reeb Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu taka dziwna sytuacja pacjent quasiIPA 13 BLG. Jedna warka - wyszło 42l rozlana do dwóch fermentatorów: 1. fermentatory identyczne, nowe, potraktowane NaOH, 2. identyczne drożdże (dwie saszetki tej samej partii S04, po jednej na fermentator), 3. chmielenie na zimno citrą identycznie, 4. te same warunki fermentacji (stały jeden obok drugiego), 5. rozlane tego samego dnia na cichą z identycznym dodatkiem cukru ok 4g/0.5l, butelki trzymane w tym samym pomieszczeniu, 6. smak (całkiem dobre;), zapach, kolor - nierozróżnialne partia z jednego fermentatora się całkiem dobrze pieni... z drugiego praktycznie brak piany... Przypadek, czy coś na rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam, że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego. reeb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 13 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam, że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego. dokładnie tak jak piszesz. Dzięki, to by mogło wyjaśnić sprawę. Niemniej dziwi skala różnicy, z jednej masz pianę na 4-5 cm ... z drugiej 0.5 cm - serwowane w tej samej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się