Cie Opublikowano Sobota o 14:47 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:47 Ostatnio uwarzyłem swoje pierwsze piwo, aktualnie znajduje się w fermentorze. Problem polega na tym że przez pierwszą dobę fermentacji Rurka bardzo intensywnie bulgotała a teraz całkowicie przestała, nie dopilnowałem też temperatury i podskoczyła do 27 stopni. przed dodaniem drożdży płyn miał 15blg przy dzisiejszym pomiarze pokazuje 5blg a dopiero minęła druga doba fermentacji. Piwo to IPA, a użyte drożdże to safale us05, chyba przesadziłem też z ich ilością, ponieważ dodałem 8g na 7.5L piwa. Proszę o rade co zrobić w obecnej sytuacji z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Sobota o 16:31 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:31 Ilość jeszcze nie problem drożdży. Poleciałeś za mocno z temp. fermentacji. Tutaj nie ma zmiłuj. Przejadły większość w takim krótkim czasie i to tak. Na pewno już teraz bym nie obniżał temperatury bo to mija się w tej sytuacji z celem. Pozostaw dla pewności jeszcze na te 10 dni zmierz blg jak nie spada, butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Niedziela o 08:32 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:32 17 godzin temu, Cie napisał(a): Ostatnio uwarzyłem swoje pierwsze piwo, aktualnie znajduje się w fermentorze. Problem polega na tym że przez pierwszą dobę fermentacji Rurka bardzo intensywnie bulgotała a teraz całkowicie przestała, nie dopilnowałem też temperatury i podskoczyła do 27 stopni. przed dodaniem drożdży płyn miał 15blg przy dzisiejszym pomiarze pokazuje 5blg a dopiero minęła druga doba fermentacji. Piwo to IPA, a użyte drożdże to safale us05, chyba przesadziłem też z ich ilością, ponieważ dodałem 8g na 7.5L piwa. Proszę o rade co zrobić w obecnej sytuacji z góry dzięki Zostaw, jak jest, za 10 dni zrób dwa pomiary w odstępie 3 dni i butelkuj, bo tam pewnie żadnych zmian już nie będzie. Jeśli lubisz styl IPA a nie masz możliwości zejścia z temperaturą, to wybierz drożdże typu kweik, dla nich 27 to nawet dość chłodno Ja z warzeniem kolejnej IPA wstrzymywałem się, aż zrobi się trochę cieplej, jutro warzę i zadaję te drożdże: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/kveik-yeastery-k14-eitrheim-7-g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi