zaiksik Opublikowano 20 Października Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października Godzinę temu, Łachim napisał(a): Prawdopodobnie po prostu gaz ucieka z piwa, opanowuje się. Ilość rozpuszczonego CO2 zależy od temperatury. Gdy fermentacja się skończyła, to nowe CO2 się nie pojawi, natomiast jeśli piwo jest nasycone (a w trakcie fermentacji nasyca się do punktu równowagi zależnego od temperatury i ciśnienia), to w przypadku wzrostu temperatury, ale też np. ruszania fermentorem czy przelania gaz ucieka. Ok, ale czekać czy można butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaiksik Opublikowano 20 Października Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października (edytowane) A może jednak przyczyna tego ciągłego bulgotania jest inna? Mam nadzieję że to nie jest jakueś zakażenie... Po otwarciu wiadra na pierwszy rzut wszystko wygląda OK, ale jak dam mocniejsze światło z lampy błyskowej to jest na wierzchu taki "film"... Co o tym sądzicie? Zapach i smak jest ok. Edytowane 20 Października przez zaiksik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Nic niepokojącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się