Jump to content

1,5 tygodnia burzliwej - spadło z 13 do 8,4 blg

earl

Recommended Posts

Witam ,

Dzisiaj 1,5 tygodnia fermentacji burzliwej pilsa opisanego tutaj : http://www.piwo.org/forum/p72911-11-11-2010-21-14-11.html#p72911 . Pobrałem próbkę, wlałem do menzurki , po uwzględnieniu poprawki- 8,4°Blg :P . Jest to mój pierwszy lager , więc zastanawiam się , czy fermentacja nie postępuje zbyt wolno ? Z części brzeczki zrobiłem test fermentacji i wyszło, że fermentacja powinna się skończyć na 3 °Blg . Temperatura jaką pokazywał termometr na fermentatorze w czasie tego 1,5 tygodnia wahała się miedzy 8-10 stopni. Piana urosła na około 2-3 cm , teraz jeszcze się utrzymuje, ale znacznie spadła , prześwituje powierzchnia piwa. Próbka piwa była klarowna, w smaku i zapachu w porządku , wyraźnie słodka. Czy powinienem podnieść temperaturę lub podjąć jakieś inne działania ?

Piwo dałeś od razu do niskiej temp. Nim ruszyły to minęły 2 dni. 8-10°C to niska temp. i drożdże pracują wolniej. Zostaw spokojnie tak jak jest jeszcze z tydzień. Piwo wyjdzie super.

oczywiście w tej samej temperaturze.

Edited by wena

Zamieszaj lekko fermentatorem i czekaj - fermentacja dolniaków może trwac i 3 tygodnie.

Jeżeli masz możliwośc podniesienia temperatury do około 11 - 12 °C to ja bym to zrobił . Z tego co czytałem drożdze te mają dośc dobrą tolernacje i nawet w 13°C produkują bardzo dobre piwo ( D. Miller).

Powodzenia,

Lukasz

To mnie uspokoiliście :P widzę, że z dolniakami to jednak zupełnie inna bajka ... dysponuję pomieszczeniem gdzie aktualna temperatura waha się około 8 stopni, więc musiałbym dodatkowo dogrzewać fermentator. Myślę, że poczekam w takim razie jeszcze około tygodnia, a później podniosę na kilka dni do 12/13. Dzieki za szybkie odpowiedzi ;)