arek-lin Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą. I to jest właśnie to czego nie rozumiem. Daje nową brzeczkę i drożdże "lecą z tematem", a tu są zmęczone i niedofermentują? Jeśli tak jest to ok Dario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą. A co z profilem smakowym? Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych wytwarzają one sporo octanu izoamylu, a więc ich ilość wpływa na to co i jak produkują. Jak to się przekłada na piwa na zasypie opartym o słód jęczmienny? Edytowane 2 Lutego 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Pamiętajcie, że producent każe rozsypywać drożdże bezpośrednio do brzeczki (co zabija średnio licząc połowę populacji) No niekoniecznie, dla niektórych drożdży np. Fermentis zaleca rehydratację, a dla innych bezpośrednie sypanie na brzeczkę. Nadal uważam, że różnica w założeniach pomiędzy 6 (producent) a 20 (Mr.Malty) mld komórek na 1g jest zbyt duża, żeby przejść obok niej bez komentarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą.I to jest właśnie to czego nie rozumiem. Daje nową brzeczkę i drożdże "lecą z tematem", a tu są zmęczone i niedofermentują? Jeśli tak jest to ok A jakby Ciebie ktoś wrzucił do klatki i kazał Ci zjeść 20 kg żarcia na raz to zjadłbyś wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 A niedofermentowane piwo oznacza, ze jakbyś zadał odpowiednią ilośc komórek, to by pewnie zeszło jeszcze 0.5 BLG, którego już te zmęczone drożdże nigdy nie dojedzą. A co z profilem smakowym? Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych wytwarzają one sporo octanu izoamylu, a więc ich ilość wpływa na to co i jak produkują. Jak to się przekłada na piwa na zasypie opartym o słód jęczmienny? Pamiętajcie, że producent każe rozsypywać drożdże bezpośrednio do brzeczki (co zabija średnio licząc połowę populacji) No niekoniecznie, dla niektórych drożdży np. Fermentis zaleca rehydratację, a dla innych bezpośrednie sypanie na brzeczkę. Nadal uważam, że różnica w założeniach pomiędzy 6 (producent) a 20 (Mr.Malty) mld komórek na 1g jest zbyt duża, żeby przejść obok niej bez komentarza Za octan izoamylu nie odpowiada słód pszeniczny tylko szczep drożdży. Banana wytworzysz i bez słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Za octan izoamylu nie odpowiada słód pszeniczny tylko szczep drożdży. Banana wytworzysz i bez słodu pszenicznego. Dlatego napisałem "Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Czesław Dziełak gdzieś pisał/mówił, że jak kombinował z ostrym underpitchingiem to mu wyszedł bananowy bitter Nie wiem tylko jak duży był ten underpitching, ale podejrzewam, że spory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Za octan izoamylu nie odpowiada słód pszeniczny tylko szczep drożdży. Banana wytworzysz i bez słodu pszenicznego. Dlatego napisałem "Przy underpitchingu drożdży do piw pszenicznych" Pytasz jak to się przekłada na piwa z zasypem jęczmiennym więc Ci odpisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Pytasz jak to się przekłada na piwa z zasypem jęczmiennym więc Ci odpisałem. Good point, źle się wyraziłem, chodziło mi o szczepy do piw opartych głównie o słód jęczmienny - spodziewam się, że one tez inaczej pracują, gdy jest ich zbyt mało w brzeczce i nie pozostaje to bez znaczenia dla smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Jakiego kalkulatora używacie do obliczania potrzebnej ilości gęstwy. Niestety kalkulator mrmalty nie dział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Października Udostępnij Opublikowano 28 Października Tego https://piwo.org/files/file/72-arkusz-do-obliczenia-ilości-gęstwy-potrzebnej-do-zaszczepienia-brzeczki/ Albo apki Kalkulator piwowarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się