mirfak Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Czyli na 21 litrów trzeba 2 puszki ekstraktu pszenicznego? Czy jeden pszeniczny + puszka słodu? Edytowane 25 Listopada 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Tak jak jest w zestawie: 2x1,7 kg ekstraktu pszenicznego. Jeden ekstrakt pszeniczny + 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego (bo rozumiem że o nim mówisz) to będzie trochę mało pszenicy w tym piwie. Ekstrakt pszeniczny WES wytwarzany jest z 80% słodu pszenicznego i 20 % słodu jęczmiennego. Edytowane 25 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Czyli na 21 litrów trzeba 2 puszki ekstraktu pszenicznego? Czy jeden pszeniczny + puszka słodu? Tu masz gotowe zestawu WESa http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=153 http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Co do zestawu nr 1 to co to za pszeniczniak z drożdzami S-33. O cenie już nie wspomnę. Pozatym mirfak chce chmielić ekstrakty, a to są brewkity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Co do zestawu nr 1 to co to za pszeniczniak z drożdzami S-33. O cenie już nie wspomnę. Pozatym mirfak chce chmielić ekstrakty, a to są brewkity. Napisz do WESa że sprzedaje badziew ps chodziło mi o pokazanie proporcji 1,7kg pszenicznego/1,2kg jęczmiennego Edytowane 25 Listopada 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 O ile dobrze policzyłem to będzie jakieś 46% pszenicy w "zasypie" - trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Zestaw startowy + ekstrakty do pszenicznego zakupione. Jeszcze muszę popracować nad odpowiednią ilością butelek. Kilka Grolshy już kupionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Kilka Grolshy już kupionych Nie było w tym zestawie startowym kapslownicy? Edytowane 27 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 kapslownica i kapsle są, ale butelki z zamknięciem jak w Grolshu bardzo mi się podobają. Czy są jakieś przeciwwskazania do użycia takich butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Nie ma, używam z powodzeniem. Tylko uszczelki trzeba zdezynfekować, najlepiej wymoczyć w 70% roztworze spirytusu. Z "resztą" butelki postępujesz tak jak ze zwykłymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 jak robie wina, to butelki myję i "wypiekam" w 180 st. w piekarniku. Jeszcze nigdy nie mialem infekcji wina. Te sama metode wykorzystam przy piwie z ta roznicą, że zamkniecia wygotuję i zdezynfekuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. "Natenczas" czekam na przesyłkę. Jak długo się czeka na przesyłkę z "naszego" sklepu? Przy produktach napisano, że wysyłka w ciągu 5 dni. Czy rzeczywiście tak długo to trwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Natenczas" czekam na przesyłkę. Jak długo się czeka na przesyłkę z "naszego" sklepu? Przy produktach napisano, że wysyłka w ciągu 5 dni. Czy rzeczywiście tak długo to trwa? Niestety tak Środek sezonu i ledwo wyrabiamy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) Z tym wypiekaniem ok, ja też tak robię - 45 minut w 180°C, najlepiej jak trochę są wilgotne. Zamknięcia patentowe moczę w oxi one, lub roztworze ACE. Nie wiem czy podczas gotowania się nie odkształcą - nie próbowałem, ale to plastik. Jeżeli przez "nasz sklep" rozumiesz homebrewing to jak na razie z pośród wszystkich sklepów (3) w jakich robiłem zakupy tam było najszybciej i to pocztą. edit: widzę, że już ktoś bardziej zorientowany Ci odpowiedział Edytowane 27 Listopada 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Natenczas" czekam na przesyłkę. Jak długo się czeka na przesyłkę z "naszego" sklepu? Przy produktach napisano' date=' że wysyłka w ciągu 5 dni. Czy rzeczywiście tak długo to trwa?[/quote']Niestety tak Środek sezonu i ledwo wyrabiamy się. No to nie ma się co , tylko trzeba , że jest ruch w interesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 jak robie wina, to butelki myję i "wypiekam" w 180 st. w piekarniku. Jeszcze nigdy nie mialem infekcji wina. Te sama metode wykorzystam przy piwie z ta roznicą, że zamkniecia wygotuję i zdezynfekuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. "Natenczas" czekam na przesyłkę. Jak długo się czeka na przesyłkę z "naszego" sklepu? Przy produktach napisano, że wysyłka w ciągu 5 dni. Czy rzeczywiście tak długo to trwa? Butelki z patentami polecam do "testerów", które będziesz spijał w kolejnych tygodniach leżakowania. Kapsle szczelniej zamykają butelki (był już o tym wątek), dlatego jeśli interesuje Cię dłuższe przechowywanie to zdecydowanie kapsluj. Na wypiekanie butelek moim zdaniem szkoda czasu. Ja myję i dezynfekuję pirosiarczanem i nie mam żadnych problemów. Daruj sobie warzenie z ekstraktów, zacieranie jest o wiele ciekawsze. Kup zestawy na bazie słodów i sam zobacz. Pracy więcej, ale wiesz co pijesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Butelek co raz więcej a przesyłka z mega zestawem jeszcze nie dotarła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gal Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Poza tym trzeba dbać o linię Tak żeby była odpowiednio zaokrąglona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Chciałbym powrócić do tematu przechowywania:czy po 5 dniach refermentacji w butelkach, gdy piwko się już ładnie wyklarowało, mogę je włożyć do lodówki gdzie panuje temp. 2st? Znaczy nie wszystkie, bo 2 kraty zawożę do chłodnej piwnicy, ale 7 u mnie zostaje do cotygodniowego testowania no i się właśnie zastanawiam jak je składować?! Edytowane 21 Maja 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Chciałbym powrócić do tematu przechowywania:czy po 5 dniach refermentacji w butelkach, gdy piwko się już ładnie wyklarowało, mogę je włożyć do lodówki gdzie panuje temp. 2st? Znaczy nie wszystkie, bo 2 kraty zawożę do chłodnej piwnicy, ale 7 u mnie zostaje do cotygodniowego testowania no i się właśnie zastanawiam jak je składować?! Ja do każdej srzynki wkładam peta 0,5l po pepsi żeby namacalnie stwierdzić nagazowanie i klarowność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Ja do każdej srzynki wkładam peta 0,5l po pepsi żeby namacalnie stwierdzić nagazowanie i klarowność też zacząłem tak robić i muszę powiedzieć że to świetna metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Również polecam. Do testów stosuję pet z zamknięciem patentowym (jestem z Krakowa, więc szkoda kapsla ) ps: zdjęcie pochodzi z smaki-piwa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Również polecam. Do testów stosuję pet z zamknięciem patentowym (jestem z Krakowa, więc szkoda kapsla ) ps: zdjęcie pochodzi z smaki-piwa.pl Ale wkładając peta po pepsi masz zakrętkę wielorazowego użytku , nie trzeba nawet kupować Staropolskiego tylko wykorzystać butelkę z recyklingu- jestem z WLKP, co będę wydawać na PETa z z porcelanką Edytowane 21 Maja 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Również polecam. Do testów stosuję pet z zamknięciem patentowym (jestem z Krakowa, więc szkoda kapsla ) a masz peta zamykanego na kapsle !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Również polecam. Do testów stosuję pet z zamknięciem patentowym (jestem z Krakowa' date=' więc szkoda kapsla )[/quote']a masz peta zamykanego na kapsle !? W Krakowie wszystko jest możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Wszystkie piwa ze Staropolskiego są tak pakowane, jest PET z zamknięciem patentowym 0,5L i 1,5L. Sami zresztą te PETy opatentowali i robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się