plx Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 W sumie można. Przejrzeć piaskownicę, wcześniej wziąć jakieś valium i wpisać w FAQ, nie bąbelkuje, za szybko, za wolno, 12 godzin i nic, mam 5°Blg po tygodniu i stoi, co dalej... W sumie takie rzeczy szukałem na Wiki. Jak coś było plus minus dzień, dawałem se na wstrzymanie. Dużo dawało mi przeglądanie forum. Moje problemy były poruszane kilka razy kiedy był ten etap kiedy zaczynałem się niepokoić i już nie musiałem Wam truć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Ja się świerzakom nie dziwię. Wpadasz w panikę to pytasz. Fakt, człowiek ogarnięty powinien najpierw poszukać czy aby już 100 razy nie padło jego pytanie. Ale tu jest jedno ale. Na 3/4 pytań na forum odpowiedzi rozkładają się 50/50. I ten biedny startujący piwowar domowy nawet jak poszuka i poczyta to i tak może w efekcie zadać drażniące doświadczonych pytanie bo jedni powiedzieli mu zrób tak, a drudzy zrób wprost odwrotnie... I ten biedny człowiek nie wie dalej co ma zrobić, to pyta. To może nie dotyczy wprost pytania o bąblowanie, ale ogólne ma zastosowanie do większości pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie bulka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie bulka? U mnie Tripel bulka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 A u mnie kolsch dekiel wysadzał uspokoił się. Piany jeszcze dużo. Założyłem rurkę ..... i nie bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uncleshaqi Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 no proszę mi wybaczyć' date=' nie spodziewałem się tak burzliwej dyskusji [/quote']A teraz konkrety: konserwa czy słody?... (nie doczytałem?...) Coopers pilsner-koncentrat z puchy, zobaczymy co z tego wyjdzie, próbowałem uszczelnić pojemnik taśmą ale chyba nie udało się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 no proszę mi wybaczyć' date=' nie spodziewałem się tak burzliwej dyskusji [/quote']A teraz konkrety: konserwa czy słody?... (nie doczytałem?...) Coopers pilsner-koncentrat z puchy' date=' zobaczymy co z tego wyjdzie, próbowałem uszczelnić pojemnik taśmą ale chyba nie udało się[/quote'] Tylko w jakim celu? Bulkanie Cię uspokaja? Zasnąć bez tego nie możesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Piwowar jak nie może zasnąć nie liczy owiec. Liczy bulknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uncleshaqi Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 starałem się tylko uszczelnić sam pojemnik, gdyż nie wiadomo do czego będę go jeszcze używał, a nie liczył bulkniecia -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 "Jest to dobre rozwiązanie, ale trzeba pamiętać by nadzorować przebieg fermentacji - końcówka rurki jest jednak ok. 1cm wyżej niż rant fermentora, co daje więcej miejsca dla piany. " Czy to z powodu niewyspania to zdanie jest dla mnie jakieś enigmatyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 starałem się tylko uszczelnić sam pojemnik, gdyż nie wiadomo do czego będę go jeszcze używał, a nie liczył bulkniecia -.- Możesz przetłumaczyć na polski? Co ma uszczelnianie do używania fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 "Jest to dobre rozwiązanie, ale trzeba pamiętać by nadzorować przebieg fermentacji - końcówka rurki jest jednak ok. 1cm wyżej niż rant fermentora, co daje więcej miejsca dla piany. "Czy to z powodu niewyspania to zdanie jest dla mnie jakieś enigmatyczne? Wyśpij się i przeczytaj je jeszcze raz. Jeżeli nadal będzie niezrozumiałe, to je przeredaguj. Wiki jest otwartą platformą wymiany wiedzy, sam możesz zmienić ten artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Wyspałem się (jako tako), przeczytałem jeszcze raz i dalej nie rozumiem Jeżeli mam rurkę, to jej koniec jest niżej od ścianki pokrywy, więc piana dojdzie do niej (rurki) szybciej, niż jak by jej tam nie było. Mam nadzieję, że się nie wygłupiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 No to zdanie do wywalenia. Jak sobie pomierzyłem, to u mnie koniec rurki był ok. 0,5cm wyżej niż rant wiadra. Nie ma co siać zamętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi