ontario_ab Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Więc poczekam. Jak widzisz procentowo szansę, że coś z nich będzie i że nie zepsują piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jeżeli wszystko masz sterylne i nic tam nie wpadnie, to są duże szanse, że piwo wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Do drugim dniu na mieszadle starter jest nagazowany - widzę szybko przesuwające się mini bąbelki gazu ku górze, na powierzchni wokół jest koronka z gęstej pianki. Przy pierwszym starterze też to miałem po niecałych 24h. Zakładam, że jest już OK. Teraz do lodówki, zleję płyn znad osadu i poczekają do piątku/soboty na warzenie. Czy ta procedura jest OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 daj im chwilę, jak się ruszyły to pewnie potrzebuję troszeczkę czasu, żeby się namnożyć. Później postępuj tak jak napisałeś ontario_ab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 daj im chwilę, jak się ruszyły to pewnie potrzebuję troszeczkę czasu, żeby się namnożyć. Później postępuj tak jak napisałeś Wczoraj o 23 poszly do brzeczki, o 7 rano zaatakowały. Oby jeszcze piwko wyszlo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Czyli wszystko jak w zegarku lag 8h to każdy by chciał mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Czy mogę kilkudniową gęstwę(200ml) przemyć CLO2 o stężeniu 40ppm i po 10min. zaszczepić brzeczkę?. Jeżeli tak to jaka ilość clo2 będzie optymalna?. Edytowane 18 Maja 2014 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) to chyba mija się z celem, gęstwę trzeba by zostawić minimum na 15' w ClO2, poza tym nie wiem jaki będzie to miało jakiś wpływ na gotowe piwo. Jeżeli chcesz się pobawić to dodaj ClO2 w stosunku 1:1 albo 1,5:1 gęstwy Edytowane 18 Maja 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Czy gliceryna po upływie daty ważności nadaje się tylko do wyrzucenia, czy jednak można jej dalej używać? Nie używamy jej zbyt wiele, dlatego butelka 1 l jest chyba za duża na potrzeby piwowarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Myślę że taka ilość clo2 będzie miała niewielki wpływ na piwo, raz już przez przypadek zaciągałem niewielka ilość i oprócz kwaśności nie wyczułem innych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Czy gliceryna po upływie daty ważności ważności do czego? co to za gliceryna, że ma datę ważności - jak dla mnie data ważności gliceryny upływa w momencie opróżnienia butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Przeglądam alledrogo i widzę, że sprzedawcy podają datę, nie znam się, dlatego pytam. Planuję coś zamrozić na próbę, ale po przeczytaniu całego tematu waham się. Przetestuję chyba US-05, niestety w 4. pokoleniu lub nawet 5. Jeśli można używać to butelka będzie opróżniana przez lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Podawanie daty ważności (nikt nie podaje do czego) wymuszają przepisy, ale w przypadku części produktów nie ma to żadnego odzwierciadlenia w rzeczywistości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Już nie mam wątpliwości, dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Glicerynę można przechowywać w temp. pokojowej, czy raczej w lodówce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Ze względu na to, że temat został odkopany dodam od siebie, że mrożenie drożdży do -80 oC zdało egzamin. Kupiłem saszetkę 1053 i 3522 rozmnożyłem zgodnie z linkiem, który kiedyś podał coder, podzieliłem na porcję i zamroziłem. Pod dwóch miesiącach działają bezproblemowo. U mnie zadziałały po 10 miesiącach, mrożone w zamrażarce. Tylko starter robił się 4 dni, ale poza tym chyba wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Glicerynę można przechowywać w temp. pokojowej, czy raczej w lodówce ? może stać w pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Ze względu na to, że temat został odkopany dodam od siebie, że mrożenie drożdży do -80 oC zdało egzamin. Kupiłem saszetkę 1053 i 3522 rozmnożyłem zgodnie z linkiem, który kiedyś podał coder, podzieliłem na porcję i zamroziłem. Pod dwóch miesiącach działają bezproblemowo. U mnie zadziałały po 10 miesiącach, mrożone w zamrażarce. Tylko starter robił się 4 dni, ale poza tym chyba wszystko w porządku. To tylko potwierdza, że temperatura przechowywania ma znaczenie. W piątek po pracy robiłem starter na Ardennsach zamrożonych do -80 niemal rok temu, a od sobotniego wieczoru piwo fermentuje Edytowane 20 Maja 2014 przez baradnor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Mam pytanie do piwowarów, którzy zamrażali drożdże płynne. Należy to robić po aktywacji saszetki czy przed aktywacją? Jak długo można przetrzymywać takie drożdże w temp. ok. -25°C, aby później wykorzystać je z powodzeniem przy założeniu, że zamrażanie przebiegło prawidłowo? Czy zmienia się profil piwa po fermentacji takimi drożdżami? Wiem, że już o tym pisano, ale nie pamiętam w którym to było miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Proszę http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/page__hl__%2Bmro%C5%BCenie+%2Bdro%C5%BCd%C5%BCy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 To w takim razie, czy jest możliwe sprawne mrożenie drożdży oraz użycie ich w warunkach domowych? Ktoś praktykuje tego typu czynności? Jakiś przepis? Nie żebym nie przeczytał tych 13 stron wcześniej 2 razy, ale stworzył mi się mały mętlik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Kolego jesli przeczytales tzn ze powinienes wiedziec. Wszystkie informacje sa wlacznie z proporcjami uzycia gliceryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 No tak są te informacje, ale chciałem też się dowiedzieć z jakim skutkiem ta metoda jest wykorzystywana w domowych warunkach. Głownie chodzi mi o te 25/25/50 proporcje, wykorzystując aktywowany starter:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Ja już nie mrożę, bo raz miałem przez to zakażone trzy warki. Już wolę wydać 40 zł na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Lepiej skosy robić,mrożenie w warunkach domowych to kiepski plan (przetestowałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się