andy Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam serdecznie. Czy wie ktoś może jaka jest różnica między Maltodekstryną a Dekstryną i czy Dekstryna nadaje się do "dosładzania" piwa? Uprzedzając pytania dostałem dekstrynę (znajomości w zakładzie cukierniczym), jednak co mnie zdziwiło w smaku nie czuć za grosz słodyczy po prostu taki nijaki mączny smak. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dekstryna powstaje gdy działa alfa-amylaza i tnie wiązania amylolitycznie wewnątrz amylopektyny lub amylozy. Dekstryny z tego co pamiętam do są oligosacharydy, bądź już polisacharydy (czyli składają się z większej ilości glukozy lub innego cukru prostego). I ona chyba właśnie w ogóle nie jest słodka, tak jak skrobia. Dodając ją do piwa podniesiesz treściwość piwa, ale nie słodycz. Maltodekstryna jest bodajże mieszaniną dekstryn i cukrów prostych np. glukozy i ma słabą słodycz. Pewnie podniesie słodycz ale ile tego byś musiał wsypać to nie wiem Najlepiej sprawdzić to słodząc maltrodekstryną szklankę wody przygotowanej. Może warto poszukać jakiegoś cukru który ma zbliżoną słodkość do sacharozy a nie jest fermentowany przez drożdże. Przyszedł mi szatański pomysł do głowy dodaj słodziku do piwa, zobacz co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Rzeczywiście Maltodekstryna czy dekstryna nie "posłodzi" piwa (teraz doczytałem) można to zrobić laktozą. Mam natomiast takie hmm... dziwne pytanie co to jest ta treściwość piwa (przepraszam za być może głupie pytanie ale dopiero zaczynam przygodę z warzeniem piwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Co to jest treściwość z grubsza każdy wie, ale trudno to zdefiniować. Może tak: jest to cisnienie, jakie zostawia piwo w jamie ustnej; poczucie, że coś jest treściewe, "do przeżucia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Może tak: jest to cisnienie, jakie zostawia piwo w jamie ustnej; Bardziej ciśnienie jakie działa na język. Woda ma zerowa treściwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Może treściwość to piwo minus woda i alkohol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Jak pije się browary komercyjne to czuje się, że nie są treściwe. Jak spróbujesz takiego domowego to czujesz, że jest takie coś. Bukiet smaku bogatszy może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Ja bym opisał treściwość jako uczucie gęstości piwa w smaku, gęsta /treściwa tekstura smaku. Przeciwnością treściwego piwa jest piwo wodniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Jak ja bym wreszcie chciał zrobić treściwe piwo... Może wreszcie dowiedziałbym się, co to oznacza "na języku" - bo na razie to tylko znam opis słowno-muzyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Jak ja bym wreszcie chciał zrobić treściwe piwo... Może wreszcie dowiedziałbym się, co to oznacza "na języku" - bo na razie to tylko znam opis słowno-muzyczny. Proponuję żytnie piwo:) Jęst tak treściwe, że aż gęste:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Można troszeczkę to porównać do zageszczonego soku, im więcej wody do niego dodajesz tym staje sie mniej tresciwe , rozwodnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Godzinę temu, Matrix napisał: Można troszeczkę to porównać do zageszczonego soku, im więcej wody do niego dodajesz tym staje sie mniej tresciwe , rozwodnione. Czad że w końcu ktoś to wyjaśnił bo wszyscy czekali prawie 9 lat na Twój wpis To już nawet nie złota, a platynowa albo diamentowa łopata Ci się należy za takie odkopanie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 I to jeszcze jako pierwszy wpis na forum haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się