jacer Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Dla mnie też kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Powinno wystarczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 No o klarowność to się nie postarali... Szampana to to nie przypomina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Dokladnie, bardziej witbier lub weizenbier. Przypominam, ze chyba nie konsultowali sie z nikim, kto pil oryginalnego Grodzisza. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Nastepny klon: http://www.ratebeer.com/beer/piwo-grodziskie--gratzer-ale/157564/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzart Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Nie próbowałem innych piw w stylu Grodziskim poza Pintą, ale mam opinie starszyzny Gdy dałem do spróbowania mojemu dziadkowi stwierdził, że jest za mało nagazowane. Gdy za młodu pijał piwo w stylu Grodziskim bąbelki orzeźwiały i nadawały mu charakter. Pewnie to nic dla Was panowie nowego, ale zawsze jakaś sugestia więcej. Może dobrze jest dodać informację o nagazowaniu piwa jako elemencie charakterystycznym? Edytowane 30 Marca 2013 przez Xzart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Nie próbowałem innych piw w stylu Grodziskim poza Pintą, ale mam opinie starszyzny Gdy dałem do spróbowania mojemu dziadkowi stwierdził, że jest za mało nagazowane. Gdy za młodu pijał piwo w stylu Grodziskim bąbelki orzeźwiały i nadawały mu charakter. Pewnie to nic dla Was panowie nowego, ale zawsze jakaś sugestia więcej. Może dobrze jest dodać informację o nagazowaniu piwa jako elemencie charakterystycznym? O mocnym nagazowaniu grodzisza wiadomo powszechnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xzart Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 O mocnym nagazowaniu grodzisza wiadomo powszechnie... Ajj faktycznie mój błąd. Dziwne bo nie zauważyłem tego zdania w opisie. No nic przynajmniej wiemy czego jeszcze piwu PINTY brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Już niedługo: http://grodzisk.naszemiasto.pl/artykul/1826316,piwo-grodziskie-wraca-do-sprzedazy,id,t.html Kto wie jak nazywa się oryginalny szczep drożdży używanych kiedyś w Grodziskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Ja się oczywiście słabo znam, ale piwu Pinty chyba brakuje paru rzeczy: nagazowania, klarowności, chyba odrobinę chmielowości i może - tu już moja bardzo prywatna opinia - spodziewałem się jednak mocniej wędzonego piwa, takiego wręcz dymowego, oczywiście bez szajby, aliści... Ogólnie Pinta zrobiła fajne piwo, nawet poświęciłem czas na namówienie znajomego restauratora na zamówienie do repertuaru, ale coś mi się wydaje, że to tylko luźniutka wariacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Już niedługo: http://grodzisk.nasz...edazy,id,t.html Patrząc dzisiaj na ten browar trudno mi uwierzyc że to ruszy Kto wie jak nazywa się oryginalny szczep drożdży używanych kiedyś w Grodziskim? wg mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak oryginalny szczep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 wg mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak oryginalny szczep Używano różnych szczepów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Tak, dwoch. Jest o tym gzies tutaj na forum, oraz w pliku pdf PSPD nt. Grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Czy naprawdę Piwo Grodziskie było robione ze słodów pszenicznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Masz jakieś wąpliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 No to jeszcze raz, tak dla odswiezenia wiadomosci, bo jak wspomnialem - to musialo juz tu byc. Pierwszy strzal w google - zalecam wnikliwa lekture- rozwianie watpliwosci-profit. http://bit.ly/128Zijv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Dziękuję za rozwidnienie moich wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Bardzo ciekawe i dobrze opisane kolejne wcielenie domowej warki Grodzisza (ogolnie polecam wszystkim tego bloga- jedne z najlepszych w sieci opisy: co i jak z drozdzami!!!). http://eurekabrewing...tzergrodziskie/ (EDIT: jezyk angielski w linku) Edytowane 24 Października 2013 przez mirogster vald 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Bardzo ciekawe i dobrze opisane kolejne wcielenie domowej warki Grodzisza (ogolnie polecam wszystkim tego bloga- jedne z najlepszych w sieci opisy: co i jak z drozdzami!!!). http://eurekabrewing...tzergrodziskie/ Sent from my GT-I9300 using Tapatalk now Free Tja.. tylko zapomniałeś dodać, że w nie ludzkim języku jest pisany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 W nieludzkim to chyba w holenderskim albo (olaboga) niemieckim musialoby byc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Przecież po angielsku i jeszcze receptury szczegółowo rozpisane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Jako, że Grodziskie ma u mnie stałe miejsce w piwnicy, więc od czasu do czasu na nim właśnie robię eksperymenty. Ostatni był szczególnie udany. Grodzisz 10 Blg z odrobiną palonego jęczmienia na końcu i (co najważniejsze) do kilku butelek dodany jeden goździk. Mam testera w domu (żona z wyjątkowym zmysłem smaku ), więc nie zdradzając składu zawsze czekam na jej opinię. Określiła je jako świąteczne, lekko piernikowe. Świąteczne inaczej mi się kojarzy, ale muszę przyznać, że Goździkowy Grodzisz jest całkiem ciekawy i pewnie nie raz jeszcze goździki w tym piwie u mnie zagoszczą, jednak następnym razem do kotła je wrzucę. Edytowane 27 Października 2013 przez Jacenty biardzkim i mirogster 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Jacenty, a jakich drozdzy uzyles? 'Oryginalnych' czy jakichs do pszenic? Bo jak wiadomo niektore szczepy zamiast bananow daja gozdziki (plus ew temp. fermentacji). Pewnie ciekawie wyszloby porownanie takich 2 sposobow 'gozdzikowania' Edytowane 28 Października 2013 przez mirogster Dominiko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 S-33, robię na nich od zawsze to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof63 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 ... Chmiele polskie z okolic Lublina... Jakoś na to nikt nie zwrócił uwagi - podstawą były chmiele wielkopolskie (nowotomyskie). Jedyna odmianą, istniejącą jeszcze na rynku, jest Lomik. Lubelski jest odmianą zbyt młodą, aby miała jakieś większe znaczenie, pojawił się w ostatnich latach istnienia tego piwa. Druga rzecz, to barwa - ja pamiętam grodzisza ciemniejszego, niż na zdjęciu w linku z postu 68. Zbliżony był barwą do współczesnego, bardzo jasnego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się