grzechu_k Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Szukam dysku internetowego. Zrobiłem sobie arkusze piwowarskie i chciałbym udostępnić je (wypełnione moimi kolejnymi warkami). Chciałbym, aby działało to na zasadzie strony chomikuj.pl itp. z tym, że plik z którym pracuję ma być synchronizowany na bieżąco i automatycznie z plikami na serwerze (ma to działać też jak backup). Znalazłem dropbox i Syncplicity, ale mają jedną wadę - mogę innym udostępnić tylko pojedynczy plik (a nie folder) podając jego dokładny adres (a co jeśli mam x plików?). Nie mam możliwości podać linka do moich wszystkich receptur. Jeżeli ktoś z was ma jakiś pomysł lub sugestie proszę o pomoc. System Windows XP SP3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moler Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Mi się wydaje, że dropbox właśnie ma opcję udostępniania folderu. Używałem go przez krótki okres czasu i z tego co pamiętam co polega to na tym, że na dysku tworzy się folder współdzielony i jeśli ktoś dokona w nim zmian, są one także widoczne dla pozostałych, a zawartość folderu wspóldzielonego aktualizuje się automatycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted November 23, 2010 Author Share Posted November 23, 2010 (edited) Tak, tylko, że jeśli chciałbym podać Ci spis moich wszystkich warek to musiał bym wysyłać linka do każdego pliku (każdą warkę opisuję w oddzielnym pliku), a chciałbym podać tylko jeden link a Ty zobaczysz nazwy plików i pobierzesz tylko np. warkę 12 - grodziskie. Tak jak pisałem - skrzyżowanie chomikuj z dropboxem. Funkcjonalność dla wszystkich użytkowników z chomikuj, a sposób wrzucania plików z dropboxa. Edited November 23, 2010 by grzechu_k Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Ja mam receptuarium na Google Documents - luknij jak to wygląda u mnie, link mam w stopce. Arkusze narzędziowe też udostępniam w takim udostępnionym katalogu. Można udostępnić pojednynczy plik, można cały katalog. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 A w jaki sposób wrzucasz te pliki? Logujesz się na stronie i "wyślij" czy jest specjalny katalog na kompie w którego wrzucasz i automatycznie pliki są na serwerze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Chyba musisz mieć pocztę na google mail (napisz mi adres to wyślę zaproszenie). Po zalogowaniu robisz fajną stronę startową na przelgądarce, masz dostęp do map (tworzysz własne), dokumentów, folderu ze fotkami, kalendarza (ja mam nokie to mi synchronizuje kontakty i kalendarz między sobą). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 (edited) A w jaki sposób wrzucasz te pliki? Logujesz się na stronie i "wyślij" czy jest specjalny katalog na kompie w którego wrzucasz i automatycznie pliki są na serwerze? Trzeba wrzucać. Na linuksa na pewno jest do tego jakiś sterownik GVFS (gnome virtual file system), bo "na linuksa jest wszystko", ale na Maca nie ma, bo nie mamy VFS, a rozwiązanie oparte na FUSE nie bardzo chce mi działać. Nie potrzeba konta pocztowego na gmailu, wystarczy założyć sobie zwykłe konto Google. Edited November 24, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Zawsze możesz zrobić prostego bloga browarniczego i tam wrzucać receptury (nawet w formie arkuszy). I nie muszą być dostępne publicznie - robisz wpis (lub podstronę) chroniony hasłem i wio... Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Myślę, że po dwóch latach kolega znalazł rozwiązanie. panszpik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panszpik Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Piękna wpadka... Wątek nie był specjalnie nisko, więc (z racji działalności "w branży") postanowiłem odpisać nie spoglądając wcześniej na datę. Dzięki za informację Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now