Skocz do zawartości

Hefeweizen - weryfikacja receptury

Corbi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako nowy użytkownik forum, chce się wciągnąć w nową zajawke jaka jest produkowanie własnego piwa dlatego wędrowałem tu abyście mi pomogli przy produkcji pierwszego. Naoglądałem się różnych filmików, więc myślę, że jestem gotowy aby teraz tutaj zadać pytania....

Posiadam:

Słód pszeniczny 3kg 

Słód jęczmienny 2kg

Słód pilzneńki 2kg

Chmiele:

-Lubelski 30g

-Amarillo 30g

-Saaz 30g

drożdże safbrew wb-06 11,5g

Chce uzyskać około 20 litrow piwa jasnego, z delikatnymi nutami owocowymi (Amarillo?), z przewaga pszenicy, goryczka wyczuwalna, ale nie przebijająca się zbyt mocno, taka umiarkowana. (Ostatnio smakowalem piwo pszeniczne znanego polityka Pana M., miałem wrażenie że pije wodę, goryczki zero, czegoś takiego nie chce uzyskać, coś nieco intensywniejszego) 

Mój pomysł jako totalnego amatora zielonego w temacie:

pszeniczny/jęczmienny/pilzneński- 3kg/1kg/1kg

Zacieranie w 15 litrach wody:

- przerwa 30 minut 62-64 stopnie

-przerwa 30 minut  68 stopni

-Przerwa 60minut 71-72 stopnie

-wygrzew 10minut 78 stopni

Odfiltrowanie.... Czy mogę tutaj dolewać wody do młóta aż do 2-3blg? Czytałem o takim sposobie, wydaje się dla mnie najprostszy do opanowania, ale czy będzie poprawnie?

Chmielenie:

-60 minut do końca 20g lubelski

-20 minut do końca 30g Amarillo

-10 minut do końca 30g Saaz

Schłodzenie do około 20stopni i rozpoczecie fermentacji na drożdżach wb-06. Po zakończeniu fermentacji, zlanie znad osadu do czystego pojemnika na kolejne 3 tygodnie.

Stworzenie z cukru syropu odpowiadającego 4g/0,5l piwa, wymieszanie wszystkiego i butelkowanie.

Czy dobrze myślę o kolejności i poprawności kolejnych etapów produkcji?

Oraz czy uzyskam z tego co napisałem coś w okolicach tego co oczekuje? Co byście zmienili/poprawili? 

Nie wiedziałem czy tworzyć nowy temat, postanowiłem wstawić tutaj, żeby nie zaśmiecać.

Dziękuję za pomoc.

Masz składniki na weizena, np.:

https://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)

18 godzin temu, Corbi napisał(a):

Schłodzenie do około 20stopni

Zacznij fermentację od niższej temperatury.

18 godzin temu, Corbi napisał(a):

Po zakończeniu fermentacji, zlanie znad osadu do czystego pojemnika na kolejne 3 tygodnie.

Jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy, to daruj sobie to zlewanie do innego pojemnika. Najlepiej jak w ogóle wyrzucisz z głowy, tzw. fermentację cichą.

Do nagazowania piwa zrób lepiej syrop cukrowy, a ilość cukru wylicz kalkulatorem nagazowania piwa.

Co da niższa temperatura i mniej więcej od jakiej zacząć i po jakim czasie doprowadzić do tych 20 stopni? 

Ok, w takim razie przeprowadzę tylko fermentację burzliwa, cicha wyrzucam z głowy hahah

I jeszcze jedno pytanie, czy jedna paczka takich drożdży wystarcza na taka ilość?

Edytowane przez Corbi

Jedna paczka wystarczy. 

WB-06 dość głęboko odfermentowują, więc pomyślałbym o zacieraniu w wyższej temperaturze, jeśli chcesz mieć więcej ciała w tym piwie.

Jak zamierzasz kontrolować temperaturę fermentacji? Start w okolicy 18°C powinien być optymalny dla tych drożdży, później stopniowe podnoszenie temperatury (mówimy o temperaturze fermentującej brzeczki, nie otoczenia).

4 g cukru na butelkę dadzą wysokie wysycenie, choć akurat typowe dla weizena. Najlepiej użyć jakiegoś kalkulatora nagazowania do wyliczenia ilości cukru do refermentacji.

To znaczy nie chce robić póki co nic "typowego", raczej interesuje mnie poszukiwanie swoich smaków, tego co ja chciałbym uzyskać i w taki sposób pytać Was co z tego może wyjść Waszym zdaniem pisząc o słodach, chmielach, sposobach przygotowania. 

Do utrzymywania temperatury fermentacji będę musiał zakupić jakaś lodówkę ze sterownikiem pewnie. To jest chyba najlepsze rozwiązanie.

3 godziny temu, Corbi napisał(a):

Co da niższa temperatura

Mówi się, że startując w niższej zestresujesz drożdże i uzyskasz wyraźniejszego banana.

1 godzinę temu, Corbi napisał(a):

nie chce robić póki co nic "typowego"

22 godziny temu, Corbi napisał(a):

przy produkcji pierwszego

Zawsze są dwie szkoły, ale ja bym polecał najpierw porobić bazowe receptury a kombinować później. Ale zawsze są dwie szkoły ;)

Posty wydzieliłem i przeniosłem. To weryfikacja receptury znacznie bardziej niż niepewność co do składników.

edit: no i co do chmielenia: Amarillo przesunąłbym na wyłączenie palnika skoro ma dać aromat i zrezygnował z Saaza na koniec.

Jak chłodzisz?

Dziękuję za wydzielenie posta.

Rozumiem o co chodzi z tymi sprawdzonymi przepisami i jest to całkowicie logiczne z czym się zgodzę 🙂 ale..... Ja lubię sobie utrudniać życie i kombinować nawet gdy coś pierwszy raz robię hahaha jakoś tak większą satysfakcję mam z tego.

Ogarnąłem dzisiaj brewfather i tam sobie zaznaczam jak będzie wyglądało moje pierwsze podejście do stworzenia piwa.

Czyli... Saaz usuwam całkowicie, Lubelski zmieniłem na 20 gram 60 minut, a Amarillo 30g w takim razie mógłbym dać na 5 minut przed zakończeniem gotowania? Daje mi to wtedy okolice tych 21IBU co wydaje mi się odpowiednią goryczką, która chce uzyskać. A dla lepszego aromatu jak długo po wyłączeniu palnika mógłbym go jeszcze trzymać? 

Co do chłodzenia zamówiona zostanie chłodnica zanurzeniowa z rury karbowanej, myślę że to dobre rozwiązanie żeby otrzymać odpowiednią temperaturę do rozpoczęcia fermentacji. 

Na grafice wstawiłem przykładowe zacieranie czytając uprzednio o temperaturach, kiedy co się wytwarza itp.

Co byście zmienili? Nie chce piwa typowo wytrawnego, ma byc wyraziste w smaku, ale też żeby nie zajeżdzało typowo owocowym hahaha 

No i druga sprawa, nie potrzebuje takiej mocy jak pokazała aplikacja, zdecydowanie coś bliżej 5-5,5%.

Screenshot_2026-01-14-22-59-13-58_293bcf179c8b88a0eeff8972adf12894.jpg

Edytowane przez Corbi