Jump to content

Co z tą pianą ;)


Recommended Posts

taka dziwna sytuacja ;)

pacjent quasiIPA 13 BLG. Jedna warka - wyszło 42l rozlana do dwóch fermentatorów:

1. fermentatory identyczne, nowe, potraktowane NaOH,

2. identyczne drożdże (dwie saszetki tej samej partii S04, po jednej na fermentator),

3. chmielenie na zimno citrą identycznie,

4. te same warunki fermentacji (stały jeden obok drugiego),

5. rozlane tego samego dnia na cichą z identycznym dodatkiem cukru ok 4g/0.5l, butelki trzymane w tym samym pomieszczeniu,

6. smak (całkiem dobre;), zapach, kolor - nierozróżnialne 

 

partia z jednego fermentatora się całkiem dobrze pieni...

z drugiego praktycznie brak piany... 

 

Przypadek, czy coś na rzeczy?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Łachim napisał(a):

Może do jednego dostało się więcej osadów białkowych, bo zakładam,  że przy dzieleniu warki najpierw lałeś do jednego, a potem do drugiego.

dokładnie tak jak piszesz. Dzięki, to by mogło wyjaśnić sprawę.

 

Niemniej dziwi skala różnicy, z jednej masz pianę na 4-5 cm ... z drugiej 0.5 cm - serwowane w tej samej temperaturze.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.