earl Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam , Dzisiaj 1,5 tygodnia fermentacji burzliwej pilsa opisanego tutaj : http://www.piwo.org/forum/p72911-11-11-2010-21-14-11.html#p72911 . Pobrałem próbkę, wlałem do menzurki , po uwzględnieniu poprawki- 8,4°Blg . Jest to mój pierwszy lager , więc zastanawiam się , czy fermentacja nie postępuje zbyt wolno ? Z części brzeczki zrobiłem test fermentacji i wyszło, że fermentacja powinna się skończyć na 3 °Blg . Temperatura jaką pokazywał termometr na fermentatorze w czasie tego 1,5 tygodnia wahała się miedzy 8-10 stopni. Piana urosła na około 2-3 cm , teraz jeszcze się utrzymuje, ale znacznie spadła , prześwituje powierzchnia piwa. Próbka piwa była klarowna, w smaku i zapachu w porządku , wyraźnie słodka. Czy powinienem podnieść temperaturę lub podjąć jakieś inne działania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) Piwo dałeś od razu do niskiej temp. Nim ruszyły to minęły 2 dni. 8-10°C to niska temp. i drożdże pracują wolniej. Zostaw spokojnie tak jak jest jeszcze z tydzień. Piwo wyjdzie super. oczywiście w tej samej temperaturze. Edytowane 21 Listopada 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Zamieszaj lekko fermentatorem i czekaj - fermentacja dolniaków może trwac i 3 tygodnie. Jeżeli masz możliwośc podniesienia temperatury do około 11 - 12 °C to ja bym to zrobił . Z tego co czytałem drożdze te mają dośc dobrą tolernacje i nawet w 13°C produkują bardzo dobre piwo ( D. Miller). Powodzenia, Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 To mnie uspokoiliście widzę, że z dolniakami to jednak zupełnie inna bajka ... dysponuję pomieszczeniem gdzie aktualna temperatura waha się około 8 stopni, więc musiałbym dodatkowo dogrzewać fermentator. Myślę, że poczekam w takim razie jeszcze około tygodnia, a później podniosę na kilka dni do 12/13. Dzieki za szybkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się