reeb Posted January 24 Share Posted January 24 taka dziwna sytuacja pacjent quasiIPA 13 BLG. Jedna warka - wyszło 42l rozlana do dwóch fermentatorów: 1. fermentatory identyczne, nowe, potraktowane NaOH, 2. identyczne drożdże (dwie saszetki tej samej partii S04, po jednej na fermentator), 3. chmielenie na zimno citrą identycznie, 4. te same warunki fermentacji (stały jeden obok drugiego), 5. rozlane tego samego dnia na cichą z identycznym dodatkiem cukru ok 4g/0.5l, butelki trzymane w tym samym pomieszczeniu, 6. smak (całkiem dobre;), zapach, kolor - nierozróżnialne partia z jednego fermentatora się całkiem dobrze pieni... z drugiego praktycznie brak piany... Przypadek, czy coś na rzeczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 24 Share Posted January 24 Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam, że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego. reeb 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
reeb Posted January 24 Author Share Posted January 24 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam, że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego. dokładnie tak jak piszesz. Dzięki, to by mogło wyjaśnić sprawę. Niemniej dziwi skala różnicy, z jednej masz pianę na 4-5 cm ... z drugiej 0.5 cm - serwowane w tej samej temperaturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted January 25 Share Posted January 25 Lepiej w takim przypadku pieni się piwo z większą zawartością osadów białkowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
reeb Posted January 26 Author Share Posted January 26 Nie jestem w stanie teraz stwierdzić, nie oznaczyłem ani fermentatoròw, ani butelek. Mogę jedynie stwierdzić, że połowa się pieni, druga nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts