Cie Opublikowano Sobota o 14:47 Udostępnij Opublikowano Sobota o 14:47 Ostatnio uwarzyłem swoje pierwsze piwo, aktualnie znajduje się w fermentorze. Problem polega na tym że przez pierwszą dobę fermentacji Rurka bardzo intensywnie bulgotała a teraz całkowicie przestała, nie dopilnowałem też temperatury i podskoczyła do 27 stopni. przed dodaniem drożdży płyn miał 15blg przy dzisiejszym pomiarze pokazuje 5blg a dopiero minęła druga doba fermentacji. Piwo to IPA, a użyte drożdże to safale us05, chyba przesadziłem też z ich ilością, ponieważ dodałem 8g na 7.5L piwa. Proszę o rade co zrobić w obecnej sytuacji z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Sobota o 16:31 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:31 Ilość jeszcze nie problem drożdży. Poleciałeś za mocno z temp. fermentacji. Tutaj nie ma zmiłuj. Przejadły większość w takim krótkim czasie i to tak. Na pewno już teraz bym nie obniżał temperatury bo to mija się w tej sytuacji z celem. Pozostaw dla pewności jeszcze na te 10 dni zmierz blg jak nie spada, butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Niedziela o 08:32 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 08:32 17 godzin temu, Cie napisał(a): Ostatnio uwarzyłem swoje pierwsze piwo, aktualnie znajduje się w fermentorze. Problem polega na tym że przez pierwszą dobę fermentacji Rurka bardzo intensywnie bulgotała a teraz całkowicie przestała, nie dopilnowałem też temperatury i podskoczyła do 27 stopni. przed dodaniem drożdży płyn miał 15blg przy dzisiejszym pomiarze pokazuje 5blg a dopiero minęła druga doba fermentacji. Piwo to IPA, a użyte drożdże to safale us05, chyba przesadziłem też z ich ilością, ponieważ dodałem 8g na 7.5L piwa. Proszę o rade co zrobić w obecnej sytuacji z góry dzięki Zostaw, jak jest, za 10 dni zrób dwa pomiary w odstępie 3 dni i butelkuj, bo tam pewnie żadnych zmian już nie będzie. Jeśli lubisz styl IPA a nie masz możliwości zejścia z temperaturą, to wybierz drożdże typu kweik, dla nich 27 to nawet dość chłodno Ja z warzeniem kolejnej IPA wstrzymywałem się, aż zrobi się trochę cieplej, jutro warzę i zadaję te drożdże: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/kveik-yeastery-k14-eitrheim-7-g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się