earl Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Witam , Dzisiaj 1,5 tygodnia fermentacji burzliwej pilsa opisanego tutaj : http://www.piwo.org/forum/p72911-11-11-2010-21-14-11.html#p72911 . Pobrałem próbkę, wlałem do menzurki , po uwzględnieniu poprawki- 8,4°Blg . Jest to mój pierwszy lager , więc zastanawiam się , czy fermentacja nie postępuje zbyt wolno ? Z części brzeczki zrobiłem test fermentacji i wyszło, że fermentacja powinna się skończyć na 3 °Blg . Temperatura jaką pokazywał termometr na fermentatorze w czasie tego 1,5 tygodnia wahała się miedzy 8-10 stopni. Piana urosła na około 2-3 cm , teraz jeszcze się utrzymuje, ale znacznie spadła , prześwituje powierzchnia piwa. Próbka piwa była klarowna, w smaku i zapachu w porządku , wyraźnie słodka. Czy powinienem podnieść temperaturę lub podjąć jakieś inne działania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 (edited) Piwo dałeś od razu do niskiej temp. Nim ruszyły to minęły 2 dni. 8-10°C to niska temp. i drożdże pracują wolniej. Zostaw spokojnie tak jak jest jeszcze z tydzień. Piwo wyjdzie super. oczywiście w tej samej temperaturze. Edited November 21, 2010 by wena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Zamieszaj lekko fermentatorem i czekaj - fermentacja dolniaków może trwac i 3 tygodnie. Jeżeli masz możliwośc podniesienia temperatury do około 11 - 12 °C to ja bym to zrobił . Z tego co czytałem drożdze te mają dośc dobrą tolernacje i nawet w 13°C produkują bardzo dobre piwo ( D. Miller). Powodzenia, Lukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 To mnie uspokoiliście widzę, że z dolniakami to jednak zupełnie inna bajka ... dysponuję pomieszczeniem gdzie aktualna temperatura waha się około 8 stopni, więc musiałbym dodatkowo dogrzewać fermentator. Myślę, że poczekam w takim razie jeszcze około tygodnia, a później podniosę na kilka dni do 12/13. Dzieki za szybkie odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now