Skocz do zawartości

Co z tą pianą ;)


reeb

Rekomendowane odpowiedzi

taka dziwna sytuacja ;)

pacjent quasiIPA 13 BLG. Jedna warka - wyszło 42l rozlana do dwóch fermentatorów:

1. fermentatory identyczne, nowe, potraktowane NaOH,

2. identyczne drożdże (dwie saszetki tej samej partii S04, po jednej na fermentator),

3. chmielenie na zimno citrą identycznie,

4. te same warunki fermentacji (stały jeden obok drugiego),

5. rozlane tego samego dnia na cichą z identycznym dodatkiem cukru ok 4g/0.5l, butelki trzymane w tym samym pomieszczeniu,

6. smak (całkiem dobre;), zapach, kolor - nierozróżnialne 

 

partia z jednego fermentatora się całkiem dobrze pieni...

z drugiego praktycznie brak piany... 

 

Przypadek, czy coś na rzeczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam,  że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego.

dokładnie tak jak piszesz. Dzięki, to by mogło wyjaśnić sprawę.

 

Niemniej dziwi skala różnicy, z jednej masz pianę na 4-5 cm ... z drugiej 0.5 cm - serwowane w tej samej temperaturze.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.