wujek24 Opublikowano 18 Października Udostępnij Opublikowano 18 Października Dzień dobry wszystkim, Jest to moja około 15 warka, tym razem wykonałem eksperymantalną mieszaninę słodów co dało mi finalnie około 15 Blg. Po tygodniu mam 9Blg czy nie jest to zbyt wysoka wartość? Drożdże S-04 z poprzednich warek. Co może być przyczyną tak wysokiego Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Października Udostępnij Opublikowano 18 Października Cześć, jakie dokładnie słody, jak zacierałeś, jakie temperatury fermentacji no i czy mierzysz spławikiem czy refraktometrem. Ew. po jakim piwie gęstwa. Osobiście po tygodniu bym nie panikował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek24 Opublikowano 18 Października Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 3 kg pilzneńskiego 2kg monachium 0.5 kg bursztynowego 0.5 kg cookie Możliwe że dodałem drożdże do zbyt ciepłego nastawu, po około 36h przestało pracować. Temperatura otoczenia około 21-22 °C Aktualnie przestało pracować i nie spada Blg (pomiar po 2 dniach). Mierzyłem też ostatnie piwo zabutelkowane wyszło Blg około 5 startowe było około 9 Blg. Czy to poprawne. Drożdże są po około 12 warkach, czy to nie za długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 Października Udostępnij Opublikowano 19 Października 10 godzin temu, wujek24 napisał(a): Mierzyłem też ostatnie piwo zabutelkowane Odgazowałes? Bo bąbelki mogą insotnie zawyżać pomiar z użyciem spławika. Nie napisałeś czym mierzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Października Udostępnij Opublikowano 19 Października Czyli zasyp standardowy. Nie pisałeś o zacieraniu i technice mierzenia. Jaka była temperatura zadania? Ta otoczenia jest b.wysoka jak dla pierwszych dni fermentacji S-04. Czytałeś wątek o tym szczepie? 10 stron cudzych doświadczeń. https://piwo.org/forums/topic/889-fermentis-safale-s-04/ 12 pasaży to bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek24 Opublikowano 19 Października Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października Zacieranie 65->62 30minut, 71 30 minut, 78 10 minut. Pomiary refraktometrem. Sugerujesz wymienić drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Października Udostępnij Opublikowano 19 Października Czyli zacieranie też +/- standardowe. A po przeliczeniu wskazania refraktometru w przefermentowanym piwie ile Ci wychodzi? Bez tego to wróżenie. I tak, zdecydowanie nie używał bym tak długo gęstwy bez kontroli żywotności drożdży. O przeliczaniu i o mikroskopie są osobne wątki. Jeśli nie znajdziesz ich to jak siądę do kompa podkleje link. wujek24 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 Października Udostępnij Opublikowano 19 Października 1 godzinę temu, wujek24 napisał(a): Pomiary refraktometrem No i wszystko jasne chyba - przeliczasz? wujek24 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek24 Opublikowano 3 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada Cześć, dzięki za pomoc. Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi