dzejkej Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Jak to jest z tymi zaleceniami producenta? Dzisiaj rzuciłem okiem na świeżo kupione US-05 i się zdziwiłem. Miałem foto sprzed jakiegoś czasu i różnica jest znaczna. Czy może różnić się aż tak bardzo w zależności od partii produkcyjnej? Czy to jakaś zmiana podejścia producenta, wzorowanie się instrukcjami brewkitow:) czy jeszcze coś innego? Edytowane 11 godzin temu przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu te nowe maja nowe temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Zmiana podejścia, większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem. Przy czym to 26 stopni mnie nie przekonuje, na pewno zaczynałbym w okolicach/poniżej dolnego zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 40 minut temu, Łachim napisał(a): większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem No tylko to stoi w kontrze do propagowanej tu (i nie tylko tu) metody rozpoczynania w niskiej temperaturze. Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej. A kończyć nawet w zdecydowanie wyższej. Dodam, że steruję temperaturą w "starych" widełkach. Tym bardziej te nowe wydają mi się dziwne. Ale może rzeczywiście to efekt tego że marketing wygrywa z biologią... Może przyjęli taką strategię na konkurowanie z kveikami? Edytowane 9 godzin temu przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Jakieś to trochę podejrzane;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 42 minuty temu Udostępnij Opublikowano 42 minuty temu 9 godzin temu, dzejkej napisał(a): Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej. Można. Zwróć tylko uwagę, że mowa o temperaturze fermentacji (piwa), a nie otoczenia, więc trzeba pilnować, żeby temperatura nie uciekła. Do tego te widełki nie oznaczają wcale, że piwo wyjdzie takie samo w 18 stopniach jak w 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się