Skocz do zawartości

Luźne dywagacje o warzeniu komercyjnym [wydzielone z wątku powitalnego]

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, anteks napisał(a):

pasja to nie wszystko, dobrze radzę- zapomnij o browarze

Oj żeby przepisy pozwalały legalnie u siebie mniejsze ilości robić, bez spełniania norm takich jak duże browary to wielu by robiło na mniejszą skalę. A tak to cóż począć, robimy dla siebie i żeby znajomych poczęstować.

19 minut temu, FabianD napisał(a):

Oj żeby przepisy pozwalały legalnie u siebie mniejsze ilości robić, bez spełniania norm takich jak duże browary to wielu by robiło na mniejszą skalę. A tak to cóż począć, robimy dla siebie i żeby znajomych poczęstować.

A taka mniejsza skala to ile wg Ciebie?

5 godzin temu, anteks napisał(a):

A taka mniejsza skala to ile wg Ciebie?

W sumie to się nigdy nie zastanawiałem nad ilością bo i tak nie można sprzedać nawet małej ilości. Ale po głębszym zastanowieniu gdyby pozwolili np. robić jakieś małe wybicie to ludzie zaczęli by kombinować, bo jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie.

21 minut temu, FabianD napisał(a):

W sumie to się nigdy nie zastanawiałem nad ilością bo i tak nie można sprzedać nawet małej ilości. Ale po głębszym zastanowieniu gdyby pozwolili np. robić jakieś małe wybicie to ludzie zaczęli by kombinować, bo jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie.

Trzeba tylko przekalkulować od jakiej ilości to sie opłaca. Czy 100l czy to 500l

Edytowane przez anteks

38 minut temu, anteks napisał(a):

Trzeba tylko przekalkulować od jakiej ilości to sie opłaca. Czy 100l czy to 500l

Tu już wchodzi marketing, im więcej zrobisz tym taniej możesz wycenić lub nażucić większą marżę. Wiadomo im więcej tym lepiej. Ale chyba zaśmiecamy koledze wątek.

• zasada zmienił(a) tytuł na Luźne dywagacje o warzeniu komercyjnym [wydzielone z wątku powitalnego]

Ale forma organizacyjna przedsiębiorstwa nie wpływa przecież na wymagania do poszczególnych działalności. Browar Spółdzielczy jest tu przykładem. 

A zresztą mam wrażenie, że @anteks pisze o czymś co pojawia się w poniższym wideo: nie monetyzuj hobby bo zostaniesz zombie!

https://youtu.be/KTqbBjB7mFM

edit: a może to w innym wideo jest?

Nie no ja nie planuje tego w ogole. Ale tak z drugiej strony mysle: jezeli rolnik moze swoje wytwory z gospodarstwa sprzedawac bez watu nawet to dlaczego to samo nie dziala do jakiejs malej skali z przetworstwem. Oczywiscie, wiadomo, ze alkohol to zlo 🫵. No, ale male przetworstwo wokol komina tez powinno sie liczyc.

3 minuty temu, Ununul napisał(a):

Nie no ja nie planuje tego w ogole. Ale tak z drugiej strony mysle: jezeli rolnik moze swoje wytwory z gospodarstwa sprzedawac bez watu nawet to dlaczego to samo nie dziala do jakiejs malej skali z przetworstwem. Oczywiscie, wiadomo, ze alkohol to zlo 🫵. No, ale male przetworstwo wokol komina tez powinno sie liczyc.

Ale tu mowa o wyrobach akcyzowych