Kapi02 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? Edytowane 6 godzin temu przez zasada doprecyzowałem temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 2 minuty temu, Kapi02 napisał(a): Siemanko, dzisiaj rozlewałem do butelek NZ pale ale , chmielony na zimno Nelsonem,motueka,Galaxy nalałem na spróbowanie do szklanki brak zapachu chmielu oraz brak goryczki to wina młodego piwa ? Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapi02 Opublikowano 6 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 4 minuty temu, paulox81 napisał(a): Młode piwo chmielone na zimno powinno miec aromat chmielu, moim zdaniem cos chyba poszło nie tak, moze utlenienie? Ile tego chmielu dales na zimno na ile dni? 4-5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 3 minuty temu, Kapi02 napisał(a): 4-5 dni. Ile gram? Przyczyn moze byc kilka, utlenienione piwo, zle przechowywany chmiel, niektore sklepy pakują chmiel od razu całą dostawę do woreczkow próżniowo, a inne na bieżąco wg zamówien - ten pierwszy sposób minimalizuje straty na aromacie a drugi naraża chmiel na wietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapi02 Opublikowano 6 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Około 70g na 10l , plus w smaku takie dziwne lekko kwaśne ,nie wiem jak określić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi