grzechu_k Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Szukam dysku internetowego. Zrobiłem sobie arkusze piwowarskie i chciałbym udostępnić je (wypełnione moimi kolejnymi warkami). Chciałbym, aby działało to na zasadzie strony chomikuj.pl itp. z tym, że plik z którym pracuję ma być synchronizowany na bieżąco i automatycznie z plikami na serwerze (ma to działać też jak backup). Znalazłem dropbox i Syncplicity, ale mają jedną wadę - mogę innym udostępnić tylko pojedynczy plik (a nie folder) podając jego dokładny adres (a co jeśli mam x plików?). Nie mam możliwości podać linka do moich wszystkich receptur. Jeżeli ktoś z was ma jakiś pomysł lub sugestie proszę o pomoc. System Windows XP SP3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Mi się wydaje, że dropbox właśnie ma opcję udostępniania folderu. Używałem go przez krótki okres czasu i z tego co pamiętam co polega to na tym, że na dysku tworzy się folder współdzielony i jeśli ktoś dokona w nim zmian, są one także widoczne dla pozostałych, a zawartość folderu wspóldzielonego aktualizuje się automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 (edytowane) Tak, tylko, że jeśli chciałbym podać Ci spis moich wszystkich warek to musiał bym wysyłać linka do każdego pliku (każdą warkę opisuję w oddzielnym pliku), a chciałbym podać tylko jeden link a Ty zobaczysz nazwy plików i pobierzesz tylko np. warkę 12 - grodziskie. Tak jak pisałem - skrzyżowanie chomikuj z dropboxem. Funkcjonalność dla wszystkich użytkowników z chomikuj, a sposób wrzucania plików z dropboxa. Edytowane 23 Listopada 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Ja mam receptuarium na Google Documents - luknij jak to wygląda u mnie, link mam w stopce. Arkusze narzędziowe też udostępniam w takim udostępnionym katalogu. Można udostępnić pojednynczy plik, można cały katalog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 A w jaki sposób wrzucasz te pliki? Logujesz się na stronie i "wyślij" czy jest specjalny katalog na kompie w którego wrzucasz i automatycznie pliki są na serwerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Chyba musisz mieć pocztę na google mail (napisz mi adres to wyślę zaproszenie). Po zalogowaniu robisz fajną stronę startową na przelgądarce, masz dostęp do map (tworzysz własne), dokumentów, folderu ze fotkami, kalendarza (ja mam nokie to mi synchronizuje kontakty i kalendarz między sobą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) A w jaki sposób wrzucasz te pliki? Logujesz się na stronie i "wyślij" czy jest specjalny katalog na kompie w którego wrzucasz i automatycznie pliki są na serwerze? Trzeba wrzucać. Na linuksa na pewno jest do tego jakiś sterownik GVFS (gnome virtual file system), bo "na linuksa jest wszystko", ale na Maca nie ma, bo nie mamy VFS, a rozwiązanie oparte na FUSE nie bardzo chce mi działać. Nie potrzeba konta pocztowego na gmailu, wystarczy założyć sobie zwykłe konto Google. Edytowane 24 Listopada 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zawsze możesz zrobić prostego bloga browarniczego i tam wrzucać receptury (nawet w formie arkuszy). I nie muszą być dostępne publicznie - robisz wpis (lub podstronę) chroniony hasłem i wio... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Myślę, że po dwóch latach kolega znalazł rozwiązanie. panszpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Piękna wpadka... Wątek nie był specjalnie nisko, więc (z racji działalności "w branży") postanowiłem odpisać nie spoglądając wcześniej na datę. Dzięki za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi