MaQ Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Cześć, doradźcie proszę, czy da się zrestartować cydr, który przestał pracować na etapie nasycania CO2 w butelkach - i jaką metodę wybrać. Cydr robiłem w dwóch partiach, tak jak odbierałem jabłka z sadu od kumpla. Pierwsza partia po trwającej ok. 5 tyg. fermentacji w balonie poszła do butelek z dodatkiem syropu cukrowego w ilości 8 ml na litr (2 części cukru, 1 cześć wody). Fermentacja poszła dalej i cydr nagazował się tak, jak to było w planie. W tym momencie pięknie musuje i jest już dobry do picia. Druga partia była robiona parę tyg. później. Te same jabłka, ten sam sad, te same maszyny do mielenia i wyciskania, te same drożdże i ta sama żona do pomocy. Po 5 tyg. fermentacji cydr trafił do butelek z dodatkiem syropu w identycznych proporcjach i dawce jak w pierwszej partii, ale coś poszło nie tak. Po trzech miesiącach badanie organoleptyczne wykazało miękkie butelki, a w smaku dobry cydr z wyraźną nutką słodyczy, kompletnie bez gazu. Żadnych absmaków czy oznak zakażenia. Przypuszczam, że go przeziębiłem. No i teraz się zastanawiam, jak wstawię go na miesiąc do ciepłego domu, ruszy znów i się nagazuje? A może lepiej rozmnożyć drożdże i zadać do każdej butelki po parę kropel, może też z pożywką? Proszę zbiorową mądrość forum o wsparcie. Edytowane 18 Kwietnia przez MaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia W jakiej temperaturze go trzymasz i na jakich drożdżach robiłeś? Ja bym na Twoim miejscu wstawił na 2-3 tygodnie do ciepła (20-23'C) i obserwował nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia A fermentacja ci ruszyła? Bo w większości po skończeniu masz raczej wytrawny cydr. Było kwaśno przed butelkowaniem?Ty to masz w plastikowych butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaQ Opublikowano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Drożdże Ciderini Dry z Browinu. Robiłem na nich już kiedyś. Fermentacja ruszyła i doszła do etapu, kiedy nastaw był absolutnie wytrawny. Tak, butelki plastikowe do piwa. Nie wiem ile było stopni jak przenosiłem do garażu, ale mogło tam być +10. Edytowane 18 Kwietnia przez MaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się