meszek Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) Czas zacząć prowadzić zapiski po około 10 latach warzenia piwa. Po drodze wiele różnych sprzętów, sposobów zacierania, filtracji, fermentacji. Obecnie jestem szczęśliwym użytkownikiem kociołka Grainfather G30 v3, fermentuję w lodówce w garażu, kontrola temperatury przez inkbird ITC 308 wi -fi, grzanie kablem grzewczym do akwariów, kontrola temperatury przebiega bez problemu w każdej temperaturze. Od kilku warek testuję fermentację ciśnieniową, póki co z obiecującymi efektami. Zaczynam też testować iSpindla. Po krótkiej przerwie wracam do (mam nadzieję) regularnego warzenia, rozpoczynam warką Lagera Wiedeńskiego żeby namnożyć drożdże, w kolejce Bock oraz Porter Bałtycki na gęstwach. Sprzęt : Grainfather G30 v3 Fermzilla 27 L stożkowy gen 3.2 Sterownik Inkbird itc 308 wi-fi iSpindel #1 Lager Wiedeński Edytowane 12 godzin temu przez meszek zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meszek Opublikowano 14 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 18.10.24. Warka #1 Lager Wiedeński BLG - 13,5 IBU - 24 EBC - 15 Skład : Słody Słód Wiedeński - 5kg Słód Monachijski - 1kg Słód Pilzneński - 1kg Słód Melanoidynowy - 0,4kg Chmiele Saaz 30g Tettnang 30g Drożdże WLP 833 Bock German Lager - starter 3 L, na noc do lodówki i większość zlana znad drożdży Modyfikacja wody Rozcieńczenie wodą demineralizowaną 60% (w celu zmiękczenia, mam twardą wodę w kranie) Gips piwowarski - 2g Sól kuchenna - 4g (ostatecznie stosunek siarczanów do chlorków około 1:1,25) Kwas mlekowy do zacieru i wody do wysładzania do ostatecznego pH około 5,75 Zacieranie i wysładzanie Słód zadany do 25 l wody 65 stC - 50min 72 stC - 15min Próba jodowa ujemna Mash out - 78stC 3min Wysładzanie 9,5 l wody o temperaturze 80 stC Gotowanie 60 min - saaz 30g, tettnang 30g BLG przed gotowaniem - 12,5 Objętość przed gotowaniem - 27l Fermentacja 22,5 l do fermentora BLG po gotowaniu - 13,5 Po chłodzeniu chłodnicą przeciwbieżną temperatura około 17 st, piwo trafiło do lodówki rozkręconej na pełną moc do schłodzenia do temperatury zadania, czyli 9 stC Start fermentacji - pojawienie się piany oraz pierwsze bulkanie w rurce po około 8-10h. Komentarze Po warzeniu Generalnie bez większych fakapów, jedynie pękł mi zbiornik na drożdże od fermzilli, więc póki co bez zbiornika, już zamówiony, jak dojdzie to go podłączę. Wydajność ok. 65%, wciąż niska, trzeba nad tym popracować. Pierwszy raz tak dokładne modyfikacje wody i mierzenie pH (nowy pH metr plus raport wody z wodociągów), fajna zabawa, zobaczymy co z tego wyjdzie. 22.10.24. Fermentacja ruszała trochę niemrawo, więc odpuściłem fermentację ciśnieniową, kolejne z gęstwy będą ciśnieniowo, niby piana po około 24h obfita, ale jakaś taka cisza w fermentorze i sporo osadu (fermzilla jest przeźroczysta, więc sobie obserwuję), dopiero od wczoraj chyba rzeczywiście rusza z kopyta, bulkanie cały czas, w piwie dużo ruchu. Jednak iSpindel pokazuje powolne spadanie BLG, jest oblepiony pianą i wiem, że tu chodzi raczej o tendencję niż dokładne wartości, ale ta tendencja właśnie mnie odrobinę niepokoiła, a jako, że to piwerwsza warka z ispindlem, to sprawdziłem dziś BLG (oczywiście bez otwierania czegokolwiek, z kranika) i jest 9,5. Jak czytam fora, to trochę wolno jak na te drożdże, więc zwiększyłem temperaturę do 10 stC i obserwujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Daj znać pod jaki program skonfigurowałeś iSpingla i czy Twoim zdaniem nadaje się do pracy? Sam chciałbym go z oprogramowaniem BrewFather zintegrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Ispindla polecam rozbierać na części i wrzucać do NaOH. Początkowo nie rozbierałem tylko wrzucałem całego do sody i na gwincie zebrały się dzikie drożdże. Niestety skończyło się infekcją i to nie jedną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się