Skocz do zawartości

Ilość wody do zacieru - jaki max pomieści mój gar?


Twardowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

W tym wątku chciałbym poznać czy jest jakaś reguła na ilość potrzebnej wody do efektywnego zacierania. Tym sposobem chciałbym poznać jaki maksymalny ekstrakt damy radę zrobić w posiadanym garze.

 

Mój przypadek: mam gar 30 l. i recepturę na DIPA 19.5 BLG. W recepturze jest 22 l. wody na 8kg słodów do zacierania. Zastanawiam się czy to się w ogóle zmieści.

 

Jakie ew. mam alternatywy i konsekwencje. Mniej wody, żeby się zmieściło? Czy proces będzie dalej wydajny? Podzielić na dwa gary?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie. 1 l wody ma objętość jednego litra, 1 kg słodu po namoczeniu w wodzie około 0,8 l. Teoretycznie 22+6,4=28,4 l. W praktyce, z dużym prawdopodobieństwem, przy wsypywaniu słodu coś się wyleje.
Można zacierać w mniejszej ilości wody - 2,5, a nawet 2 l na kilogram słodu. Przy czym zacier jest gęstszy, trudniej mieszać i podgrzać bez przypalenia, mogą pojawić się spore różnice w temperaturze między różnymi obszarami gara.

Proponuję zacierać w 20 l wody, wtedy zacier powinien być jeszcze akceptowalnej gęstości, a całość zmieści się w garze.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacznik od 17l wody, wsyp słód i uzupełnij wodą ile się zmieści. Jeśli się zmieści 5l i dasz radę zamieszać to spoko, jeśli nie to wlej ile dasz radę. Gar masz 30l po brzeg czy tak oznaczoną pojemność? Jeśli oznaczoną na 30 to fizyczna pojemność z reguły jest trochę większa. 

Ja bez problemu, a nawet przypadkiem robiłem 22l 17°Blg w garze 29l (30 fizyczny max) więc nie widzę problemu byś tyle wyciągnął. Możesz też dać więcej wody do wysładzania i później dłużej gotować - odparujesz wodę, ale cukier pozostanie.

Opcji jest dużo, a da się na spokojnie 😀 Chyba, że chcesz uzyskać 25l+ 19,5* blg w garnku 30l to będzie trudne :P

 

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.