scooby_brew Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Prosiłbym o poradę... Widziałem również wersje Cascadian Dark Ale ze słodem Pale Ale. Można zastąpić w recepturze Pilsa słodem PaleAle? Jaka będzie różnica w smaku? Pozdrawiam P.S. to mój pierwszy wpis Kiedy ten styl powstawał na północnym zachodzie USA używano do niego głównie słodów europejskich (w tym słód pils). Ale jak akurat masz tylko słód Pale Ale napewno jakoś ujdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki za pomoc! Co prawda 25 kg Pilsa już kupione ale na pewno się nie zmarnuje a co dam do zasypu to jeszcze pomyśle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 scooby_brew tutaj w recepturze używasz słodu 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L a na stronie brewtoad masz 2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 120L. Którego lepiej użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Crystal 10. Już prawiłem tę recapture na Brewtoad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Jade z tym swiatem jutro, hipsterska Carafa II juz sie moczy :)Dobrze,ze zajrzalem ponownie, bo walnalem sie przy chmieleniu jak spisywalem recepture Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Pytanie - blednie kupilem Carahell, moze byc czy dac Crystala, bo tez mam ? Edit: Mam 1kg Crystala, wiec ok Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Samael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkierz Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Mam dwa pytanka co do receptury "po polsku". Które słody mam wrzucić dopiero pod koniec zacierania? Tylko Carafa II + cukier, czy Biscuit i Karmelowy również? Jakiego słodu karmelowego użyć(EBC)? Z góry dzięki. P.S. To mój pierwszy post na forum, więc przy okazji witam wszystkich Edytowane 4 Maja 2014 przez tomkierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Użyj ok 100 g karamelowy jasny np. 170 EBC. Słody ciemne daj albo pod koniec albo na początku zacierania. Biscuit daj na początku zacierania. Cukier daj pod koniec gotowania. Edytowane 4 Maja 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkierz Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 (edytowane) Ok, czyli pilzneński, karmelowy i biscuit na początku i pod koniec carafa i cukier. Dzięki za pomoc, jutro zabieram się za warzenie Edytowane 5 Maja 2014 przez tomkierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 tylko się nie pomyl i cukru nie wsyp razem z carafą na koniec zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ja namoczylem Carafe dzien wczesniej i dalem do mashouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ja namoczylem Carafe dzien wczesniej i dodalem do mashouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ok, czyli pilzneński, karmelowy i biscuit na początku i pod koniec carafa i cukier. Dzięki za pomoc, jutro zabieram się za warzenie tylko się nie pomyl i cukru nie wsyp razem z carafą na koniec zacierania No właśnie też mi się wcześniej rzuciło w oczy, ale nie chciałem się wygłupić. Carafę dajesz na koniec zacierania, a cukier na koniec warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 a cukier na koniec warzenia. Chyba na koniec gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 a cukier na koniec warzenia. Chyba na koniec gotowania ? Wskaż 3 różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Chyba na koniec gotowania ? Gotujesz swoje warki po warzeniu? :> @tomato można próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Wszystko zależy od definicji warzenia - dla mnie warzenie to cały proces od postawienia gara do momentu aż zadam drożdże. Gotowanie to jego część. Po prostu jak ktoś tak definiuje albo jest początkujący to jeszcze doda cukier do fermentora, a to chyba nie o to chodzi. Nie łatwiej od razu napisać, że dodać cukier pod koniec gotowania ? Wtedy wszystko jest jasne i klarowne. Edytowane 6 Maja 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ja namoczylem Carafe dzien wczesniej i dalem do mashouta. Fakt, cold steeping jest innym popularnym sposobem w stylu Black IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wszystko zależy od definicji warzenia - dla mnie warzenie to cały proces od postawienia gara do momentu aż zadam drożdże. Gotowanie to jego część. Po prostu jak ktoś tak definiuje albo jest początkujący to jeszcze doda cukier do fermentora, a to chyba nie o to chodzi. Nie łatwiej od razu napisać, że dodać cukier pod koniec gotowania ? Wtedy wszystko jest jasne i klarowne. No Scooby napisał: [...]Cukier daj pod koniec gotowania. Ja potem, tłumacząc koledze, użyłem w zastępstwie terminu "warzenia", aby na pewno nie pomylił sobie momentu po raz drugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkierz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Oczywiście dodałem cukier pod koniec gotowania Trochę średnio sformułowałem zdanie. Piwko już dawno uwarzone, stoi na burzliwej. Przy okazji zapytam. Jak długo trzymać je na burzliwej i później na cichej? Jak nisko powinno zejść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Moje po 6 dniach zeszło z 15,1 Blg do 4,5 Blg. Planuję jeszcze potrzymać na burzliwej, potem pewnie jakieś 10-12 dni cichej, pod koniec której na 3-5 dni zrobię chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Scooby, a Ty warząc to piwo w końcu dodajesz Carafę na początku, czy na końcu? Bo mówisz, ze można tak i tak a w końcu nie wiadomo jak jest lepiej I druga sprawa - rozumiem, że to ma być cukier zwykły a nie kandyzowany? Trzcinowy też się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Scooby z tego co wiem dodaje wszystkie słody od początku. Ja użyłem cukru stołowego możesz użyć tez trzcinowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 ja uzylem brazowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 (edytowane) Scooby, a Ty warząc to piwo w końcu dodajesz Carafę na początku, czy na końcu? Bo mówisz, ze można tak i tak a w końcu nie wiadomo jak jest lepiej Krótka odpowiedź: dodaję na początku, ale... Długa odpowiedź: zwykle staram się podążać tradycji piwowarskiej z rejonu skąd pochodzi dany styl. I jest tak że np. w Niemczech, czechach, Polsce dodają ciemnych pod koniec zacierania a w UK, Szkocji, Irlandii I USA dodają na początku. Więc Alt I Porter Bałtycki pod koniec a Brown Ale I London Porter na początku. Ale... (tutaj nie "ejl" tylko polskie "ale") Black IPA jest wyjątkiem. Black IPA zostało wymyślone przez rebeliantów więc oni często dodawali ciemne słody na końcu albo nawet moczyli to opsobno "na zimno" (często też używali też słodów europejskich jak Pils zamiast amerykańskich jak 2-row. No to dlaczego ja daję na początku w tym piwie? Bo jak pierwszy raz je uwarzyłem to nie wiedziałem że te dzikusy z Północnego Zachodu warzą to tak dziwnie, I to piwo smakuje mi takie jakie jest, więc zacieram je tak samo jak to zrobiłem za 1wszym razem. Edytowane 31 Lipca 2014 przez scooby_brew Gemin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się