Skocz do zawartości

Początkujący amator


zaiksik

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Łachim napisał(a):

Prawdopodobnie po prostu gaz ucieka z piwa, opanowuje się. Ilość rozpuszczonego CO2 zależy od temperatury. Gdy fermentacja się skończyła, to nowe CO2 się nie pojawi, natomiast jeśli piwo jest nasycone (a w trakcie fermentacji nasyca się do punktu równowagi zależnego od temperatury i ciśnienia), to w przypadku wzrostu temperatury, ale też np. ruszania fermentorem czy przelania gaz ucieka.

Ok, ale czekać czy można butelkować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może jednak przyczyna tego ciągłego bulgotania jest inna?

Mam nadzieję że to nie jest jakueś zakażenie...

Po otwarciu wiadra na pierwszy rzut wszystko wygląda OK, ale jak dam mocniejsze światło z lampy błyskowej to jest na wierzchu taki "film"...

Co o tym sądzicie?

Zapach i smak jest ok.

20241020_190957.jpg

20241020_190948.jpg

Edytowane przez zaiksik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.