg, bo nie obcinałem go, tylko wycinałem wieko i mam zaspawane otwory które były między wiekiem a obręczą.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września W tej sytuacji zacieraj w kegu a gotuj w kociołku-masz w nim 65l. W kegu na pewno zdecydowanie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września A jakie masz pojemności fermentorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Września Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 30l petainery, spokojnie te 27l w nich fermentuję pod ciśnieniem.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Września Udostępnij Opublikowano 10 Września Zacierałbym w kegu, a gotował w kociołku. Po dekiel wejdzie 48 litrów zacieru w stosunku 3:1 z 12 kg słodów. Jak słód wchłonie wodę, słup zacieru obniży się o około 2 cm. Jakiego masz kega? Gdzieś powinienem mieć jeszcze fałszywe dno do kega typ euro. Jak będziesz robił mieszadło do kega, to pomiędzy łopatami, FD zostaw 3 - 4 mm przestrzeni, mieszadło nie będzie wciskać ziarna i łuski w szczeliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Czy w kadzi zacierej fałszywe dno musi być ? Ewentualne za i przeciw fałszywe dno vs filtratorCzy wystarczy filtrator z oplotu ? Wzmocniony żeby leżał na dnie i łopaty mieszadła go nie podrywały ?W kadzi będę tylko zacierał i wysładzał, reszta będzie się odbywać w kociołku automatycznymWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2 godziny temu, maniek929 napisał(a): Czy w kadzi zacierej fałszywe dno musi być ? Ewentualne za i przeciw fałszywe dno vs filtrator Czy wystarczy filtrator z oplotu ? Wzmocniony żeby leżał na dnie i łopaty mieszadła go nie podrywały ? W kadzi będę tylko zacierał i wysładzał, reszta będzie się odbywać w kociołku automatycznym Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Moim zdaniem to zależy od systemu grzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Dwie grzałki od sprawka po bokach kegaWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada No to FD, bo z oplotem/sprężyną zacier będzie miał kontakt z grzałkami i się będzie przypalał - co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Nie koniecznie, grzałki są jakieś +/-10cm od dna kegaPisałem do sprawka w sprawie FD, tulejki i mieszadła. Może coś jeszcze ma. A jak nie to będę szukał dalejWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Zgadzam sie ze Zasadą, zacier na tych grzałkach może sie przypalać a i rozmieszac by były równe temp będzie ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Wszyscy chwalili grzałki sprawka, w połączeniu z mieszadłem myślę że nie powinno się przypalać ze sterowaniem na cbpiNo ale moje założenie jest teoretyczne w założeniu o opinie z forum bo nie pracowałem na nich jeszczeWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się