ptom2345 Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Witam wszyskich piwowarów To moja pierwsza warka czy do tego brewkita użyć innych drożdży niż załączone ? czy w temperaturze 19 stopni wyjdzie dobre piwo? jakieś inne wskazówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Możesz. Wyjdzie. Całe forum wskazówek. Od wątku dla początkujących, przez Wiki, po poszczególne wątki o poszczególnych sprawach. Powodzenia w warzeniu i forumowaniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada witam czy zlewanie piwa na cichą fermentację jest jest konieczne czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Nie jest. Poczytałeś coś forum albo Wiki zanim zadałeś pytanie? anteks i dzejkej 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada dużo czytam i oglądam filmów na YT i a z tym zlewaniem na cichą to zdania są podzielone a czy plastikowe butelki po wodzie gazowanej 1,5 l nadają się do piwa jeśli są przechwywane w ciemnym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2 godziny temu, ptom2345 napisał(a): z tym zlewaniem na cichą to zdania są podzielone Przelewanie na cichą ma swoje plusy, ale na początek nie jest Ci to do niczego potrzebne. Zrób pierwsze w jednym wiadrze, jak już trochę złapiesz praktyki to będziesz mógł kombinować. 2 godziny temu, ptom2345 napisał(a): a czy plastikowe butelki po wodzie gazowanej 1,5 l nadają się do piwa jeśli są przechwywane w ciemnym miejscu? Tak, o ile są umyte i zdezynfekowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 10 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada dziękuję za odpowiedzi trochę się boję żeby to do wc nie trafiło dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 10 Listopada Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 9 godzin temu, ptom2345 napisał(a): dziękuję za odpowiedzi trochę się boję żeby to do wc nie trafiło dlatego pytam. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia to po prostu postępuj zgodnie z instrukcją brewkita, nic nie zmieniaj, pilnuj higieny, temperatury zadania drożdży żeby ich nie ubić i temperatur fermentacji - najlepiej na początek choć poniżej 20 stopni, chyba że masz warunki to 16 będzie idealnie dla górniaków. Ja ze swojej strony polecam bardziej dodać ekstrakt słodowy niż cukier, ale na cukrze też wyjdzie pijalne piwo, tyle że bardziej płytkie w smaku. Przy kolejnych warkach przyjdzie czas na kombinacje, warto zobaczyć jaki efekt Ci wyjdzie na początek. Jeśli nie zakazisz piwa (a przy nowym sprzęcie i podstawowym uważaniu jest mała szansa zakazić) to do WC nie powinno trafić. Nie baw się na początku w dochmielanie, chmielenie na zimno itp mimo że kusi. Jak będziesz kombinować przy pierwszych warkach i coś nie wyjdzie to nie będziesz wiedział dlaczego i się zrazisz, a przecież nie o to w tym chodzi 🙂 Udanej pierwszej warki życzę i złapania zajawki na domowe piwowarstwo 🙂 iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 11 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada ile tego ekstraktu tak żeby 5,2 lub wyżej alkoholu wyszło albo pół na pół z cukrem ponoć na samym ekstrakcie też nie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 11 Listopada Udostępnij Opublikowano 11 Listopada Godzinę temu, ptom2345 napisał(a): ile tego ekstraktu tak żeby 5,2 lub wyżej alkoholu wyszło albo pół na pół z cukrem ponoć na samym ekstrakcie też nie dobrze? Niestety nie wiadomo jakie tam są drożdże w zestawie i jak odfermentowują. Co do ilości ekstraktu to zwykle dodajemy całą puchę płynnego ew. 1kg suchego. Jeśli chcesz to możesz mieszać z cukrem - ja zawsze powtarzam że to nie jest tak, że tak będzie gorzej, bo to zależy co komu smakuje. Jeśli bardzo Ci zależy żeby piwo finalnie było mocniejsze to możesz zalać wodą do 15blg, wtedy nawet jeśli drożdże słabiej odfermentują to powinno te ponad 5% mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 11 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 11 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada a jak dodać US-05 lub S-04 zamiast firmowych drożdży polepszy to coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 11 Listopada Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 54 minuty temu, ptom2345 napisał(a): a jak dodać US-05 lub S-04 zamiast firmowych drożdży polepszy to coś? Nie wiem jakie są firmowe, ale jak chcesz zmieniać to raczej polecam US-05 bardziej niż S-04. Mocniej odfermentowują, więc jeśli zależy Ci na większej ilości alkoholu to będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 16 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Witam a płynnego ekstraktu słodowego to 1,2kg wystarczy czy więcej trzeba dać zamiast cukru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 7 minut temu, ptom2345 napisał(a): Witam a płynnego ekstraktu słodowego to 1,2kg wystarczy czy więcej trzeba dać zamiast cukru ? Nie dodawaj cukru tylko ekstrakt tab by brzeczka miala jakieś 12-13blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano 16 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada taki pilzneński jasny ekstrakt słodowy jasny 1,7 Bruntal może być cały trzeba dodać na te 23 l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada Tak, 1,7kg ekstraktu + brewkit powinny dać około 11-12,5BLG w 20-23l. Nie ma sensu zostawiać, bo ciężko utrzymać otwartą puszkę bez narażania się na jakiś syf. W kalkulatorach możesz sobie wyliczyć ile BLG wyjdzie z danej ilości: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 16 Listopada Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2 godziny temu, ptom2345 napisał(a): taki pilzneński jasny ekstrakt słodowy jasny 1,7 Bruntal może być cały trzeba dodać na te 23 l ? Z mojego doświadczenia bruntal najlepiej, są dostępne tańsze jakieś ukraińskie na allegro, ale jak sobie zrobiłem jedną warkę to one mają słabą wydajność więc nie warto oszczędzać 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano Środa o 17:24 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 17:24 A jak z cukrem do refermentacji na ulotce z brewkita 4gr żeby dodać a na YouTube w filmach Browar Jastrząb facet mówi że 2-2,5gr jak więcej to mogą być granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Środa o 17:45 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:45 Zależy jaki lubisz stopień nagazowania. Ja lubię mocno i dla mnie 4g na butelkę jest ok. Tyle mają miarki plastikowe i daję tyle zawsze. Przy tej ilości cukru granatów nigdy nie miałem. Najważniejsze to mieć dofermentowane piwo bo w przeciwnym razie nawet bez dodatkowego cukru mogą być granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Środa o 18:39 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:39 Godzinę temu, ptom2345 napisał(a): A jak z cukrem do refermentacji na ulotce z brewkita 4gr żeby dodać a na YouTube w filmach Browar Jastrząb facet mówi że 2-2,5gr jak więcej to mogą być granaty. Jeśli masz odfermentowane piwo to 4g nie zrobią granatów i żaden youtuber tego nie zmieni. ps Możesz użyć kalkulatora https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation https://brewness.com/pl zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano Czwartek o 00:16 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 00:16 po preparacie do dezynfekcji Sanipro trzeba przemyć wodą ? czy Oxione jest wystarczający do dezynfekcji czy lepiej to Sanipro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Czwartek o 09:52 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:52 1. Nie 2. Lepiej Sanipro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptom2345 Opublikowano Sobota o 18:35 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:35 mogę użyć wiadro po fermentacyji wina do fermentacji piwa jeśli dobrze wymyję Sanipro ? chyba nie zostaną żadne przetrwalniki drożdży winnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Sobota o 19:58 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:58 Godzinę temu, ptom2345 napisał(a): mogę użyć wiadro po fermentacyji wina do fermentacji piwa jeśli dobrze wymyję Sanipro ? chyba nie zostaną żadne przetrwalniki drożdży winnych. Ja używam tych samych wiader do cydru i do piwa. Zawsze porządnie myję wodą z płynem do naczyń, potem wyparzam parą z parownicy, na koniec jeszcze OXI i nie miałem problemów. Ogólnie pewnie i lepiej by było mieć dedykowane, bo lekki aromat po cydrze zostaje w wiadrze, ale nigdy nie przeszedł mi do piwa. No i komu by się chciało tego pilnować które wiadro do czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się