Skocz do zawartości

PIWO DOMOWE AUSTRALIAN PALE ALE BREWKIT COOPERS


Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ptom2345 napisał(a):

z tym zlewaniem na cichą to zdania są podzielone

Przelewanie na cichą ma swoje plusy, ale na początek nie jest Ci to do niczego potrzebne. Zrób pierwsze w jednym wiadrze, jak już trochę złapiesz praktyki to będziesz mógł kombinować. 

2 godziny temu, ptom2345 napisał(a):

a czy plastikowe butelki po wodzie gazowanej 1,5 l nadają się do piwa jeśli są przechwywane w ciemnym miejscu?

Tak, o ile są umyte i zdezynfekowane. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, ptom2345 napisał(a):

dziękuję za odpowiedzi trochę się boję żeby to do wc nie trafiło dlatego pytam.

Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia to po prostu postępuj zgodnie z instrukcją brewkita, nic nie zmieniaj, pilnuj higieny, temperatury zadania drożdży żeby ich nie ubić i temperatur fermentacji - najlepiej na początek choć poniżej 20 stopni, chyba że masz warunki to 16 będzie idealnie dla górniaków.

Ja ze swojej strony polecam bardziej dodać ekstrakt słodowy niż cukier, ale na cukrze też wyjdzie pijalne piwo, tyle że bardziej płytkie w smaku.

 

Przy kolejnych warkach przyjdzie czas na kombinacje, warto zobaczyć jaki efekt Ci wyjdzie na początek.

Jeśli nie zakazisz piwa (a przy nowym sprzęcie i podstawowym uważaniu jest mała szansa zakazić) to do WC nie powinno trafić.

Nie baw się na początku w dochmielanie, chmielenie na zimno itp mimo że kusi. Jak będziesz kombinować przy pierwszych warkach i coś nie wyjdzie to nie będziesz wiedział dlaczego i się zrazisz, a przecież nie o to w tym chodzi 🙂

 

Udanej pierwszej warki życzę i złapania zajawki na domowe piwowarstwo 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, ptom2345 napisał(a):

ile tego ekstraktu tak żeby 5,2 lub wyżej alkoholu wyszło albo pół na pół z cukrem ponoć na samym ekstrakcie też nie dobrze?

Niestety nie wiadomo jakie tam są drożdże w zestawie i jak odfermentowują.

Co do ilości ekstraktu to zwykle dodajemy całą puchę płynnego ew. 1kg suchego. Jeśli chcesz to możesz mieszać z cukrem - ja zawsze powtarzam że to nie jest tak, że tak będzie gorzej, bo to zależy co komu smakuje.

 

Jeśli bardzo Ci zależy żeby piwo finalnie było mocniejsze to możesz zalać wodą do 15blg, wtedy nawet jeśli drożdże słabiej odfermentują to powinno te ponad 5% mieć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, ptom2345 napisał(a):

a jak dodać US-05 lub S-04 zamiast firmowych drożdży polepszy to coś?

Nie wiem jakie są firmowe, ale jak chcesz zmieniać to raczej polecam US-05 bardziej niż S-04. Mocniej odfermentowują, więc jeśli zależy Ci na większej ilości alkoholu to będą ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, 1,7kg ekstraktu + brewkit powinny dać około 11-12,5BLG w 20-23l. Nie ma sensu zostawiać, bo ciężko utrzymać otwartą puszkę bez narażania się na jakiś syf. W kalkulatorach możesz sobie wyliczyć ile BLG wyjdzie z danej ilości:

https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, ptom2345 napisał(a):

taki pilzneński jasny ekstrakt słodowy jasny 1,7  Bruntal może być

cały trzeba dodać na te 23 l ?

Z mojego doświadczenia bruntal najlepiej, są dostępne tańsze jakieś ukraińskie na allegro, ale jak sobie zrobiłem jedną warkę to one mają słabą wydajność więc nie warto oszczędzać 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jaki lubisz stopień nagazowania. Ja lubię mocno i dla mnie 4g na butelkę jest ok. Tyle mają miarki plastikowe i daję tyle zawsze.

 

Przy tej ilości cukru granatów nigdy nie miałem. Najważniejsze to mieć dofermentowane piwo bo w przeciwnym razie nawet bez dodatkowego cukru mogą być granaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, ptom2345 napisał(a):

A jak z cukrem do refermentacji na ulotce z brewkita 4gr żeby dodać a na YouTube w filmach Browar Jastrząb facet mówi że 2-2,5gr jak więcej to mogą być granaty.

Jeśli masz odfermentowane piwo to 4g nie zrobią granatów i żaden youtuber tego nie zmieni.

ps Możesz użyć kalkulatora

https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

https://brewness.com/pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, ptom2345 napisał(a):

mogę użyć wiadro po fermentacyji wina do fermentacji piwa jeśli dobrze wymyję Sanipro ?

chyba nie zostaną żadne przetrwalniki drożdży winnych.

Ja używam tych samych wiader do cydru i do piwa. Zawsze porządnie myję wodą z płynem do naczyń, potem wyparzam parą z parownicy, na koniec jeszcze OXI i nie miałem problemów.

Ogólnie pewnie i lepiej by było mieć dedykowane, bo lekki aromat po cydrze zostaje w wiadrze, ale nigdy nie przeszedł mi do piwa.

No i komu by się chciało tego pilnować które wiadro do czego ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.